Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
125 (71.4%)
Новус
15 (8.6%)
Мармил Монт
12 (6.9%)
Кар Систем
15 (8.6%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.9%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 175

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 393247 пати)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #1185 на: 18 Јуни 2015, 16:27:41 pm »
Миле што би требало да сфатам? Дека нема да имам никакви проблеми? Ќе ми го гарантира тоа некој? Да треба да менувам на 3000 максимум поради вентили? Дека немам осетлив мотор за конвертирање на плин? Ајде објасни ми не се правам дека разбирам јас признавам кога нешто не разбирам. Не сум се ни потрудил многу да истражам и прочитам во врска со ова искрено. Јас ги кажав причините поради кои не сум на плин ама лаички онака. Нормално дека ќе се монтира професионално во Плимонт, не сакам ни да помислам дека плин ќе ми монтира некој суртук во гаража во радишани. Јас филтер и уље не давам било кој да ми мења а не да ми праи конверзарија на плин.
« Последно менување: 18 Јуни 2015, 16:32:54 pm Allexxander »

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3913
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #1186 на: 18 Јуни 2015, 16:29:41 pm »
@џонтра:

1. По документи може е така, у пракса ( бар кај нас ) мислам дека не е така.
2. Се слагам.
3. Сум возел неколку коли на плин, кај сите има приметлива разлика во снага, забрзување, максимална брзина и потрошувачка ( во сооднос со бебзин ).
4. Не може сите Матизи да не чинат. Ти кажувам за информација од овластен сервисер и ( на времето ) дистрибутер за Даеву. Зборам за матизи од различно годиште, купени и возени од различен тип на луѓе... Зборам за матизи кои се редовно сервисирани на едно исто место, години уназад. Меѓу нив е и мојот...
5. Александар скроз го сватил тоа што ја уствари сакав да го кажам, за друго, не навлегувам...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43949
  • Il Moderatore
« Одговори #1187 на: 18 Јуни 2015, 16:39:11 pm »
@Mile:

1. Bullshit. Поготово со зголемување на трјаноста на моторот.
2. Аха, значи има некој ризик ако ја возиш на плин (во случајов, ако ја газиш на плин ризикуваш) - што автоматски го негира твоето прво тврдење, кое е булшит ;)
3. Се приметува и во нормални услови. Поготово во лето со упалена клима.
4. Не се разбирам од матизи, ќе прерипам :)
5. Убаво разбрал, постои ризик, кај голем дел од возилата, дури и оние кои монтираат плин, за голем дел од возилата ќе ти кажат „не е препорачливо“, или „стави додатна капалка за масло“, или „не ја вози на плин над 4000 рпм“

Плинот си е нужно зло на сиромаштијата наша. Ако јас треба почесто свеќици да менувам (на едно место видов за алфа твинспарк дури 3 пати почесто, за свеќици кои коштаат преку 150е), ако треба да пазам на прегревање, ако треба да внимавам на рецесија на вентили, ако треба да пазам да не ја газам, или да не ја возам над одреден број вртежи, тогаш дефинитивно си има некои последици возењето на плин.
Ако возилото е фабрички конвертирано на плин, голем дел или сите од овие нуспојави се предвидени уште при проектирање на моторот. На пример за Giulietta-та на плин е земен мотор од 155-коњи моделот, со посебна глава, детјуниран на 120кс, со две фабрички мапи во оригиналното еку, една мапа за плин, друга за бензин, итн, итн, итн... Значи измени кои едноставно и да можеш, не ги правиш кога инсталираш плински уред.

Некогаш, и покрај тоа што „нема гајле овој мотор, слободно прај ја колата на плин“, дефектите од инсталирање на плин, може да доведат до трошоци кои едноставно нема да ги „покриеш“ со заштедата од горивото.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #1188 на: 18 Јуни 2015, 17:00:07 pm »
Не дефеците шо ке ги покриеш, може и цела кола да си ја покриеш на овие цени.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1189 на: 18 Јуни 2015, 17:01:19 pm »
Ааа Симо, не ценам нарекување булшит, онака истресено од рукав без објаснување.

Али нејсе, еве ќе појаснам:
1. Сте заборавиле дека температурата на согорување на бензинот е од 600 до 1200 степени целзиусови (за овој режим е и дизајниран моторот и неговите компоненти). Температурата на согорување на плинот е од 750 до 1400 степени зависно од степенот на оптеретување. Значи ако се вози колата на плин во режим на температура на издувни гасови од 750 до 1200 степени, не постои ризик по моторот од горење на вентилите и нивните лежишта. Од друга страна, плинот произведува послаба експлозија која помалку го оптеретува моторот. Плинот согорува целосно и чисто со што во издувниот систем на моторот не се таложи гареж. Од истата причина и моторното масло помалку се контаминира и ја задржува способноста за подмачкување подолго.
2. Да, постои ризик ако колата ја газиш и оптеретуваш на плин затоа што моторот излегува од режимот на работа за која е дизајниран. Затоа пак ќе кажам, плинот се става за да се направи финансиска заштеда и се користи како погонско средство 90% од времето. Ова не го негира моето прво тврдење (кое не е булшит) туку само подетално и поцелосно го објаснува.
3. Океј, нека се приметува, но и онака има уште доста расположлива снага моторот за краткотрајни оптеретувања на плин кои не се многу чести и сериозни.
4. И јас не се разбирам многу од Матизи, но за овие 6 години научив некои работи, некои други работи ги извлеков како заклучок. Матизот не е ракетна наука. Проста механика е.
5. Пак ќе повторам, Александер НЕ ги сфатил точка 1 и 2 затоа тој се плаши да стави плин и да ја гази колата на плин. Но колата не се вози на плин за да се гази туку за да се вози економично и секојдневно. Тоа што користиш гориво кое е за ПОВЕЌЕ од пола поевтино и кое помалку загадува си повлеквит други компромиси кои треба да ги направиш. Нема џабе ни код старе бабе. Така да стварта е ако си се решил да преземеш активност за нешто да добиеш (економичност) мора нешто и да дадеш (да посветиш внимание на стилот на возењето). Ако сакаш да ја газиш колата тогаш не си сакат, стисни копче и префрли на бензин.
Ако мислеше на тоа во врска со доверлиовста меѓу дизелот и плинот, тоа е друга тема на муабет и треба негативните страни на дизелот да се земат во предвид, но тоа не беше тема на разговор. Во пракса врие коли кои на плин проаѓаат стотици иљади километри на плин без никаков проблем, додека на турбо дизелите им рикаат турбини и дизни ко од шала поради мали мали одстапки во квалитетот на горивото и / или маслото.

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #1190 на: 18 Јуни 2015, 17:02:59 pm »
Ако праиш 50 000 годишно. Со 10-15 000 ти нема плинот да го исплатиш 3 години а не пак можен дефект а ни во сон колата.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1191 на: 18 Јуни 2015, 17:05:00 pm »
Ако правиш 10-15.000 годишно, плинот го исплаќаш за 11 до 14 месеци. Do the math and you'll see.

Отсутен Maks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 253
    • RACE CHIP
« Одговори #1192 на: 18 Јуни 2015, 17:08:23 pm »
Ако правиш 10-15.000 годишно, плинот го исплаќаш за 11 до 14 месеци. Do the math and you'll see.
Zavisi kolku ti trosi , jas za 6 meseci :)
Штета што не сум се родил 30 години порано.
Сакам коли од железо не од пластика,пластични имав пред пубертет.  

FrontWD Sucks!!!

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #1193 на: 18 Јуни 2015, 17:10:18 pm »
Лупнав така. Имам грубо пресметано, јас со моето возило и км би заштедувал до 1000-1500 денари максимум месечно некаде ако возам на плин . Генерално зборам, еве може и да се повеќе некои месеци. Ако плинот ме коштаа А ме кошта 600 и кусур евра колку време ми треба да го исплатам? 2 ипол 3 години. Фактички јас во тоа време нема да штедам туку ќе плаќам рата за плинот.
« Последно менување: 18 Јуни 2015, 17:17:54 pm Allexxander »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1194 на: 18 Јуни 2015, 17:10:43 pm »
Тоа башка муабет. Конкретно зборував за неговата фиеста која троши 8 литра бензин со 1.4 мотор, се разбира од прилика.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1195 на: 18 Јуни 2015, 17:21:34 pm »
Ааа Симо, не ценам нарекување булшит, онака истресено од рукав без објаснување.

Али нејсе, еве ќе појаснам:
1. Сте заборавиле дека температурата на согорување на бензинот е од 600 до 1200 степени целзиусови (за овој режим е и дизајниран моторот и неговите компоненти). Температурата на согорување на плинот е од 750 до 1400 степени зависно од степенот на оптеретување. Значи ако се вози колата на плин во режим на температура на издувни гасови од 750 до 1200 степени, не постои ризик по моторот од горење на вентилите и нивните лежишта. Од друга страна, плинот произведува послаба експлозија која помалку го оптеретува моторот. Плинот согорува целосно и чисто со што во издувниот систем на моторот не се таложи гареж. Од истата причина и моторното масло помалку се контаминира и ја задржува способноста за подмачкување подолго.
2. Да, постои ризик ако колата ја газиш и оптеретуваш на плин затоа што моторот излегува од режимот на работа за која е дизајниран. Затоа пак ќе кажам, плинот се става за да се направи финансиска заштеда и се користи како погонско средство 90% од времето. Ова не го негира моето прво тврдење (кое не е булшит) туку само подетално и поцелосно го објаснува.
3. Океј, нека се приметува, но и онака има уште доста расположлива снага моторот за краткотрајни оптеретувања на плин кои не се многу чести и сериозни.
4. И јас не се разбирам многу од Матизи, но за овие 6 години научив некои работи, некои други работи ги извлеков како заклучок. Матизот не е ракетна наука. Проста механика е.
5. Пак ќе повторам, Александер НЕ ги сфатил точка 1 и 2 затоа тој се плаши да стави плин и да ја гази колата на плин. Но колата не се вози на плин за да се гази туку за да се вози економично и секојдневно. Тоа што користиш гориво кое е за ПОВЕЌЕ од пола поевтино и кое помалку загадува си повлеквит други компромиси кои треба да ги направиш. Нема џабе ни код старе бабе. Така да стварта е ако си се решил да преземеш активност за нешто да добиеш (економичност) мора нешто и да дадеш (да посветиш внимание на стилот на возењето). Ако сакаш да ја газиш колата тогаш не си сакат, стисни копче и префрли на бензин.
Ако мислеше на тоа во врска со доверлиовста меѓу дизелот и плинот, тоа е друга тема на муабет и треба негативните страни на дизелот да се земат во предвид, но тоа не беше тема на разговор. Во пракса врие коли кои на плин проаѓаат стотици иљади километри на плин без никаков проблем, додека на турбо дизелите им рикаат турбини и дизни ко од шала поради мали мали одстапки во квалитетот на горивото и / или маслото.

Now this is what i like! Ова е веќе објаснување кое „држи вода“ и кое со две раце и јас ќе го потпишам ;)

Bullshit-от се однесуваше за зголемување на трајноста на моторот ако возиш на плин :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1196 на: 18 Јуни 2015, 17:31:57 pm »
Мило ми е што се разбираме :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1197 на: 18 Јуни 2015, 17:33:50 pm »
Па пиши ко` чоек, да се разбереме еате....;)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #1198 на: 18 Јуни 2015, 17:43:48 pm »
Ако праиш 50 000 годишно. Со 10-15 000 ти нема плинот да го исплатиш 3 години а не пак можен дефект а ни во сон колата.

на сегашниве цени разликата меѓу бензин и плин е околу 6 евра на 100км. На поминати 80.000 на плин можеш да заштедиш пари колку за една пристојна кола од 5000 евра. 80.000 се возат за 4-6 години без проблем. Ако возиш 5000 годишно по мене не ни ти треба автомобил.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #1199 на: 18 Јуни 2015, 17:45:46 pm »
Ne znam za vas, jas i na plin chesto si menjam na ~7000. Bitno motorot e odrzhuvan maksimalno i sekogash so najkvalitetni delovi i technosti, pa ako rikne - da ga jebem. :D