Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
125 (71.4%)
Новус
15 (8.6%)
Мармил Монт
12 (6.9%)
Кар Систем
15 (8.6%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.9%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 175

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 392559 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #1215 на: 30 Јули 2015, 12:48:46 pm »
Вистина е.

Јас практикувам на 1/4 да го дополнам до 3/4, иако возам на автогас.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1925
« Одговори #1216 на: 30 Јули 2015, 13:46:05 pm »
Плус кои мераци се 3/4 резервоар, поминуваш 500км стрелката на исто место закована. :)

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #1217 на: 30 Јули 2015, 15:54:01 pm »
А зошто не се изгаси пумпата за бензин ? На пример, да се стави на прекидач со кој мануелно ќе се пали/гаси од кабината. Или да се изведе некако тоа автоматски, преку контролер.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43939
  • Il Moderatore
« Одговори #1218 на: 30 Јули 2015, 15:58:10 pm »
Зошто на новиве коли ќе ти џитне ерор дека нема фјул прешр, и уште (веројатно и) куп други ерори. Све се решава, ама поедноставно е да ја остаиш пумпата да си работи - ништо не и` смета, само треба да има довлоно бензин у резервоар.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 883
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #1219 на: 30 Јули 2015, 23:16:33 pm »
Токму така. А и, во случај кога ќе снема плин, автоматски во возење ќе се префрли на бензин.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1220 на: 31 Јули 2015, 00:55:00 am »
на возила до 2004/5-та може да се изведе да се тури релеј за гасење на пумпата и нема ерор да вади за притисок... а и на поновите исто нема ерор да вади само треба да се намали софтверски долната граница за притисок...  ако ти е понова колата, значи и дека врло веројатно се ти е исправно. во системот за гориво од пумпа до дизни има прво, неповратен вентил, а второ нешто како сигурносен вентил на повратокот.. тоа значи дека, (да речеме) дека на тој мотор му треба 3 бари притисок на дизни.. сензорот бара 3 бари, но пумпата бутка 5-6 можеби и 7 бари... вишокот од притисокот го испушта сигурносниот вентил назад во резервоар преку повратокот.. е сега.. што се дешава кога ке ја изгасиш колата? автоматски нели, пумпата престанува да врти, но дизните и системот и понатака е под притисок на 3 бари... и како што реков, ако се ти е исправно по тоа прашање, притисокот ке си остане...

така би било и ако префрли на плин и во тој момент ја изгаси пумпата.. ако се е во ред, нема да извади ерор никаков... но, ако нешто по малку враќа (или сигурносниот или неповратниот) ке падне притисокот и ке упали ерор... и како што вика симо, нема да биде само еден туку повеќе ерори...

а тоа со изгасена пумпа кога работи на плин, па да префрли на бензин, помалку од 1 секунда ке и треба да крене притисок и да продолжи да работи.. значи ке сецне малку и ке си продолжи на бензин... со пумпа што постојано работи, прелазот скоро и да не се осеќа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1221 на: 24 Август 2015, 21:29:29 pm »
Деновиве инсталирано плински уред на xantiata ,долго време барав мајстор што ќе се нафати да монтира уред,на крај успешно.Стаг 4 плус,ХАНА дизни,Томасетто АТ13 расплињача...колата повеќе одо на плин,помирно работи,поголем одзив на гас,мапите се поклопуваат совршено,тестирана во сите режими на секојдневно возење.Потрошувачка сеуште не можам точно да кажам,после еден два резервоари ќе поднесам извештај :) ,чудно ми е што подобро прима сега одколку на бензин,може причина биле дизните,сега имам ХАНА,ги сметаат за најбрзи.Во секој случај задоволен од системот и мајсторот,препорачувам,кој го интересира за професионален мајстор,може на ПП информации.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5083
« Одговори #1222 на: 24 Август 2015, 22:41:33 pm »
каде е избушена всисната грана? прашувам затоа што јас на 1.8 8в мотор не добив мирна работа се додека не избушив уводот на гас да биде пред самиот вентил

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1223 на: 24 Август 2015, 22:58:54 pm »
каде е избушена всисната грана? прашувам затоа што јас на 1.8 8в мотор не добив мирна работа се додека не избушив уводот на гас да биде пред самиот вентил
дизните се избушени на сантим до бензинските дизни,доводот од плинските дизни е само сантиметар до усисната грана,работата е помирна и потивка одколку на бензин,рамномерна,и побрз одзив на гас.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29801
    • CARclub.mk
« Одговори #1224 на: 24 Август 2015, 23:41:38 pm »
Честито плинификација! Со среќа да си возиш на раат!

Ние на Xantia-та (1.8i, 103 коња) имавме ставено плин, и генерално работеше добро али си имаше проблеми. Во град си трошеше ко Алфа Ромео, али мислам дека беше некој онаков олд-скул плински уред.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1225 на: 25 Август 2015, 00:43:46 am »
Честито плинификација! Со среќа да си возиш на раат!

Ние на Xantia-та (1.8i, 103 коња) имавме ставено плин, и генерално работеше добро али си имаше проблеми. Во град си трошеше ко Алфа Ромео, али мислам дека беше некој онаков олд-скул плински уред.

збориш за “онаа“ ксантија што сте ја имале пред 1+ деценија? ако е да, во тоа време на нив турале плински у реди со плочка кои знаеле и до 50% повеќе да качат потрошња, во градска вожња... а на отворен пат да се чудиш колку помалку трошат... од искуство, јас имав форд гранада, со V6 мотор,,, во град трошеше просечно 18 плин.. на отворено меѓу 8 и 10... таков е плинскиот уред на плочка...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Alex.mkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 159
« Одговори #1226 на: 25 Август 2015, 13:47:50 pm »
Деновиве инсталирано плински уред на xantiata ,долго време барав мајстор што ќе се нафати да монтира уред,на крај успешно.Стаг 4 плус,ХАНА дизни,Томасетто АТ13 расплињача...колата повеќе одо на плин,помирно работи,поголем одзив на гас,мапите се поклопуваат совршено,тестирана во сите режими на секојдневно возење.Потрошувачка сеуште не можам точно да кажам,после еден два резервоари ќе поднесам извештај :) ,чудно ми е што подобро прима сега одколку на бензин,може причина биле дизните,сега имам ХАНА,ги сметаат за најбрзи.Во секој случај задоволен од системот и мајсторот,препорачувам,кој го интересира за професионален мајстор,може на ПП информации.

Aj ako mozi kontakt od majstorot kaj sto go montirase plinot, zainteresiran sum za montaza i jas.

Отсутен mushovlae

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 168
« Одговори #1227 на: 27 Август 2015, 16:56:27 pm »
После подолго мислење на кого да се даде довербата за местење на плин одлучив тоа да биде Плимонт(Landi Omegas Evo).Колата е Hyundai I30 2008г 1.4 109коња,132.000км,прв газда.Не прашувајте зошто до сега не сум ставил плин ;D.Само пофални зборови за цел персонал од звонко до александар и нормално мајсторите.Ја однесов колата во петокот во 10часот ја земав во саботата во 10.Одма сменив свекици со старите НГК поминав 30,000 и сега ставив Денсо,да сум на чисто со плинот и свекиците.Прво што приметив на колата кога ја запалив моторот работеше помирно него на бензин,прима исто јас не осекам разлика во град на отворено уште не сум бил.Мојата трошеше 8-10л бензин град на отворено 5-7.Сега ставив 500 ден плин така ми рече дечкото тамо,за побрзо да го истисне воздухот неколку пати така па после да си фурам со цела боца.Боцата е 52 литри толкава собра кај гумата без да подига.Резервната ми е со димензија 185/65/15.Со 500 ден ја ресетирав км до сега имам 240км град со повремено пуштање клима и усте не свирнало,ке видиме до колку ке терам.Како и да е јас сум сега за сега презадоволен и секоја препорака за Плимонт.Околу потрошњата ке пишам колку сум поминал град и на отворено.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1228 на: 29 Август 2015, 19:43:12 pm »
Извештај да поднесам за потрошувачката на плин,на отворен пат 8/9,градска 10/11 ,колку на бензин,толку на плин.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #1229 на: 29 Август 2015, 23:12:22 pm »
Није могуче