Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
125 (71.4%)
Новус
15 (8.6%)
Мармил Монт
12 (6.9%)
Кар Систем
15 (8.6%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.9%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 175

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 393248 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43949
  • Il Moderatore
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #1170 на: 18 Јуни 2015, 12:31:20 pm »
кој конкретно?

Знам Antara 2.4 со 160 и нешто кс кога го нудеа за 16000 и нешто беше со тука вграден плински уред, во Olympia Motors... за други не знам...

http://www.opelauto.com.mk/avtomobili/asortiman-na-opel/avtomobili/astra-ng/konfigurator.html#engine

http://www.opelauto.com.mk/avtomobili/asortiman-na-opel/avtomobili/new-insignia-4-door/configurator.html#engine

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3913
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #1171 на: 18 Јуни 2015, 13:13:48 pm »
Фино. Не сум знаел. :)

Мислам реално, не сум ни обрнал внимание...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43949
  • Il Moderatore
« Одговори #1172 на: 18 Јуни 2015, 13:15:27 pm »
Чекор за поздравување, во секој случај.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1173 на: 18 Јуни 2015, 13:29:37 pm »
добро, реално зборено, кај нас има коли со фабрички плински уред да купиш? знам дека имаше пред некој период за Фиат Линеа и за Круз, ама тие беа со тука наместени уреди...

ако решам да идам да купам нова кола, нуди некој кај нас со фабрички плински уред?
муабетот не беше дали кај нас има или не, туку дали фабриките произведуваат возила со фабрички плин или не, т.е. одговор од моја страна на прашањето во стилот на чомовски "дали дупиш и зошто не?"

а тоа што кај нас скоро и да ги нема, криви се импортерите, а не фабриките...

а пак сосема друга работа е што на еден куп стручњаци дешаванието во родниот град им е репер што се случува ширум светот.. ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6688
« Одговори #1174 на: 18 Јуни 2015, 13:50:49 pm »
Filo, тебе ни господ не може да те убеди за евентуалните нус појави од плинот кај некои мотори, камо ли ние...

Башка и твоите банални математики и тврдења за тоа колку ти троши опелот, стварно немаат смисла...

Ама кај некои, ете самиот го кажуваш. А ти и некои тука дизелаши ги претставувате дизел моторите ко никогаш да не се расипуваат, само сипај гориво и вози.
А за математиките, што не се точни ? Точно е дека вашите дизел коли ви трошат по 4 литри низ град, а моите математики немаат смисла ?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29806
    • CARclub.mk
« Одговори #1175 на: 18 Јуни 2015, 13:54:35 pm »
Почнав малку повеќе да внимавам, наместо да се силам низ град. 6.1 просек.

Отсутен pero sipino

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 220
« Одговори #1176 на: 18 Јуни 2015, 13:54:49 pm »
а кога то 4 л низ град со гаснење на семафор и возене до 1500 обртаи  50 со 5 и ништо појче без пуштање клима

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1177 на: 18 Јуни 2015, 14:07:34 pm »
кој конкретно?

Знам Antara 2.4 со 160 и нешто кс кога го нудеа за 16000 и нешто беше со тука вграден плински уред, во Olympia Motors... за други не знам...

Имаш Зафира со бензински резервоар од 25 литра мислам дека беше и две долгнавести боци на подот со 100-тина литри капацитет за плин. Доаѓа во 1,8 литарски атмо или 1.6 турбо-гас мотор. Ова не ме фаќај за збор за деталите, ги гледав пред пола година, али битно има.
На пример, првите 40 октавии што ги донесоа Наше такси пред 6-7 години беа со фабрички плин монтиран во фабрика.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #1178 на: 18 Јуни 2015, 15:35:26 pm »
@onak: мене муабетот ми беше токму тој шо го прашав. Дали кај нас има да купиш кола со фабрички плински уред, нишо повеќе...

@Filo: кога тебе опелот ќе ти троши 8 плин, мене цитроенот 3.5 ќе ми троши. Никад не сум тврдел дека цитроенот ми троши 4 у град. Никад. И никој не рече дека дизел не се расипува. Едноставно, според мене секогаш дизелот ќе биде поквалитетно решение од одпосле монтиран плински уред. Макар и да ми троши 100 денари повеќе на одредена релација. Не можеш никогаш да ме убедиш дека нус појави на возило со афтермаркет плин нема, или дека возило со афтермаркет плински уред има помал ризик да се заебе од дизелаш..  Пример: 7 од 10 матизи имаат мака со моторот и вентилите во првите 3 години од вградување на плински уред...  И уште еден момент забораваш, колку км ќе поминеш со 8л плин, а колку јас со 8л нафта...
@џонтра: не сум знаел, најискрено. :)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6688
« Одговори #1179 на: 18 Јуни 2015, 15:39:21 pm »
Во мој режим на возење, троши 9 до 10 литри. Само чале кога го вози му троши 8, ама он не вози, он како пешки да иде.
А истиов муабет ми го вртеше и човекот што ми ја продаваше фелицијата, ааа тебе оваа кола 13 ти троши. Кога му пружив рака за кладба и му реков дека ако потроши преку 10 литри му го оставам, а ако потроши под 10 литри за беспари да ми ја даде фелицијата, одма се повлече назад.

А ти имаш ли кола со плин ? И кој се тие нус појави ? Твојата астра чинам не е со ризичен мотор, и кој нус појави би можела да ги има од плинот ?
Еве џиџи има астра ко твојата, па не се пожалил човекот.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1180 на: 18 Јуни 2015, 15:43:26 pm »
Пу, пу да не ме зарекнете ... :P

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #1181 на: 18 Јуни 2015, 15:46:52 pm »
За астрата не знам. Никогаш нема да ја стаам на плин, па не можам ни да зборам. За матизот, пишав погоре. Тоа е. Џиџи стаил, и ако. Нека ја вози. Дај боже да му е се во ред. Јас едноставно не сакам да ризикувам било што...

Башка муабетот дека не ми се исплати, дека го мрзам моментот на губење одреден процент на снага, и некои такви ситници.

П.с. Ја кога ја возам астрата ми троши 8, 8.5. Татко ми кога ја вози, под 7. Секој различно.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #1182 на: 18 Јуни 2015, 15:54:40 pm »
Во секој случај подобра варијанта е дизел отколку афтермаркет плин нема дискусија тука. Не од аспект на потрошња толку и финансиски, може и плинот поефтино да те чини туку аспект на ризик по моторот.  Казан не рече за неговата Астра туку генерално кажа дека има многу возила кои и не трпат баш плин. А факт е дека колата веднаш станува поослетлива и нема да е ако на бензин, односно онака како што е спремена од фабрика да биде. Ајде што ќе изгубам малце сила ајде и онака ја нема, ама муабетот не вози над толку обртаи поради вентили не знам што драпај си мадиња ќе пазам јас, сакам да менувам на колку сакам и на колку ми е кејф во моментот како што тоа го правам на бензин. Токму помислата дека имам осетлив мотор ме одвраќа од монтирање на плин но не викам дека нема да се монтира(со капалка) пошто не се вози раат више вака.
« Последно менување: 18 Јуни 2015, 16:03:11 pm Allexxander »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1183 на: 18 Јуни 2015, 16:14:45 pm »
Дечки дај немојте дезинформации. Вие значи ништо не сте научиле ни прочитале од толку дискусии и надворешни материјали што сме ги ставиле на форумот.
Да подсетам за некои работи:
1. Конверзијата на плин ако е изведена како треба, одржувана како треба и наштелувана како треба нема НИКАКВИ негативни влијанија за моторот туку напротив, го зголемува векот на траење на моторот по повеќе основи.
2. Возењето на колата на плин многу луѓе не го разбираат како што треба. Колата се вози на плин за да се изврши финансиска заштеда а не да се замени бензинот како погонско гориво целосно. Колата се вози на плин без оптеретување, односно во нормални секојдневни услови како на пример возење низ град според правила и прописи и крузање на отворено според знаци и прописи. Во ретките случаи кога сакате да се тркате или курчите сеуште имате бензин како погонско гориво без никаков ризик по моторот.
3. Губењето на сила на моторот во нормални услови е неприметливо. Доколку приметувате разлика во силата на моторот тогаш обрнете внимание на точка 2
4. Казан, Матизите би можеле да имаат проблем со вентилите исклучиво по вина на сопствениците а не на плинската конверзија. Многумина мислат дека ставиле плин и ете, завршиле со одржувањето на возилото. Епа тука е проблемот. Матизот има механички подизачи на вентилите. Тие подизачи се штелуваат на секои 60.000 километри според сервисното упатство. Ако вентилите не се наштелувани како треба СЕКОЕ возило ќе страда, како на плин така и на бензин.
5. Александер, ништо не си сфатил ти другарче, па како резултат на тоа последниов пост ти е 100% неточност. With all due respect, радо би ти објаснил каде и зошто грешиш. делумно ти објаснив и со овој пост.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7440
« Одговори #1184 на: 18 Јуни 2015, 16:26:54 pm »
Во контекст на муабетов погоре, само да посочам... голф 5 1.4 80кс, на плин веќе над 120.000км, 5 години.., досега НИКАКОВ проблем. Потрошуувачка 9-10л/100 градска, отворено 7-8.