Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 468915 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #1065 на: 22 Јануари 2015, 17:13:18 pm »
Боље на бензин ќе возам, отколку плинот од насгас да го горам во кола :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1066 на: 22 Јануари 2015, 17:24:13 pm »
Хитлер ни на еврии не би го дал ...

;D

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #1067 на: 22 Јануари 2015, 22:33:41 pm »
Со оваа цена на плинот уште да барате поевтино јас мислам не е културно. ;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1068 на: 23 Јануари 2015, 00:55:03 am »
јас возам на нас гас и убаво ми е...

онак: ЗДРАВО јас сум онак
групата: ЗДРАВО ОНАК
онак: зависник сум од нас гас, се лечам од евтин плин
групата: придружи ни се, ке ти помогнеме...

:)

ај малку сериозно...
повеке пати имам сугерирано, дека е факт, дека сите плинари (брендови мислев што точат плин) имаат различен микс на плинот т.е. ЛПГ. значи просто е да се сконта следново што ке ви го посочама а и со атанас од плимонт неколку пати сме го дискутирале истово, но важи само за секвент плински уреди и за гасна и за течна фаза:

еден секвент плински уред, функционира на начин што неговите плински дизни вбризгуваат гориво, онака како што плинскиот компјутер ги диктира, но тој добива информации само и само од БЕНЗИНСКИТЕ дизни. начелно, целиот систем се сведува на тоа дека плинскиот компјутер го лаже бензинскиот компјутер дека колата работи на бензин, а всушност работи на плин. значи плинскиот компјутер праќа сигнали колку и како да отвораат плинските дизни според тоа што го добива како информации од бензинските дизни. плинскиот компјутер не знае колку се обртаите, колку е педлата стисната, кои се податоците од ламбда сонда, температура на воздух усисен, температура на глава, на ладилник, кнок сензор итн итн... он тоа не го знае, но затоа бензинскиот компјутер тоа го знае и ги диктира тие податоци на бензинските дизни...

ако ова погоре го проголтавте, ке сватите дека дискутираме за една композиција на уреди, сигнали и отчитувања едно со друго тесно поврзани. замислете го како воз со вагони и напред е локомтивата. локомотивата е бензинскиот компјутер. тој ги собира податоците од сите и одлучува колку и како да влече. од него зависи се. тој ако изгаси, ке нема ни плин ни бензин, моторот ке изгаси и возот ке стои.

еден мал момент во целава приказна е смешата на плинот. колку и каква смеша ке се употреби, ке ги смени следниве параметри:

-температура на мотор (на глава)
-температура на разладна течност
-издувни гасови кои се мерени од лабмда сонда

на плин, факт е дека има поголеми температури, затоа не ретко се приметува вклучена перка на моторот почесто одошто на бензин, а од друга страна издувните гасови се по чисти. меѓутоа, со поинаква/различна смеша (иако тоа се мери во едноцифрени проценти), автоматски и издувните гасови се поинакви, па (според композицијата) бензинскиот компјутер менува режим на работа на бензинските дизни, кои го менуваат режимот на работа на плинскиот компјутер кој пак ке го смени режимот на работа на плинските дизни... и тука доаѓа до моментот на тресење, трокирање, слабо влечење или пак зголемена потрошувачка итн итн...

решението е... за кој плин сте се одлучиле како ваше начелно полнење (повторувам дека зборам за бренд на пумпа), прво испразнете ја боцата до крај, па идете од тој бренд наполнете до горе и појдете кај вашиот плинар-мајстор-монтер да му потрошите 2-3 минути да ви го прекалибрира плинскиот уред на тоа гориво. проблемите ке исчезнат.

од мое лично искуство, со плинот од нас гас, мене колата ми е штелувана. одпосле кај и да турам плин немам никаков проблем а потрошувачка воопшто не ми се зголемила. никогаш не ми трокирало, никогаш не ми тресело заради лош плин. знаело да смрди на расипани јајца, знаело, да пече на очи од издувни гасови ама не и да се појават аномалии силни.. е да, знаело понекогаш и да влече послабо... и тоа сум го приметил, ама да тресе, трокира и појача потрошња не... и тоа, не дискутирам за едно возило... дискутирам за 20-тина мои возила кои ми прошле низ раце со плински СЕКВЕНТ (на дизни) уреди...

за плински уреди на плочка, или за моно поинти, ова не важи могу многу... може да се дотерува малку но начелно нема да смени бог знае што..

благодарам за вниманието, извинете за оволкав пост...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
  • Пораки: 1518
« Одговори #1069 на: 23 Јануари 2015, 01:17:34 am »
  Samo kako ne te mrzese da go pisuvas :D oci isterav dodeka go procitam :D haha

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #1070 на: 23 Јануари 2015, 01:19:38 am »
Ја утре испит имам олку не прочитав колку у постов на онак :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1071 на: 23 Јануари 2015, 01:42:19 am »
е добро де... некој знае нешто, некој ништо, а неој сето ова... убаво е да се срочи се на едно место (текст) и да се издроби на ситни делчиња па да се голтне... ќе остане како текст за некој што ке му притреба, поготово кога некој ке се наостри да го нападне плинашот што му го местел уредот...

има уште аспекти за објаснување зашто на плин работи полошо, ама друг пат за тоа... сега више ги потрошив прстите на оној пост погоре... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #1072 на: 23 Јануари 2015, 06:31:04 am »
Проблемот со НасГас не е штелката. Ќе го штелнеш еднаш (ене ми го кабелот у кола, или ќе си појде чоекот кај плинаромонтерот), ама многу често им се дешава разлика у квалитет кај нив, од добар плин до ѓубре невидено кое што ќе го шмркне ко`циганче мрсул, а притоа колата не мрда од место. Стискаш не иде. А коа не иде, стискаш и троши повеќе :) Едно време, кога постоеше економска исплатливост често полнев на НасГас (кога таму беше 37-38, а по други пумпи 42-43), разлики у квалитет ко` турска чоколада и горењка. Знаело често да ми ја анулира разликата на поефтин плин, во однос на другите пумпи, Башка есап што:

знаело да смрди на расипани јајца, знаело, да пече на очи од издувни гасови ама не и да се појават аномалии силни.. е да, знаело понекогаш и да влече послабо... и тоа сум го приметил

Е и ја не сум приметил нешо тресење ово-оно, за воља на вистината, ама тоа може да е до самиот мотор, можеби на мали мотори повеќе да е изразено, кај мене немало нешто такво.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1073 на: 23 Јануари 2015, 10:49:17 am »
знаеш... синоќа и мене ми текна тоа, дека на помали кубикажи, можно е да се манифестира со тресење послабиот микс... ама има и уште една заврзлама...

она што луѓе нај често го знаат е дека ЛПГ е микс од пропан и бутан. пропанот е скапиот, бутанот е евтиниот.. ама постои и уште еден гас кој согорува, а макпетрол со тој ги полнеше боците за домашна употреба, оние за готвење и за греење што се, ама незнам дали сеуште ги полни со него... ГАСОМИЛ (не ми текнува на универзалниот странски термин како беше). истиот овој гас, сеуште е нај често во оние боцичките на пазар или по маркети што се продаваат за мали плински решоа (како за кафе праење) овој гас се одликува со поголем волумен наспроти тежината кога е во течна фаза, односно има помала маса-тежина на 1 литар наспроти лпг миксот. има и уште една аномалија. не испарува како лпг-то. не со таа брзина и тие карактеристики.

теоретски (а и практично видено) да земеш 1 литар лпг и одеднаш да го отвориш, за помалку од 1 секунда ке испари т.е. од течна ке прејде во гасовита состојба, притоа ке го излади воздухот на околу -70 степени околу себе во моментот на испарување, но веднаш ке се изедначи затоа што тоа е воздух. но, да земеш 1 литар гасомил и одеднаш да го отвориш, тој ке испарува некои си 30-тина секунди и притоа ке се смрзне самиот себе т.е. садот во кој е он, на некоја точка околу -55 и ке престане да испарува се додека не се загрее... нели ви се случило некогаш да извадите боцичка од плинско а таа да кљумка внатре, т.е. да има уште течност ама не испарува? обично луѓе ја фрлаат таа боца велејки дека вода има внатре...

гасомилот, на времето, кога немаше атести за плински уреди и кога само 2 пумпи го точеа, т.е. кога нас гас се викаше пумпа стаклара, е во тоа време тој се точеше во колите. од експерименти што сум ги правел со него, востановив дека што повисока температура има он самиот додека е течен, толку подобро испарува. и волуменски кога е испарен е исто така како  и кога е течен го има повеќе во однос на лпг во однос на тежина. мегутоа калорично е доста послаб.

еве ви совет еден... на постарите пумпаши на макпетрол бензинските, прашајте ги за гасомил, ке ви кажат се што знаат. еден од нив (на бензинската во лисиче што е наспроти макоил) ми тврдеше дека буквално можеш да го точиш од пумпа во кофа отворена...

е тој гас ако направат заврзлама (а прават приватните мали пумпи) и ти го наточат во кола, тогаш ке ја осетиш таа драстична разлика во повлекување, губење снага итн итн...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #1074 на: 23 Јануари 2015, 22:48:56 pm »
jas so moevo iskustvo dosega, so plin od mkptrl, luk oil, makoil, koga ke ja pustam gasta pred da padnat obrtaite pod 1300, si ima motorno kocenje kolata , no posle taa granica koga pagaat obrtaite se dvizi kako vo ler, megutoa ima eden moment na  malo cimkanje.... toa cimkanje mi e najslabo so plin na nas gas i okta/n/pucko petrol, i od tamu si stavam, mislam deka so plinov edinstven problem koj  moxe da se sluci e pogolema potrosuvacka,  nsi ima senzori i samiot ecu ke si nasteluva kako najoptimalno da sogori gorivoto smesa plin / vozduh i ke si prede..

Отсутен plimont

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 869
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #1075 на: 24 Јануари 2015, 11:49:44 am »
Ставен плински уред во Плимонт  Landi Omegas Evo на 46.000км.
Пред да ја оставам колата ме прашаа дали сум менувал свекици, покажувала на плинот. Рано е за менување според упатство.
Јас ги прашав дали деловите кај што се буши возилото се става антикорозивна заштита, не!

Земање возилото од кај нив, пред да паркирам дома приметив во лер ненормални вибрации бетер работи од 1.4тди!!!
Предходно го имав гледано видеото, 0.22 запазете.

Дигам хауба гледам што како е, дали ќе приметам нешто, ништо.
На форум некои пишаа да се штелнел плинот...

Се слушнав со Плимонт и отидов утредента кај нив.
Ја ставија на компјутер се ок, дечкото вели во ред е. Колата ја пали вели, а добро работи, јас се нервирам, он како професионалец треба да го има приметено работењето или се прави наудрен.

Пластиката од кај моторот ја извади, дизните ги отштрафи со носачот бидејќи тие штракаат гласно, да видам да не доаѓаат вибрациите од кај нив, ништо од тоа.
Приметив малку уље горе на моторот, и му посочив како можен проблем бидејќи на видеото се вади горниот дел и се буши. Мислев од тоа да не е нешто, бидејќи не ги познавам мн. работите како функционираат.
Ми кажа дечкото дека тој дел не се вади, мислам дека дирекно е бушено местото за дизните , воочивме дека маслото е од поодамна засушено, истуриле кога ставале.

Почна да ме копка муабетот за свекиците, ги сменив, пак исто лошо работење...

Месец, два возам се нервирам за плинот што сум го ставил и ја возам колата, помислив и да ја продадам...

Колега ме прашува како плинот, му кажувам за проблемот и ми вели и мене исто вака ми правеше.
Ме праша кај ставам плин, во наш гас, ми вели испразни боцата и стави на Октан, пробај таму.
Си велам во себе исти кур кај и да полниш, малку е поскап али ќе се проба.

Ставање на ОктаН, ни вибрации ни пичке материте, осмех и радување како циган на цреша...

Скоро два месеци поминав со големи нервози, а дечките од плимонт кој ги сметав за големи професионалци со традиција не го приметија "проблемот" и не најдоа решение!!!

Онак имаше пишано НасГас мора да дава пониски цени за да привлече муштерии, многу логично изгледа ама не е така. Плинот со послаб квалитет им е.
Исто така и плимонт од некоја пумпа во близина кај што ставиле плин за тест не им чини плинот.

Ако може нешто да кажеме и ние - "лошите професионалци":
- За да можеме да решиме проблем на плинскиот уред, тој проблем мора и да постои. Кај твојата Киа  немаше никакви вибрации или тресење, и работеше идентично и на бензин и на плин.
-Доколку плинскиот уред предизвикува вибрации кои се пренесуваат во кабината (тоа може да се случи заради пренесени вибрации од редукторот или инјекторите) на колегите ќе им требаше помалку време да ги отстранат тие вибрации отколку времето што го потрошија на објаснување дека не можат да воочат никаков проблем.
-Нема никакви шанси моторот да се смирил откако е ставен плин на друга пумпа, доколку постоел проблем со тресење тој не би се решил со ставање поквалитетен плин.
-Плинскиот уред во твојата Киа работи сосема добро. Доколку се јави било каков прблем, посети го нашиот сервис, навремено ќе биде отстранет.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #1076 на: 24 Јануари 2015, 14:09:41 pm »
Убаво кажа ахтунг дека правиш драми многу. Алал да му е како те откри дека лажеш.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1077 на: 24 Јануари 2015, 14:14:37 pm »
Една слика 1000 зборови  :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1078 на: 24 Јануари 2015, 18:19:45 pm »
денес пежото беше на сервис, прештелување беше работата. меѓутоа за погорниот муабет околу не испарувањето на лош плин... имам слики од таква ситуација, видена и сликана денес. на човекот му ја извадија боцата од гепек полу смрзната. ја отворија да издише и погоди што...?  пола боца има плин што не испарува а боцата пола замрзната.. слики попосле, не дум до компјутер моментално...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1079 на: 24 Јануари 2015, 23:24:01 pm »
^^^^^^^^^^
еве слики... тоа белото што го гледате на боцата, е мраз. фланшата е извадена од боцата со се пловак, значи има дупка со отвор 10-тина сантими...  јас ја подтурнав боцата со нога и почна да кљумка внатре течност... страшно... тоа нејке да испари од боца а не па во дизни да вбризга и колата да работи како што треба... искрено, ми беше страв да се приближам на отворот и да сликнам. што знам јас какво срање може да се деси, мада лед сијалица ова она, ама малку да фрли нешто искра и може да вивнам со мобилниот во рака држејки го...

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk