Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 483871 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #1020 на: 13 Јануари 2015, 22:47:20 pm »
Еден преглед и споредба на цените на нови автомобили со фабрички вграден плински уред во однос на истиот само со бензински мотор. Бидејќи кај нас е занемарлив бројот на автомобили кои се продаваат со фабрички вграден плински уред ќе ги употребиме податоците од auto motor und sport за цените во Германија.
По абецеден редослед....
ете ја разликата која ја зборев.... да не праам муабет што при договарање на некој увозник се пазарат минимум 100-200 уградњи на годишно ниви па ицените не се тие што за обичен еднократно лупувач ги добива како крајни...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45074
  • Il Moderatore
« Одговори #1021 на: 14 Јануари 2015, 01:08:44 am »
И? Колку е заштедата на афтермаркет вграден вс фабрички пиц-пец сместен? 1000-1500? Зарем некој што купува нова кола, нема да се одлучи за фабрички местен плин за 10е повисока месечна рата, и би ставил отпосле нешто афтермаркет? Ја пак ќе кажам, тоа не ми изгледа многу веројатно. Кај нас да се нудат автомобили со фабрички вграден плин, како оние од горе што се наведени, јас сум сигурен дека продажбата на исти модели - чистокрвни бензинци ќе биде барем преполовена, а и голем дел од дизел продажбата на истите модели ќе биде намалена во корист на фабричките лпг возила.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1022 на: 14 Јануари 2015, 01:19:32 am »
па симо... види вака.. на кола што кошта 6500 евра, има драстична разлика ако кошта скоро 9.000

туку не ми беше тоа поентата, туку логиката на импортерите на возила... во битка да продадат што повеќе, а да бидат што по конкурентни, увезуваат возила без плин а ги нудат истите тука со плин, секако афтер маркет...

инаку ни јас те осудив тебе, нити пак нив ги осудувам... јас и претходно си се изјаснив дека ако веќе купувам кола бензинец, и имам намера да ја возам на плин, секако ке одвојам екстра пари за плинскиот уред ДА БИДЕ ФАБРИЧКИ, наспроти афтер маркетот... она погоре само беше појаснување и потврдување на мојата теорија зашто кај нас не увезуваат со фабрички плин (односно можеш да порачаш ама ќе чекаш) наспроти понудата со афтер маркет при кој не се губи гаранција...

а една од причините кои ке ги посочам како позитивност на фабричкиот плин е токму она прееска што го зборевме за квалитетот и порозноста на цревата... знаеш ли дека на мојот бивши вол (кај мехатроника пред сервис дреме раскомадан) сеуште му стојат сите црева комплетно функционални од ЦНГ уредот? збориме за црева во возило кое прва регистрација му е 1998-ма година... ете, заради тоа би купил со фабрички плин...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1023 на: 14 Јануари 2015, 01:26:58 am »
Не бе, дискутираме само, не осудуваме. Мене ми е чудно зошто увознициве не се ангажираат малце да донесат возила со фабрички вградени системи. Пазар има, тоа ми е муабетот. А и некоја субвенција може да се искамчи од државата, како што има за електрични хибридни возила. Инаку, да, најголема разлика процентуално, е кај најефтината:
Dacia Sandero 1.2 16v 75 Бензин 6890    плин 8790, разлика 1900 евра. Ама па не знам колку е сандеро дизел, треба и тоа да се види. Башка овие цени се во Германија, таму и монтажата на афтермаркет ТНГ не е 500-600е, туку преку 1000, па разликите од фабрички до афтермаркет се помали.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #1024 на: 14 Јануари 2015, 01:58:57 am »
И ова е во равенката:
Напомена: кај сите производители возилата со плин ги нема со основен пакет туку почнуваат со вториот или кај хјундаи дури со третиот пакет кој е од основниот поскап за 1700 евра.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1025 на: 14 Јануари 2015, 02:00:35 am »
Аха, сакаш да кажеш дека у таа разлика од цена добиваш + џиџимиџи од опрема? Уште подобро! Дабл екстра велју!
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1026 на: 14 Јануари 2015, 02:00:56 am »
и на таа равенка додади субвенции кои нивните власти ги донираат за возила кои се на гас, а ке се возат во нивните држави. тие субвенции не важат за возилата за извоз.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #1027 на: 14 Јануари 2015, 12:19:56 pm »
абе симо,македонче уште спасува осигурачи со жичка :D

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1028 на: 21 Јануари 2015, 20:51:51 pm »
Ставен плински уред во Плимонт  Landi Omegas Evo на 46.000км.
Пред да ја оставам колата ме прашаа дали сум менувал свекици, покажувала на плинот. Рано е за менување според упатство.
Јас ги прашав дали деловите кај што се буши возилото се става антикорозивна заштита, не!

Земање возилото од кај нив, пред да паркирам дома приметив во лер ненормални вибрации бетер работи од 1.4тди!!!
Предходно го имав гледано видеото, 0.22 запазете.

Дигам хауба гледам што како е, дали ќе приметам нешто, ништо.
На форум некои пишаа да се штелнел плинот...

Се слушнав со Плимонт и отидов утредента кај нив.
Ја ставија на компјутер се ок, дечкото вели во ред е. Колата ја пали вели, а добро работи, јас се нервирам, он како професионалец треба да го има приметено работењето или се прави наудрен.

Пластиката од кај моторот ја извади, дизните ги отштрафи со носачот бидејќи тие штракаат гласно, да видам да не доаѓаат вибрациите од кај нив, ништо од тоа.
Приметив малку уље горе на моторот, и му посочив како можен проблем бидејќи на видеото се вади горниот дел и се буши. Мислев од тоа да не е нешто, бидејќи не ги познавам мн. работите како функционираат.
Ми кажа дечкото дека тој дел не се вади, мислам дека дирекно е бушено местото за дизните , воочивме дека маслото е од поодамна засушено, истуриле кога ставале.

Почна да ме копка муабетот за свекиците, ги сменив, пак исто лошо работење...

Месец, два возам се нервирам за плинот што сум го ставил и ја возам колата, помислив и да ја продадам...

Колега ме прашува како плинот, му кажувам за проблемот и ми вели и мене исто вака ми правеше.
Ме праша кај ставам плин, во наш гас, ми вели испразни боцата и стави на Октан, пробај таму.
Си велам во себе исти кур кај и да полниш, малку е поскап али ќе се проба.

Ставање на ОктаН, ни вибрации ни пичке материте, осмех и радување како циган на цреша...

Скоро два месеци поминав со големи нервози, а дечките од плимонт кој ги сметав за големи професионалци со традиција не го приметија "проблемот" и не најдоа решение!!!

Онак имаше пишано НасГас мора да дава пониски цени за да привлече муштерии, многу логично изгледа ама не е така. Плинот со послаб квалитет им е.
Исто така и плимонт од некоја пумпа во близина кај што ставиле плин за тест не им чини плинот.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #1029 на: 21 Јануари 2015, 21:26:38 pm »
Ја лично не би прифатил да ми мести некој плин без да ја вади граната надвор,ако му е тешко ја ќе си ги наместам дизните па он нека си брка работа после,ама и ги сваќам од што имаат многу работа ако вадат на секоја кола грани отие денот.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1030 на: 21 Јануари 2015, 21:34:27 pm »
Пиша дечкото за искуството негово што секој втор пост му е во стилот колку пари кошта ова или она, пиша дечкото што 2 години бараше кола со апаратчиња за боја, пиша дечкото што после 2 години купи удирана кола, кола што на мала удолница нема компресија да му држи во прва брзина (изгасната) и што мора зимно време (ради ручна да не му стои дигната) камења да реди под тркалата, пиша дечкото што фрли 2000 евра по стакло колата за изминатата кола или се на се 10000 км непоминати, пиша дечкото што мислеше дека плимонт се бајачки па морале да му го предвидат и неквалитетниот ама да се разбереме ефтиниот плин, пиша дечкото ШТО СЛЕДНИОТ ДЕН КОГА ОТИШОЛ НА ПРЕШТЕЛУВАЊЕ ГИ УБЕДУВАЛ МАЈСТОРИТЕ ДЕКА ОНИ МУ ГО ПОЕБАЛЕ ДИКТУНГОТ НА КАПАКОТ :) момент што дечкото заборави да го нагласи во неговите сочни постови.
« Последно менување: 21 Јануари 2015, 21:56:48 pm achtung »

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1031 на: 21 Јануари 2015, 21:36:58 pm »
Пак тресеш зелени.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #1032 на: 21 Јануари 2015, 21:43:02 pm »
После толку глупости што имаш напишано не знам колку треба да ти веруваме.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18083
« Одговори #1033 на: 21 Јануари 2015, 21:55:40 pm »
После толку глупости што имаш напишано не знам колку треба да ти веруваме.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #1034 на: 21 Јануари 2015, 22:34:14 pm »

Онак имаше пишано НасГас мора да дава пониски цени за да привлече муштерии, многу логично изгледа ама не е така. Плинот со послаб квалитет им е.
Исто така и плимонт од некоја пумпа во близина кај што ставиле плин за тест не им чини плинот.

Најблиску е Авиаоил, само што колку што знам, не одат таму, туку „тест“ плинот се става на Макоил во Ченто. И кај мене ставија од таму, па (пу пу да не урочам) не сум имал никакви проблеми. Ни тресење, ни бутур.
После тоа, имам ставано плин на Макпетрол, ОктаН, Лукоил, Нис Петрол (Србија), Ина (Хрватска), Петрол (Словенија), приватна пумпа во Австрија, ВР (Австрија), Корал (Грција), ОМВ (Бугарија). Само од плинот од Макпетрол ми светна „чек енџин“. Ништо друго. Поминати се околу 9000 километри од средина на март 2014 до сега, откако е ставен плинскиот уред.

Не сум турил плин на Нас Гас, ни на Марија Трејд. Би претпоставил дека има зошто им е поевтин. Според твојава прича, ете зошто, пошто едноставно не е доволно добар.

Едино сум имал проблем со капалката, која беше брзо заменета со нова, без никаква доплата или било какво противење од дечките од Плимонт. Од мене имаат само пофални зборови.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.