Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 503325 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30843
    • CARclub.mk
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #810 на: 12 Август 2014, 16:38:45 pm »
Само багажникот што го смалува е проблем. Инаку не гледам никаков проблем.

http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/1727080-MERCEDES-S350-7GTRONIK--06-PLIN-MAKAUTOSTAR

She sleeps.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7282
« Одговори #811 на: 12 Август 2014, 16:40:41 pm »
со плин најдобар е моментот со 1000денари полниш до врв и знаеш дека имаш за возење 300км најмалку.
За до врв ми требаат најмалку 2000 денари и најмногу поминувам 340 км...

Кај мене до врв ми требаат 1400-1500 денари (моментално според цената од Нас Гас) и ке пројдам 450 км.
За истата километража на бензин ке ми требаат 2700 денари.

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1287
« Одговори #812 на: 13 Август 2014, 18:13:15 pm »
Кај мене до врв ми требаат 1400-1500 денари (моментално според цената од Нас Гас) и ке пројдам 450 км.
За истата километража на бензин ке ми требаат 2700 денари.
[/quote]
за што кола станува збор? и колку литра ти е боцата?

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #813 на: 14 Август 2014, 00:16:07 am »
Старо опелче со 1000 кубика мотор, карбураторски плин. Боцата е 50 литра, но собира максимум 43-44 литри.
Во град е околу 9 литри, а на отворено 6-7 литри плин со возење максимум до 90-100 км/ч.

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #814 на: 15 Август 2014, 01:47:00 am »
Bidete realni site onie koi vozite na benzin i ne sakate da pomislite za plin e rezultat na toa sto mozete da si dozvolite da go vozite voziloto na benzin. Bidete si realni, a ne izgovori od tipot kasapenje na voziloto (20-30 strafcinja za da se namontiraat crevata, rasplinjacata, a od fabrika voziloto izleguva so milion stegi, strafovi, dupki za istite ili slicno, ama tie 20 strafa za plinot se kasapenje), potoa kolata ne odela na plin, a plimont veli deka max 5% se gubi so sekvencionalnite uredi sto vo praksa e zanemarlivo, se kladam deka nema ni da osetite razlika, pa potoa kopceto za plin pod volanot ke vi go ogrdel enterierot ili slicno.
A za mirisanjeto, eve vi go nudam mojot praistoriski bolid so praistoriski plin i ke vidite deka ne mirisa. Pred nekoe vreme mirisase niz auspuh samo zaradi toa sto ja pravev eksperimenti, go popustav plinot i kako rezultat na pobogata smesa nemase ubavo sogoruvanje i em ne odese, em trosese i mirisase niz auspuh, a ne vo kabina. Koga e nastelovan ko sto treba, ni vo kabina, ni niz auspuh ne mirisa.
Јас не возам на плин, не затоа што ми е ефтин бензинот, туку затоа што реално има касапење на возилото. Тоа касапење на возилото може како прво да ми ја загрози безбедноста, а како второ да го уништи автомобилот. Проблемот не е во неколкото дупки, туку во тоа што конкретниот модел на автомобил со таа цела инсталација нема поминато ниту краш тест, ниту е проверено како се понаша во екстремни услови.
И на крај никој не може да ме убеди дека некој во некоја гаража има прочитано доволно литература и има доволно искуство да направи се како што треба за секој еден модел на автомобил, а не работи по шаблон т.е. за секоја кола исто.

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #815 на: 15 Август 2014, 01:51:50 am »
Само плин наместен од некој кој што видел на јутуб како се мести е небезбеден.
Компании како плимонт на пример што местат, итекако си е безбеден уредот. Плус плинската боца е подебела него резервоарот за бензин ;)
Ако плинот се запали напред кај моторот, само таму ке гори пошто притисокот што е во боцата нема да дозволи пламенот да почне низ цревата да иде према боцата. Исто како што плинската боца на плинско за варење кафе не експлодирува кога ке го запалиш горе. ;)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #816 на: 15 Август 2014, 02:11:23 am »
Јас не возам на плин, не затоа што ми е ефтин бензинот, туку затоа што реално има касапење на возилото. Тоа касапење на возилото може како прво да ми ја загрози безбедноста, а како второ да го уништи автомобилот. Проблемот не е во неколкото дупки, туку во тоа што конкретниот модел на автомобил со таа цела инсталација нема поминато ниту краш тест, ниту е проверено како се понаша во екстремни услови.
И на крај никој не може да ме убеди дека некој во некоја гаража има прочитано доволно литература и има доволно искуство да направи се како што треба за секој еден модел на автомобил, а не работи по шаблон т.е. за секоја кола исто.

лелелелеле... драми... искасапено ке било, уништено ке било возилото, небезбедно... па дури и до краш тест стигнавме... мислам, дај да не претеруваме стварно... сепак тоа е твое мислење, но е екстрема во компарирање. сето ова што го наброја не е баш до толку.. на крајот на краиштат, имаш по нетов видео клипови на кои се гледа тестирање на плински уреди во ексремни ситуации.. акценотот е на боцата, цевките и испаривачот. од удари, до плескање и неколку различни типови на запалени возила (не од плин туку како ке реагираат заштитите)...

верувај дека во сообраќајка (недај боже, ама ти спомна краш тест) за тебе и твојата безбедност по опасно е она стакленото (или дрвено, а во некои случаи и метално) мирисче-освежувач што ти виси на ретровизор или под рачна турено или па негде околу тебе... како катапултирано може да се закова во тебе и на место да те остави...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 421
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #817 на: 15 Август 2014, 10:49:56 am »

лелелелеле... драми... искасапено ке било, уништено ке било возилото, небезбедно... па дури и до краш тест стигнавме... мислам, дај да не претеруваме стварно... сепак тоа е твое мислење, но е екстрема во компарирање. сето ова што го наброја не е баш до толку.. на крајот на краиштат, имаш по нетов видео клипови на кои се гледа тестирање на плински уреди во ексремни ситуации.. акценотот е на боцата, цевките и испаривачот. од удари, до плескање и неколку различни типови на запалени возила (не од плин туку како ке реагираат заштитите)...

верувај дека во сообраќајка (недај боже, ама ти спомна краш тест) за тебе и твојата безбедност по опасно е она стакленото (или дрвено, а во некои случаи и метално) мирисче-освежувач што ти виси на ретровизор или под рачна турено или па негде околу тебе... како катапултирано може да се закова во тебе и на место да те остави...

+1
Сеа може секој на интернет да пребара и да истражи се, така да погоро наведените констатации не држат, како што кажа онак, имаш на youtube какви ти не тестови на возила со инсталиран плиснки уред.
НО има голема разлика на професионално инсталиран уред, соодветно атестиран, и уред местен од приучен мајстор, на тоа се удира акцент на видеата по нетов.
Види, анализирај, па после ќе видиме што ќе имаш да кажеш :)

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
« Одговори #818 на: 15 Август 2014, 13:03:16 pm »
Тоа е мое мислење и немам намера наа никој да му  го наметнам.
Целта ми беше да кажам дека освен финансиските има и други причини поради кои не ставаат плин.
Да на youtube ке најдеш доста видеа од двете страни на медалот, па одлуката е на секој  поединечно. Јас лично не би ставил, а можеби би купил кола со фабрички вграден плин(ако некогаш почнат да се увезувааат).

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #819 на: 15 Август 2014, 13:19:04 pm »
Па и фабриката исто ке го вгради како што и плимонт, новус. ;)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #820 на: 15 Август 2014, 13:58:28 pm »
Не ми се свиѓа кога бушат на возилото делови при инсталирање плински уред, а не ги заштитуваат со антикорозивна заштита!

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #821 на: 15 Август 2014, 15:25:58 pm »
а кој ти кажа дека не заштитуваат? не заштитуваат ојле и дојле по гаражички... во пореномираните фирми тураат... сведок сум...

инаку фабрички плин... да ви каже чичо нешто.. во ниедна фабрика за возила нема поставување на плински уреди освен во волво кои што имаат свој погон и за лпг и цнг... но небитно тоа, немав намера да го величам волво, туку да ви посочам дека сите ги креваат возилата во камион и ги носат во погони за монтажа на плински или метански уреди... или фирмите кои што монтираат плински уреди, отвораат погони во фабриките...

на пример, во фиат, ландирензо има свој погон во кругот на фабриката, и плинскиот уред е монтиран од страна на ландирензо, не од фиат. ако убаво видите и проверите во документите, за плинскиот уред пишува дека е атестиран и примен во возилото СО ПОМИНАТИ 5 КИЛОМЕТРИ..

истата финта се прави и кај нас. и плимонт, и новус имаат свои шлеп возила, идат кај импортерите, ги товараат возилата на шлеп, ги носат во своја работилница, монтираат, штелуваат и пак со шлеп назад.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
« Одговори #822 на: 15 Август 2014, 17:15:20 pm »
Онак дали мислиш дека има некоја причина за тоа? Во момент кога пазарот е се повеќе гладен за автомобили со поевтин енергенс, производителите на автомобили делуваат незаинтересирано само за плинот, нешто не ми штима.
Еве некои искуства со тие финти:

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55351
  • Махер
« Одговори #823 на: 15 Август 2014, 17:24:46 pm »
Го изгледа видеово?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа