Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 502914 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55351
  • Махер
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #570 на: 20 Март 2014, 08:47:15 am »
Незнам ни како се гледа на самата боца. Има капак пластичн и заштрафен. Онак знае зошто чачка. Никој не гледа количество на самата боца. Не го спомињајте непотребно, колку да се каже. Односно истите што проверуваат колку бензин има во резервоарот со стапче, проверуваат на боца.

Се гледа по диодите на следниот начин. Додека е над пола светат сите, кога ќе почне да паѓа под пола почнуваат да се гасат диодите. Црвено е резерва. Слично како да имаш стрелка.

А повеќето знаат колку се поминува со една боца со нивното возило после потрошени неколку резервоари. И овој метод е добар. Важната каракеристика е што и да снема автогас тука е рзервоарот со бензин да те однесе до бензинска.

Холивуд од мое искуство:
„Лелеее само уште една точка, треба да наполниме.“
-Не се секирај има повеќе од доволно, не е ни на резерва.
„И ако нема бензинска?“
-Имаме уште 100км автогас и 400км бензин, мислам дека ќе најдеме бензинска во радиус од 500км.

Кога одам на отворено го полнам и резервоарот за бензин над пола, и не се замарам премногу на темата. Тоа е дури и позитивна каракеристика за места во кои може да нема гориво, или не е блиску. Односно добиваш автономија на дизел за хитни случаи.

Досега не ми се случило да останам без автогас, според диоди или според изминати километри. Освен кога намерно сум трошел за да видам до кај ќе оди. Еднаш ја испразнив скоз до крај и направи „тиииит“ и се префрли на бензин - во возење.

Други важни работи истиот муабет за електрични коли кога се прави.
„А ако одам до Париз!?“
- Да, пошто ти одиш до Париз секој викенд па битно е што тогаш.

Ако одиш до париз имаш бензински сигуно на 500км со авогас. А и да нема, ќе повозиш на бензин. Не е тоа поентата со Паризот. Поентата е низ град каде си 90% од времето. Или низ МК каде си 6% од времето, или низ Грчка/Бугарија/Србија каде си 3% од времето. За тој 1% ако мора вози на бензин. А нема да има потреба, но опцијата е секогаш тука.

Убаво е така да се напомене за кој процент за прави муабет. За да се има реалната слика.

Отсутен newpain01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 76
« Одговори #571 на: 20 Март 2014, 09:10:07 am »
На постарите плински системи нема диоди внатре, јас имам такој постар Ловато систем каде што во кабина има мала кутија(колку кутија за цигари) со електроника на која има свич кога сакаш да префрлиш на бензин или плин. Нивото на плин во боцата го гледам на самата боца, заштитното капаче се одвртува и има стрелка која кај мене(на 60 литарска боца) е прецизно до литар-два и многу прегледно. Тоа го користам ако ориентационо кога незнам отприлика уште колку километри би имал плин.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #572 на: 20 Март 2014, 09:49:25 am »
тие капачиња на боците во понов период (10-тина години) се прозирни, така да нема потреба да одвртуваш ништо, туку се гледа без да пипаш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен newpain01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 76
« Одговори #573 на: 20 Март 2014, 10:07:55 am »
да, кај мене капачето е мат, а има кругче прозирно низ кое се гледа стрелката, така да no big deal за проверка. е сега ако имаш боца наместо резервна треба да кренеш теписон ама и тоа не е страшно.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #574 на: 20 Март 2014, 11:12:36 am »
Незнам ни како се гледа на самата боца. Има капак пластичн и заштрафен. Онак знае зошто чачка. Никој не гледа количество на самата боца. Не го спомињајте непотребно, колку да се каже. Односно истите што проверуваат колку бензин има во резервоарот со стапче, проверуваат на боца.

Се гледа по диодите на следниот начин. Додека е над пола светат сите, кога ќе почне да паѓа под пола почнуваат да се гасат диодите. Црвено е резерва. Слично како да имаш стрелка.

А повеќето знаат колку се поминува со една боца со нивното возило после потрошени неколку резервоари. И овој метод е добар. Важната каракеристика е што и да снема автогас тука е рзервоарот со бензин да те однесе до бензинска.

Холивуд од мое искуство:
„Лелеее само уште една точка, треба да наполниме.“
-Не се секирај има повеќе од доволно, не е ни на резерва.
„И ако нема бензинска?“
-Имаме уште 100км автогас и 400км бензин, мислам дека ќе најдеме бензинска во радиус од 500км.

Кога одам на отворено го полнам и резервоарот за бензин над пола, и не се замарам премногу на темата. Тоа е дури и позитивна каракеристика за места во кои може да нема гориво, или не е блиску. Односно добиваш автономија на дизел за хитни случаи.

Досега не ми се случило да останам без автогас, според диоди или според изминати километри. Освен кога намерно сум трошел за да видам до кај ќе оди. Еднаш ја испразнив скоз до крај и направи „тиииит“ и се префрли на бензин - во возење.

Други важни работи истиот муабет за електрични коли кога се прави.
„А ако одам до Париз!?“
- Да, пошто ти одиш до Париз секој викенд па битно е што тогаш.

Ако одиш до париз имаш бензински сигуно на 500км со авогас. А и да нема, ќе повозиш на бензин. Не е тоа поентата со Паризот. Поентата е низ град каде си 90% од времето. Или низ МК каде си 6% од времето, или низ Грчка/Бугарија/Србија каде си 3% од времето. За тој 1% ако мора вози на бензин. А нема да има потреба, но опцијата е секогаш тука.

Убаво е така да се напомене за кој процент за прави муабет. За да се има реалната слика.

@Deni, пошто е Холивуд да знаеш и со која брзина се движиш во моментот, колку си прошол и слично, јас да сум на твое место би исклучил сите функции што покажуваат било каков податок.

Па што.. И така сме се размазиле у пм.

Па и да идеш до Париз секој викенд, што ке ти е да знаеш колку си прошол? Отвори карта види, па израчунај.

Мене ми е ситна маана да не знам уште колку плин би имал и слично. Тебе не ти е .

Ама плеасе не презентирај на донекаде арогантен начин како не е маана, сепак сакаме да задржиме високо ниво на форумов и дискуииве.

Важи?

Плус имам впечаток и дека не си возел нешто премногу надвор, па да кажеш од реално искуство туку повеќе си тераш онака како мислиш дека е.

Вози по магистралните патишта низ Прованса па пробај најди бензиска што има плин. Веројатно ќе најдеш, ама ќе треба да губиш од драгоценото време за шетање барајќи плин.Јас гледаш кога одам натаму, како сум ограничен со време, а сакам да видам што повеќе не врзано за бензиски, би ми било битно како тоа функционира во реалност.. Затоа и  прашувам.

За низ град, Македонија и слично Дизел во секое време ама без ДПФ (Ц3 -ва нема ДПФ). Нити губам простор, нити се замарам нити ништо.. Плус имам резервна гума.А и мислам дека полесно ќе го продадам од колку да имав Ц3 со плин, и помалку ќе изгубам.

Гледам уште колку имам гориво, уште колку можам да поминам орентационо идам и полнам на првата бензиска што ќе ми налета по пат..

Молим те да ги држиме дискусиите на реално и неарогантно ниво.

Не го пишувам овој пост само за наведената порака туку и за претходните. Мене ми е идејата да ги утврдиме сите потенцијални негативности и предности на нештата.. А после секој нека си се препознае дали му е негативност или може да живее со тоа. Ама стварно ми пречи презентирањето на нештата на начин како ТИ мислиш дека треба или не треба. Супер.. Возиш на плин и среќен си. Ама еве јас не би бил среќен да не знам уште колку плин имам , да треба да планирам адаптер, резервно тркало у гепек и слично.. Затоа и не возам, и како ауто за низ МКД купив дизел.

Фала ти многу (ако не и тешко јасно.. Ако ти е тешко, продолжи ќе се снајдам веќе некако).

На крај од дискусијава ми е идеја да направам некаква листа со заклучоци па секој да може да си одреди за неговото сценарио на возење дали ова му одгоара или не.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #575 на: 20 Март 2014, 11:20:51 am »
1. Неможам да презенирам на различен начин ако постојано на истиот тој начин сакаш да дискредитираш ствари за кои немаш никакво искуство. Не важи. Како сега јас да земам да ти кенкам, како болење муда во темата за велосипеди е голема негативност. (тоа е нешто што сакав да го пишам сабајлево, ама избенав да го сорам истото за да не сум провокатор. Меѓуоа ти продолжуваш).

2. Јас пофино и покултуирно незнам дали некој објасни нешто во темава од мене.

3. Прованса - Париз... Спомнав.

4. Јас ги држам дискуиите на најмалку 3 нивоа над твоите во секое време. Барем во темава.

5. Колку сум возел јас...

6. Незнам воопшто каде најде ароганција во мојот пост. Пријави го те молам, со соодветно објснување. Би сакал да бидам опоменат, за да не ми се повтори таквата арогантност.

7. Човекот од слама со Холивуд е одличен пример.

8. Фала ти многу (ако не и тешко јасно.. Ако ти е тешко, продолжи ќе се снајдам веќе некако).

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #576 на: 20 Март 2014, 11:23:38 am »
1. Неможам да презенирам на различен начин ако постојано на истиот тој начин сакаш да дискредитираш ствари за кои немаш никакво искуство. Не важи. Како сега јас да земам да ти кенкам, како болење муда во темата за велосипеди е голема негативност. (тоа е нешто што сакав да го пишам сабајлево, ама избенав да го сорам истото за да не сум провокатор. Меѓуоа ти продолжуваш).

2. Јас пофино и покултуирно незнам да ли некој објасни нешто во темава од мене.

3. Прованса - Париз... Спомнав.

4. Јас ги држам дискуиите на најмалку 3 нивоа над твоите во секое време. Барем во темава.

5. Колку сум возел јас...

6. Незнам воопшто каде најде ароганција во мојот пост. Пријави го те молам, со соодветно објснување. Би сакал да бидам опоменат, за да не ми се повтори таквата арогантност.

7. Човекот од слама со Холивуд е одличен пример.

8. Фала ти многу (ако не и тешко јасно.. Ако ти е тешко, продолжи ќе се снајдам веќе некако).

За жал не сум ти родител да те воспитувам нити имам намера.

Слободно продолжи, ќе се снајдам или ќе ги игнорирам твоите МАЧО - WANNA BE -  Не реални постови.

Фала ти во секој случај, на БАН си ми барем на некои теми.

п.с. Фала им во темава на Смоле, Онак, Симо, Калимеро, Djidji и останатите што ги споделија искуствата лични на прав начин. Би било добро да направиме листа на  плус и минус на возење на плин, бидејќи полека ги имаме сите информации од реалност. Па секој нека ја види листата и нека си види како би било во личното сценарио на возење.
« Последно менување: 20 Март 2014, 11:52:24 am krell »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #577 на: 20 Март 2014, 11:24:29 am »
За жал не сум ти родител да те воспитувам нити имам намера.

Слободно продолжи, ќе се снајдам или ќе ги игнорирам твоите МАЧО - WANNA BE -  Не реални постови.

Фала ти во секој случај, на БАН си ми барем на некои теми.

Тоа е таа ароганција.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30840
    • CARclub.mk
« Одговори #578 на: 20 Март 2014, 11:32:50 am »
@krell: Јас озбилно не гледам никаква ароганција во постот на Дени.

@Deni: Ај олабави се и ти.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #579 на: 20 Март 2014, 17:07:03 pm »
Накратко.

Предности за инсталирање на плински уред:
1. Намалена цена на гориво.
2. Двојно зголемена автономија со полни резервоари.
3. Можност за избор на гориво за погон од две понудени.
4. Поголема продажна цена на возилото кај некои купувачи.

Негативности за инсталирање на плински уред:
1. Зафатен багажен простор од боца или резервно тркало. (се поправа со кит за гуми како во Мерцедес или Пасат)
2. Неточен број на километри до крај на резервоарот. (не се поправа)
3. Неточна стрелка за гориво кај некои Реноа, Пежоа и Аурис. (за ова во Плимонт имаат некое пробно решение)
4. Можност да се изаби лежиштето на издувните вентили кај некои возила после изминати над 100.000км. (Се поправа со капалка или се вбризгува % бензин над некои обртаи)
5. Намалена продажна цена на возилото кај некои купувачи.
6. Потребно да се менуваат свеќички наместо на 50.000, на 30.000км. (се поправа со промена на свеќичките.)

Се се сведува на болдираните. Слободно дополнете ја листата доколку вашите искуства со плински уреди се разликуваат од моето.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20897
« Одговори #580 на: 20 Март 2014, 17:12:25 pm »
Хипотетички, ако утре турам плин, на моментални 40000 км, колку ќе треба да извозам на плин за да турам нови свеќици?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6641
« Одговори #581 на: 20 Март 2014, 17:14:23 pm »
додека не осетиш први проблеми.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #582 на: 20 Март 2014, 17:25:23 pm »
Хипотетички, ако утре турам плин, на моментални 40000 км, колку ќе треба да извозам на плин за да турам нови свеќици?
Како што пишува на упатството, веројатно 50-60.000км. Следните на 90-100к.

додека не осетиш први проблеми.
Така ќе треба до 150.000км да ги вози овие.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #583 на: 20 Март 2014, 17:39:19 pm »
Штрумфче уште ли се убедуваш? :)

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20897
« Одговори #584 на: 20 Март 2014, 17:53:16 pm »
Со кого?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.