Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 502916 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55351
  • Махер
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #555 на: 19 Март 2014, 13:06:51 pm »
1. Проблем со стрелка и количество = Рено и Пежо. Евентално некој модел плус.

2. Неточни преостанати КМ = кај повеќето производители, што е и логично. Незнае како да пресмета.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45239
  • Il Moderatore
« Одговори #556 на: 19 Март 2014, 14:12:33 pm »
Kaj мене не е подигнато ништо. А и скоро секаде каде што сум видел не е подигнато.

За да извадимде корисни заклучоци наведи:

Видов кај тоа и тоа возило, тип тој и тој боца толку и толку литри и не е подигнато.

- Видов на Алфа Ромео 166, 43l боца, на место на резервно тркало и не е подигнато.
- Водов на Алфа Ромео 166 50l боца, у гепек, патосот не е подгинат и резервната е на место.
- Ќе видам на Алфа Ромео 166 50-60l боца, патосот е подигнат 6-7цм, и нема да ми пречи ни малку :)

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20897
« Одговори #557 на: 19 Март 2014, 14:23:46 pm »
Кај другарче на Фокус седан, му се повишило дното на багажникот ради боцата, па турил стиропор за да израмни.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1918
« Одговори #558 на: 19 Март 2014, 14:29:20 pm »
Веле тоа е одлично решение, и кај мене моментално е така, ама така го подигаш цело дно.
Мислам дека е подобро да се подигне само делот кај боцата, а остатокот да си остане искористлив и понатака.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #559 на: 19 Март 2014, 14:30:06 pm »
јас планирам да имам голема боца и подигнато дно со стиропор. Празнините ќе се искористат за алат, сајли и неопходна опрема.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #560 на: 19 Март 2014, 14:49:13 pm »
А ова со адаптериве, стварно не е нешто за што треба да се секира чоек? Ако има потреба, може од некаде да се набави само адаптерче?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55351
  • Махер
« Одговори #561 на: 19 Март 2014, 14:54:03 pm »
јас планирам да имам голема боца и подигнато дно со стиропор. Празнините ќе се искористат за алат, сајли и неопходна опрема.
Еееееете така. :) Ќе си го изрезбаш за алат и потрбштини. МЕЃУОА стиропор знае да крцка. Значи трреба да не е крцкав кога ќе бираш. Можеби некој сунѓер е подобро.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #562 на: 19 Март 2014, 14:57:23 pm »
Кај мене е доста дебел тој патосот, не очекувам проблеми, но прво боца...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #563 на: 19 Март 2014, 14:59:15 pm »
А ова со адаптериве, стварно не е нешто за што треба да се секира чоек? Ако има потреба, може од некаде да се набави само адаптерче?
мислам дека плимонт имаат, или може да набават. 10евра

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #564 на: 19 Март 2014, 15:08:05 pm »
Тенќу :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #565 на: 19 Март 2014, 15:23:26 pm »
@Djidzi Доста чиста и педантна инсталација. Ако дојдеш некогаш на пиво, баш сакам детално да ја разгледам како доста добар пример за инсталација.

Како што гледам, не губиш ништо од багажникот, односно си е идентично рамно на подот во багажникот ко и пред тоа, така?

За да постигнеш такво нешто, колку литарска боца користиш?

Колку КМ можеш да поминеш со едно полнење на таа боца?

За оние што патуваат надвор од МКД... Колку тешко е да најдеш компатибилна пумпа со вашите плински инсталации во поглед на пиштол што може да наточи? (читам дека има разни стандарди, и дека можно е да не можеш да наполниш од таа причина).Ова поготово ме интересира за начинот како е изведено кај Djidji (веројатно нема разлика од другиот начин, ама пошто не знам затоа и прашувам).

Смоле спомна и за некаков адаптер, може ли подетално околу него? (цена, се наоѓа ли лесно, лесен ли е за користење...)

Ова прашувам за во Словенија, Австрија, Германија, Франција, Унгарија, Грција..

За Србија, Хрватска, Бугарија и Италија веројатно сигурно немате проблем.

Кога одите на подолг пат, како ја транспортирате резервната гума, и дали воопшто носите резервна гума?

И од форумов две возила ме интересираат како се однесуваат после плинската конверзија, и поготово што ќе се случува со нив во наредниот период.

Тоа е Субару Форестерот на Смоле и некој спомна Тојота Аурис.

Колку пројдени км имавте кога направивте конверзија?

Колку имате од тогаш пројдено на плин?

Мило ми е што ти се свиѓа инсталацијата, искрено и мене ми се свиѓа (да не испаднам скромен :) ). Обавезно се гледаме на пиво да ја видиш и у живо!
Багажникот е апсолутно истиот како и претходно, ништо не се губи, а и подот ми е рамен (не е подигнат од боцата, тоа сум видел кај Киа Сид и некои други коли чиви корисници барале поголема боца, а просторот им е за мало резервно тркало). Боцата е од 52 литра, затоа што резервното тркало ми беше со оригинална големина 205 55 16.
Со една боца поминувам околу 450 км градска вожња или околу 11 литри/100 км (во боцата секогаш останува некој литар плин...).
Полначката ми е во делот кај што се полни и бензин и на неа се става адаптер преку кој на секоја пумпа ти полнат плин. По полнењето си го вадиш адаптерот и тоа е тоа.
Резервна гума пожелно е да носиш кога одиш на отворен пат, но можеш да си купиш и сет за само-вулканизирање...
Нема да приметиш никаква разлика дали возиш на плин или бензин, освен во лер кога се слушаат плинските дизни.
Ако се плашиш од оштетување на сицевите од вентилите, стави си електронска капалка (обичната не е добра при високи вртежи заради помалиот вакуум...), нека ти го наштелуваат split fuel над 4000 rpm и стави си Tunap адитив што го користи и НАТО во бензинот и плинот директно! После ова седи, вози и уживај.
Овие работи се нај проверени во Плимонт, така да ти ги препорачувам нив како фирма при изборот и нивниот уред Landi Evo (како мојот).
Поздрав и со среќа, не се мисли - секој ден на бензин само губиш :)
А... да, ќе забораев :) Мене ми е монтриран лани, километри не сум сигурен (околу 10000 можда), АМА кај мене во фирма на повеќе службени возила со ист мотор како мојот кој е осетлив на плин е инсталиран истиов овој уред и тоа без капалка, адитив, незнам уфрлување на бензин над одреден број на вртежи. Колите се возат нон-стоп и тоа на отворено, да не речам малтене до даска (јасно ти е тоа како е со службени коли :) ) и имаат поминато по околу 40000км. До сега (фала Богу) не покажале ама ни најмал проблем!

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3160
« Одговори #566 на: 19 Март 2014, 16:18:17 pm »
Смоле, те молам сподели кога ќе се распрашаш околу потребата за подесување на вентилите кај твојот мотор (од оние линкови што ги пратив).

Кога ќе идам на сервис ќе прашам, али како и да е до 80000 км ништо нема да се пипа.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #567 на: 20 Март 2014, 02:19:33 am »
@Онак, нема некаква визуелна контрола на тоа уште колку плин има во боцата?

Исто, прочитав дека кај некои марки и типови на возила, кога ќе се вгради плин, не е точна идикацијата уште колку бензин има во резеорварот повеќе.

Колку е ова вистина? Како се решава?

сите плински боци, без оглед од кој тип, имаат стрелка за ниво на плин во боцата... напред во кола нели, имаш на самото копче 5 диоди.. 1 црвена и 4 зелени... кога свети црвена значи при ркај си... меѓутоа ако баш сакаш можеш и на боцата да гледаш.. отвори гепек и во случајов место резервно тркало, крени тапацир, па тргни капакот заштитен и гледај... мада после 2-3 извозени боци ке ти биде и повеке од јасно уште колку плин имаш според сијаличките... кај мене дна со една кола немаа врска која како покажува... на Ш1 светеа сие 4 зелени додека не дојде до пола боца, после покажуваа кој годе ама си научив како... на Ш2 пак, одкако ке ми се запал црвено имам уште 20-тина литри плин... мада... се птелова тоа, ама ме мрзи да се чепкам.. арно си е, ти реков, ке го научиш одма...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #568 на: 20 Март 2014, 07:09:16 am »
Добро е што може човек да се ориентира спрема диодите во кабина, бидејќи не ми е опција да гледам на самата боца.

Поготово што во гепек имам заштитна гумена кадичка која не е проблем да се подигне или извади, ама сепак би ме нервирало на секое да морам да го правам тоа.

Или натоварен на пат со полн гепек, исто не е опција да се проверува директно на боцата.

Ако добро разбрав и тоа со диодите во кабина е орентационо, и како што гледам највеќе се ослонувате на изминати километри, односно стекнато искуство колку км проаѓаш со колку литри плин?

Ова ми е уште една мала маана на плинот, прифатлива веројатно, ама сепак мала маана.

Фала ви за споделување на конкретните искуства.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1918
« Одговори #569 на: 20 Март 2014, 08:32:07 am »
Крелл ствар на навика е тоа.
Да диодите се орентационо да знаеш колку плин имаш отприлика.
Ама па и сказалката за бензин кај колите кој сум ги имал до сега е орентационо, и таа не е 100% точна.

Пример 1:
Аурис, полнам фулл и одам до Охрид, возам низ Охрид и после 250км ми паѓа една цртка (дигитален е мерачот), рецимо после 240 поминати километри мене ми покажува полн резервар а реално имам потрошено повеќе од 15 литри.
Ова не е еднаш секое полнење до врв е исто, после првиот квадрат останатите паѓаат понормално, на ~ 50км отприлика.

Пример 2.
Вектра Ц, покажува малку помалку од пола резервар, полнам до горе и собираше 28 литри, а реално треба да собере барем 35 литри според сказалката.

Вектра Б, вика дека максимум и е 60 литра, а според мој пресметки мислам дека и имам ставено 67-8 литри. Мерењето беше со туба а не на пумпа.

За мене најголем проблем и маана би бил доколку има проблем со вентилите, се останато е ствар на навика , која ја прифаќаш како таква после извозени две три боци плин.