Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 503029 пати)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #525 на: 19 Март 2014, 08:21:01 am »
Секаде имаш ЛПГ,дури луѓе од Германија кажуваат дека тамошниот плин е осетно подобар од нашиов бензин.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #526 на: 19 Март 2014, 08:23:54 am »
Секаде имаш ЛПГ,дури луѓе од Германија кажуваат дека тамошниот плин е осетно подобар од нашиов бензин.

Дека секаде има ЛПГ претпоставувам.. Ама колку често се наоѓа ЛПГ пумпа со компатибилен пиштол за изведбите направени тука?

Возам.. Ми снема плин.. Застанувам на првата бензиска и завршувам работа, или ќе треба да барам и планирам каде има ?

Би било пожелно некој со лично искуство да сподели што и како..

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55351
  • Махер
« Одговори #527 на: 19 Март 2014, 08:28:59 am »
Државата си има сандард.
http://www.mylpg.eu/adapters

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #528 на: 19 Март 2014, 08:30:11 am »
Државата си има сандард.

Мислам дека прилично јасно прашав....Дали може конкретен одговор?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #529 на: 19 Март 2014, 08:33:43 am »
Пошто накнадно ја дополни пораката со линк..

Како што гледам сепак испаѓа дека може некогаш да е проблем ради различните стандарди.

Смоле, спомна дека постои некаков адаптер? Дали тој адаптер е универзален? Или морам да имам разни адаптери за разните стандарди?

Колку често се наоѓа ЛПГ во земјите што ги наведов и што ме интересираат?

Ми снемува плин и застанувам на првата бензиска, или морам да планирам и да се информирам каде има?

И колку извозени километри имате во просек со вашите плински боци при едно полнење? (поготово што читам дека може да искористиш до 80% од боцата)?

Како и дали  ја транспортирате резервната гума кога тргате на подолг пат? Или можда користите некаков кит за репарација за да фаќа помалку простор?

« Последно менување: 19 Март 2014, 08:50:08 am krell »

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 421
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #530 на: 19 Март 2014, 09:13:11 am »
Секоја бензиска си има адаптери, помини од ОКТА партизанска ќе видиш дека имаат по неколку адаптери за разни отвори.
Колку што јас знам, нема проблеми за точење плин и во Германија, швицарска и остало. Барем така ме информаираат братучедиве по белиот ни свет.
Околу резервната гума, кај мене е малечка и многу малце се губи од просторот. Кај пежото гумата си беше стандардна, но проблемот го решив со монтирање на кровен багажник кој што се инсталира сосе носсачите за 5 минутки. Ќе ќажете одма дека е дополнителна инвестиција но заштедата од плинот ти дозволува таков луксуз.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3160
« Одговори #531 на: 19 Март 2014, 09:28:34 am »

Адаптерот е оваков ваљда https://www.google.com/search?client=opera&q=lpg+adapter&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 јас немам бидејќи со кола идам само во околниве земји, подалеку со авион, поргуглај и ќе сфатиш што и како е, јас не се разбирам ич во нив.
За Англија 100% знам дека е друго грло за плин.
Во Грција е како нашето и од пред 2 години многу бензински имаат плин така да не ти е проблем да најдеш бензинска со плин, барем не до Лариса, за подоле баш и незнам, али имаш интернет и ГПС ќе си ги најдеш од дома, ќе ги стаиш у ГПС и ќе испланираш кога и каде ќе ставаш плин.

Мојата плинска боца е 52 литра мислам, полнам во Куманово до врв и после тек во Белград, со брзо возење по автопат (150-160), низ градот малце, и на враќање во Еко после наплатната кај Бубањ Поток, и тој плин пошто е полош од македонскиот, со газење до Лесковац од 160км/х трае до макпетрол после Куманово према Скопје, таму пак ставам плин.
За до Солун полнам во Скопје до врв, пичам низ Солун и на враќање во Гевгелија полнам пак.
За Банско во Крива Паланка до врв и држи се до враќање во Крива Паланка.

При едно полнење незнам колку точно км иде низ град, на отворено зависи од тоа колку брзо ја возиш, али 480 вади. Низ град над 400 е, е сеа дали 400 рамно, 410 или нешто повеќе зависи. Имај во предвид дека мојот систем на Форестерот (Ланди маа незнам како се вика) префрла мноооогу брзо од бензин на плин, цирка 1-2 минути, и на ладен старт значи потрошњата на бензин е занемарлива). И со клим и со тврда камперска приколка си пичи плинот.

Секогаш носам резервно тркало во кола, јбг шит хепенс.

Мислам дека плинот го стаивме пред на 10.000 км, а сега има 40.000км, понекогаш кога на патот има вибрации се пали check engine light но истиот се гаси веднаш со bluetooth OBD интерфејс од 10 евра преку мобилен. Кај мене полначката за плин е на браникот, малце пореднечки е од пиц-пец инсталацијата на полначката кај Џиџи, но браникот е црн па не се премитува нешто многу (а искрено и баш ми е гајле дали се гледа или не).

Ако сакаш некој ден дојди да ја видиш инсталацијата и да се повозиме, барем за тоа не е проблем.

Се надевам т иги одговорив сите прашања и дилеми.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1918
« Одговори #532 на: 19 Март 2014, 09:48:20 am »
Крелл, јас имам Аурис на плин, и кога сакаш може да го пробаш да видиш што и како е кај него.
Кога ставив плин колата имаше ~26.000 км а сега има ~30.000 км.
Разлика штознам дали има, на повисоки вртежи можеби се осеќа малку, во нормално градско возење нема разлика.

Адаптери имаат оние на кој поплначката им е кај капачето за бензин, го заштрафуваш на секое полнење.
Инаку на сите бензиски имаат адаптери, така да ако немаш во кола, не е некој проблем.
На запад незнам како е по бензискиве, ама мислам дека не би било проблем, адаптерче е, не е некоја филозофија, па и да немаат ќе земеш од тој пред или после тебе ќе наполниш и ќе му го вратиш, гвинтот на сите е ист.

Бензиски со ЛПГ има се повеќе и повеќе на запад,(под запад мислам на Германија), во Грција исто така, до пред некоја година на прсти се брое бенсизките со ЛПГ низ Грција, и да тогаш мораше да планираш претходно каде и кога ќе ставиш, последен пат кога бев скоро на секоја бензиска имаше. Веќе не е проблем, не дека некогаш бил ама сега немора да планираш како пред некоја година.

Со мојата кола, со полна боца од 40-41 литар низ град возам 370-400 км.
На отворено сум од 550 до 600 км.

Единствено што ми е проблем е резервната гума, иако имам мала, мене ми е проблем, бидејќи носам количка за дете, монтажно креветче, и сите потребштини за бебе, па секој сантиметар ми е битен. Плус кај мене е проблем што боцата го подигна подот за некој си 5-6 см, а баш тие сантиметри ми требаат за горенаведените, ама смислив начин како тоа да се реши.

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #533 на: 19 Март 2014, 09:51:43 am »
Крелл, јас имам Аурис на плин, и кога сакаш може да го пробаш да видиш што и како е кај него.
Кога ставив плин колата имаше ~26.000 км а сега има ~30.000 км.
Разлика штознам дали има, на повисоки вртежи можеби се осеќа малку, во нормално градско возење нема разлика.

Адаптери имаат оние на кој поплначката им е кај капачето за бензин, го заштрафуваш на секое полнење.
Инаку на сите бензиски имаат адаптери, така да ако немаш во кола, не е некој проблем.
На запад незнам како е по бензискиве, ама мислам дека не би било проблем, адаптерче е, не е некоја филозофија, па и да немаат ќе земеш од тој пред или после тебе ќе наполниш и ќе му го вратиш, гвинтот на сите е ист.

Бензиски со ЛПГ има се повеќе и повеќе на запад,(под запад мислам на Германија), во Грција исто така, до пред некоја година на прсти се брое бенсизките со ЛПГ низ Грција, и да тогаш мораше да планираш претходно каде и кога ќе ставиш, последен пат кога бев скоро на секоја бензиска имаше. Веќе не е проблем, не дека некогаш бил ама сега немора да планираш како пред некоја година.

Со мојата кола, со полна боца од 40-41 литар низ град возам 370-400 км.
На отворено сум од 550 до 600 км.

Единствено што ми е проблем е резервната гума, иако имам мала, мене ми е проблем, бидејќи носам количка за дете, монтажно креветче, и сите потребштини за бебе, па секој сантиметар ми е битен. Плус кај мене е проблем што боцата го подигна подот за некој си 5-6 см, а баш тие сантиметри ми требаат за горенаведените, ама смислив начин како тоа да се реши.

Елаборирај како го реши, исти маки делиме :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #534 на: 19 Март 2014, 10:07:21 am »
@Kalimero @Smole

Фала ви.. Ова се информациите што ги барам.

Воедно баш ме интересираат вашите возила во иднина.

Смоле, те молам сподели кога ќе се распрашаш околу потребата за подесување на вентилите кај твојот мотор (од оние линкови што ги пратив).

Инаку една од причините зашто не ставив плин во HR-V то, беше подигнатиот под на багажникот (за некој цм, ама ќе ме нервираше).

Истото го имам видено во Форд Фокус на другар ми што го вози на плин.

@Dјidјi. Дали и кај тебе е подигнат подот од багажникот?

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1918
« Одговори #535 на: 19 Март 2014, 10:07:27 am »
Да најдам време, ќе документирам со слики и ќе постирам.
На кратко би пробал да објаснам.
Теписончето во ќе го ископирам на синтелон, исто такво ќе го исечам, со тоа што во средина ќе исечам круг колку да излезе боцата горе, врз боцата ќе ставам лесонит и на него ќе го залепам претходно исечениот круг, лесонитот ќе служи за укрутување на синтелонот врз боцата, празниот простор од подот до лесонитот ќе го пополнам исто така со парче синтелон, со кое ќе обвиткам од страна. Значи кај мене боцата пак ќе биде подигната, ама ќе го добијам просторот околу, кој сега е подигнат со стиропор. А мене баш тој простор ми треба, за да влезат пример тркалцата од количката.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #536 на: 19 Март 2014, 10:11:34 am »
Теписончето во ќе го ископирам на синтелон, исто такво ќе го исечам, со тоа што во средина ќе исечам круг колку да излезе боцата горе, врз боцата ќе ставам лесонит и на него ќе го залепам претходно исечениот круг, лесонитот ќе служи за укрутување на синтелонот врз боцата, празниот простор од подот до лесонитот ќе го пополнам исто така со парче синтелон, со кое ќе обвиткам од страна. Значи кај мене боцата пак ќе биде подигната, ама ќе го добијам просторот околу, кој сега е подигнат со стиропор. А мене баш тој простор ми треба, за да влезат пример тркалцата од количката.

Немаше решение со нешто пониска боца со помала литража?

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #537 на: 19 Март 2014, 10:14:29 am »
Значи кај мене на Фокусот теписончето е подигнато 2 цм, кај пежото воопшто не беше подигнато.
И еве појаснување за крел, ДА со помала литража на боцата, пример од 35л или колку и да беше нема да има никаков проблем.

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #538 на: 19 Март 2014, 10:18:04 am »

Аха, инвентивно мора да се признае. Кај мене иако е малце подигнато немам проблем да ставам количка (а ставам две) ваљда затоа што е седан па има многу багажен простор. Кај другар видов дека ако имаш мала гума како во нашиов случај, доста можеш да добиеш од багажниот просотр ако со стеги или ластик, гумата ја прицврстиш вертикално до седиштето.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55351
  • Махер
« Одговори #539 на: 19 Март 2014, 10:19:29 am »
Kaj мене не е подигнато ништо. А и скоро секаде каде што сум видел не е подигнато.