Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
126 (71.6%)
Новус
15 (8.5%)
Мармил Монт
12 (6.8%)
Кар Систем
15 (8.5%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 176

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 414898 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #1605 на: 17 Декември 2017, 18:17:17 pm »
Здраво ставив плин пред 6000км, дали е нормално на плин повеќе да троши уље? Додека немав плин на 10к не ми трошеше ни 100 грама... сега на 2000 км троши 200 грама шо значи до 10к ќе троши литро. Поради ова причина не сакав да стаам плин ме убедуваа дека нема да троши ако не трошела на бензин.. ама еве ... колата нема никаков проблем, но ме интересира зошто се дешава ова и дали да очекувам потрошувачката да се зголеми на повеќе??

апсолутно никаква врска нема возењето на плин, со зголемена потрошња на масло... биди сигурен во тоа. барај си го на друго место проблемот со колата зашто почнала поише да троши масло. баш спротивно, но на плин, маслото кога ке го менуваш по специфично е дека е доста по чисто одколку кога си го возел на бензин.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #1606 на: 01 Јануари 2018, 23:43:01 pm »
Prezadovolen od plimont

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 455
« Одговори #1607 на: 02 Јануари 2018, 10:50:32 am »
имам мал проблем со плинот:
Имам LandiRenzo систем и некако многу слабо забрзува колата на плин, претпоставувам е нешто со штелување бидејќи, ако дадам полна гас колата многу бавно забрзува, а како одземам од гаста колата така забрзува (нема смисла нели?). во плимонт несакам да одам со оглед на тоа дека 1700 денари чини замена на плински филтер, што кошта 400-500 денари макс. кој сервис би ми го препорачале за штелување и дијагностика на плин?

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #1608 на: 03 Јануари 2018, 00:14:21 am »
Zavisi koj servis koja programa ja ima za plinskiot ured,da moze da ti go steluva, inaku vo Sk mozes vo car system trubarevo, mak plin zelezara, auto makedonija, i verojatno ima i drugi... ;D

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3930
« Одговори #1609 на: 03 Јануари 2018, 01:35:07 am »
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1482795
барај го николче и кажи му бушав дека те пратил
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 455
« Одговори #1610 на: 03 Јануари 2018, 10:59:25 am »
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1482795
барај го николче и кажи му бушав дека те пратил

на огласот пишува „за карбураторски и монопоинт возила“ .. кај мене е multi point

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3930
« Одговори #1611 на: 03 Јануари 2018, 16:01:09 pm »
Тоа му е само оглас, со секаков плин и метан работи
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #1612 на: 03 Јануари 2018, 16:27:39 pm »
имам мал проблем со плинот:
Имам LandiRenzo систем и некако многу слабо забрзува колата на плин, претпоставувам е нешто со штелување бидејќи, ако дадам полна гас колата многу бавно забрзува, а како одземам од гаста колата така забрзува (нема смисла нели?). во плимонт несакам да одам со оглед на тоа дека 1700 денари чини замена на плински филтер, што кошта 400-500 денари макс. кој сервис би ми го препорачале за штелување и дијагностика на плин?

Оди кај Ачимот, карши кулите расадник што е. Само оди директно со колата и тогаш објасни му што е проблемот, по телефон најчесто несака да објаснува, одма ке ти каже донеси ја колата.

Отсутен duffymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 134
  • Noob
« Одговори #1613 на: 03 Јануари 2018, 16:55:52 pm »
А дали некој може да ми каже (или посочи соодветна тема да си читам) што се негативните ефекти на плин ?
Често слушам и коментари у негативна/иронична смисла ама никогаш не сум слушнал конкретна причина зашто да не. Мене ми изгледа дека сите што возат бензин треба да монтираат плин, негледам зашто не.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #1614 на: 04 Јануари 2018, 19:34:47 pm »
Обично дизелашите ваѓаат приказни, незнам го сушел моторот ова она..  Па незнам бомба сме возеле во кола..

Комбето мое 200.000 има поминато на плин, све градска, нема ни филтер сменето ни ништо.. На плин пали во секое време.. Ете го уште гајле нема

Другар возеше такси со астра 1.6 16в, преку 500.000 на плин помина (редовно сервисирана), ја продаде и сеуште се вози за свои потреби..

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 277
« Одговори #1615 на: 05 Јануари 2018, 02:12:49 am »
А дали игра улога тоа некое казанче 40-50 еври, што се вградува со уље за оние коли што имаат плин, демек подобро се подмачкувале вентилите и не се сушел моторот... дали е потребно тоа и дали се користи истото уље што и во моторот? позз

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #1616 на: 05 Јануари 2018, 10:46:39 am »
Кај некои мотори (претежно источњачките) пожелно е да се има капалка. Муабетот е дека е за заштита на вентилите и лежиштата, ама дали и колку е стварно ефикасно, не би знаел. Јас на Лансерот имав ставено капалка, пошто луѓето од Плимонт ми рекоа дека е пожелно. Не планирав да изигравам експерт или попаметен од нив, и секако дека го послушав советот.

Не е истото масло што се става во моторот, накнадно се купува за капалката.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #1617 на: 05 Јануари 2018, 10:49:25 am »
Моторното масло ако е некое со поголем вискозитет има странични ефекти од создавање саѓи и јаглеродни депозити на вентилите. И затоа е препорачливо тоа специјалното кое нема да остане на вентилот, а ќе го лади заради повишената температура на согорување на плинот.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1618 на: 05 Јануари 2018, 15:31:22 pm »
Ме интересирало од секогаш околу капалкава, срам ми било да прашам. На кој принцип работи? Ако добро разбирам, капнува масло во усисната грана, и како тоа масло се распространува на сите 8 усисни вентили? Или пак работи на принцип на распрскувач, па воздухот кој струи низ граната полесно оди до вентилите?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #1619 на: 05 Јануари 2018, 18:18:12 pm »
Рандом капнува и кој усисен вентил ќе се погоди отворен тој ќе си ја усиса капката ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.