Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
126 (71.6%)
Новус
15 (8.5%)
Мармил Монт
12 (6.8%)
Кар Систем
15 (8.5%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 176

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 414550 пати)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #1575 на: 23 Јули 2017, 16:13:46 pm »
Чисто информативно: ПП апаратот доколку е од реномиран производител има рок на употреба 7 години а по истекот на тие 7 години треба да се сервисира и повторно добива дополнителни 7 години.

Гледам дека некои го менуваат на година-две, тоа е во ред доколку можете да си го дозволите тоа задоволство и да имате помирен сон, како и да е ПП апаратот е со истите својства без разлика дали бил стар 2 годиини или 5 се додека како што кажа Велештрумф стрлката му е во зелената зона. Исто така не помалку битно е дека во летен и зимен период стрелката може за нијанса да излезе од комфорната зелена зона ради покачувањето односно намалувањето на надворешната температура.   Тоа е нормално се додека тоа отстапување е минимално. Во спротивно носење право на сервисирање.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #1576 на: 24 Јули 2017, 06:48:27 am »
Одлични и корисни информации!

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 352
« Одговори #1577 на: 24 Јули 2017, 19:59:16 pm »
Тон информации, браво, гледам дека Плимонт е број 1 избор на Автогад за возила.
Се јавив кај нив  и за ford ka injection 1.3 ми понудија бугарски плин 370 eur, и полски плин 450 еур.
Прашањето ми беше дали имате некакво инфо за бугарскиот дали имате проблеми, и кој би препорачале. Благодарам.

Sent from my iPhone using Tapatalk
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1578 на: 24 Јули 2017, 20:07:40 pm »
Jas go imam na Aveo eve veke 2god i si  nema muka, definitivno preporacuvam.

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 352
« Одговори #1579 на: 24 Јули 2017, 20:40:14 pm »
Jas go imam na Aveo eve veke 2god i si  nema muka, definitivno preporacuvam.
Thx, ваљда и со таков ќе идеме.

Sent from my iPhone using Tapatalk
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1580 на: 24 Јули 2017, 22:49:26 pm »
Со Иси Грин на Форд Ка не би требало да имашм проблеми ако е монтирано и направено прописно како шо треба.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 277
« Одговори #1581 на: 31 Јули 2017, 14:02:05 pm »
Под рамномерен гас на 100ка моментална потрошња на плин на борд кажува 8.5 а кога ќе префрлам на бензин 6 со истиот гас. Дали е добро да има толку разлика ?

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #1582 на: 31 Јули 2017, 14:25:25 pm »
Можно е.. Помалку снага има колата и повеќе се мачи па затоа и кажува повеќе дека троши.. Кај мене скоро исто кажува бордот колку потрошувачката на плин...

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #1583 на: 31 Јули 2017, 14:29:17 pm »
И кај мене на грандето минимална е разликата,потрошувачката само во град ми е 1 литро повисока од онаа на бензин

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #1584 на: 31 Јули 2017, 23:03:50 pm »
Под рамномерен гас на 100ка моментална потрошња на плин на борд кажува 8.5 а кога ќе префрлам на бензин 6 со истиот гас. Дали е добро да има толку разлика ?
Сиромашна ти е плинската смеса затоа ги зголемува времињата.

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 157
    • real-time adult dating
« Одговори #1585 на: 02 Ноември 2017, 02:52:44 am »
Денес забележав дека колата не може да префрли на плин.

Пред 6 месеци имав проблеми со притисокот, па тогаш кога враќаше на бензин, индикаторот титкаше. Сега не дава никаков сигнал, само се обидува да префрли и се враќа на бензин. Нонстоп така.

Системот мислам дека е БРЦ (?)

Идеја што би можело да е проблемот?

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #1586 на: 02 Ноември 2017, 13:57:38 pm »
Истото кај мене беше проблем.. Замрзнуваше расплињачата.. Види да не ти фали антифриз или па да не имаш воздух во системот..

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
    • real-time adult dating
« Одговори #1587 на: 02 Ноември 2017, 18:16:36 pm »
Истото кај мене беше проблем.. Замрзнуваше расплињачата.. Види да не ти фали антифриз или па да не имаш воздух во системот..

Како замрзнува расплињача? Денски е +15°C, не би требало да се "размрзне"?

Ќе го проверам утре антифризот, туку како да проверам да не има воздух во системот?

Инаку денес сменето филтер, мислев дека е до него, пошто не беше менувам одамна, но не е до тоа проблемот.

Од тоа што забележав денес по некои "тестови" - кога колата работи во лер, си седи на плин. Исто и кога вози без гас, но кога додадам гас, веднаш исклучува плинот. Доколку има некоја логика да се најде "кварот".

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #1588 на: 02 Ноември 2017, 20:21:14 pm »

Расплињачата замрзнува како резултат на испарувањето на плинот внатре во неа, нема влијание надворешната температура на воздухот.
Плинот кога преминува од течна во гасовита состојба, замрзнува се наоколу.

Доколку имаш воздух во системот за ладење, а расплињачата е поврзана со системот за ладење и ако во неа се заробил тој воздух, тогаш немаш кружење на антифризот и расплињачата замрзнува, односно останува ладна на допир (а таа треба да е идентично загреана како и моторот за да работи најдобро). Додека ја возиш на плин, одмрзнување амин, мораш на бензин да возиш за да не ја замрзнуваш од плинот и да го истера воздухот ако го има.

Провери ја на загреан мотор дали е жешка како и моторот, така ке знаеш дали ти мрзне или не.

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
    • real-time adult dating
« Одговори #1589 на: 02 Ноември 2017, 23:57:13 pm »

Расплињачата замрзнува како резултат на испарувањето на плинот внатре во неа, нема влијание надворешната температура на воздухот.
Плинот кога преминува од течна во гасовита состојба, замрзнува се наоколу.

Доколку имаш воздух во системот за ладење, а расплињачата е поврзана со системот за ладење и ако во неа се заробил тој воздух, тогаш немаш кружење на антифризот и расплињачата замрзнува, односно останува ладна на допир (а таа треба да е идентично загреана како и моторот за да работи најдобро). Додека ја возиш на плин, одмрзнување амин, мораш на бензин да возиш за да не ја замрзнуваш од плинот и да го истера воздухот ако го има.

Провери ја на загреан мотор дали е жешка како и моторот, така ке знаеш дали ти мрзне или не.

Благодарност за деталното објаснување. Да имаше професори по факултетиве што објаснуваат вака...

Како и да е, ќе проверам утре антифриз и расплињачата дали е ладна при топол мотор, па ќе дадам апдејт. Инаку Мак Плин рекоа дека работат БРЦ системи, па најверојатно сабота ќе им отидам да џирнат.

Искуство со Мак Плин? И кои други работат со БРЦ? Знам дека Плимонт не работат..