Види, побитно е здрав живот (и чист воздух) за сите, отколку солидарност во возењето коли. Ако сум сиромашен, подобр со јавен превоз да се возам отколку да трујам со ефтин крш што нема ни Е од еуро нормите кои некад ги задоволувал кога бил нов.
Автомобил не е социјална категорија, па да се притресуваме сеа за тоа дали некој имал или немал за регистрација.
Ако нема да купи еуро4 ауто, зошто да ме труе мене со неговото еуро -6 ауто? Нек се вози со аутобус ако нема.
Во ред, но што доколку на сите не им одговара јавен превоз, има луѓе на кои едноставно потребна им е кола дали поради самата природа на работата или некоја друга причина. Пример знам луѓе молери, парно инстанлатери кои опремата за работа си ја носат во постара кола, автоматски ги оневозможуваш да работат. Во нашата политика главно одлуките се носат на тој наивен начин, ај ова ќе пробаме, наместо чекај да испитаме ситуација, анализи за можни последици од носењето на одлуката, што се ќе опфатиме и кои ќе бидат негативните последици. Како што не настанал проблемот со загадувањето преку ноќ, исто неможе да се реши преку ноќ. Што ако се утврди дека колите немале толкава улога во загадувањето туку греењето на дрва било главната причина. Мерка забрана за греење на дрва? Ќе ги оставиме кој има пари нека си купи печки, клими што сака и нека си плаќа струја за греење кој нема нека си се мрзне ама да не загадува. Проблемот е во тоа што барем јас колку што знам, техничките прегледи во државата не функционираат како што треба, ако се воспоставел систем за мерење на издувни гасови на време, ќе била развиена свеста дека морам да си купам кола што е исправна за да ми помине на технички, а не се дозволуваше до сега да поминуваат коли со чист отров низ ауспух, и одеднаш мењаме се и стануваме најеколошка држава, не иде.
Ама ова јас што го зборувам е испитано. И функционира.
А најлесно е за тие што имаат дејност. За својот бизнис ќе си обезбедат соодветни возила, та леб вади од тоа! Знам дека е тешко да одвоиш пари за соодветни материјални средства, пошто на почеток се трошок, ама тоа е дел од бизнис работењето. Подобро ново ауто што е сигурно, отколку стара крнтија.
Правев муабет со еден дистрибутер на прехрамбени производи, се сретнавме во еден авто-салон, подигаше ново комбенце. Муабетот негов беше:
„Бегааај бее, еднаш земав комбе увезено од германија, душа ми излезе, Повеќе зијан него ќар, секој месец нешто му се дешава, те мајстори, те шлепови, те праќај друго комбе да ја однесе робата, касниш кај коминтенти, ужас“. Чисто за пример. Нема бизнис со стари коли. Делбој и Родни Тротерс пропаднаа одамна. За тие што заработуваат со помош на автомобилите, најмалку ми е жал. Се знае пресметковно цена и амортизација по километар е максимум 30% од литар бензин. Тоа се става во трошоци, во цена на услуга, во било што. Ако ти одговара, ако не, кречи си сам дома.
Да се разбереме, чистиот воздух мора да биде приоритет. Како и чиста вода. Не смее да го нема.