Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2176469 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #18630 на: 24 Мај 2017, 16:43:28 pm »
Спинови ли се спинови. Твојот Фијат банкротиран лажлив ќе згасне. Дизелот моментално царува.

Сигурно.

“Diesel has lost its dominance in the Euopean car market. While there are several reasons for this shift, all evidence points to the ‘dieselgate’ scandal as the start of this decline. Since the scandal, which broke in 2015, the fuel type has suffered major setbacks to its reputation as governments consider new legislation that directly affect diesel car owners – such as plans in the UK for a diesel scrappage scheme. In tandem with this, the media continues to advise consumers to avoid the fuel type wherever possible. When factoring in the ongoing push for electric/hybrid vehicles, which are particularly prevelant in markets like the UK, it is perhaps no surprise to see this decline in performance from diesel,” commented Felipe Munoz, Global Automotive Analyst at JATO Dynamics.

http://www.jato.com/european-car-registrations-decrease-7-1-april-2017-diesel-loses-dominance/

Emissions:
In 2013, a research by TÜV NORD found that although gasoline direct injection engines dramatically reduce CO2 emissions, they release about 1,000 times more particles classified by the World Health Organization as harmful than traditional petrol engines and 10 times more than new diesel engines.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #18631 на: 24 Мај 2017, 16:48:47 pm »
Јас не го оспорувам тоа. Само треба да се соочиме со реалноста дека дизелот полека-полека ќе оди во пензија. Јас го прифаќам ова, а јас actually сакам дизели.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #18632 на: 24 Мај 2017, 16:51:16 pm »
Ни 30% бензински мотори не се GDI.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #18633 на: 24 Мај 2017, 16:59:58 pm »
Сите нови бензинци се gdi.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #18634 на: 24 Мај 2017, 17:05:44 pm »
Сега во моментов, ни 30% не се GDI. Тоа ново што ќе излезе, здравје ќе видиме што ќе биде. Се надевам дека ќе биде GDi. Таман да се убие и плинот истовремено.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4021
« Одговори #18635 на: 24 Мај 2017, 17:11:25 pm »
Сега во моментов, ни 30% не се GDI. Тоа ново што ќе излезе, здравје ќе видиме што ќе биде. Се надевам дека ќе биде GDi. Таман да се убие и плинот истовремено.

35% во 2014 а ако продолжил растот од графифкот годинава ќе бидат 45%
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #18636 на: 24 Мај 2017, 17:19:25 pm »
Блиску сум бил :) Фала @Skywalker на точниот податок.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #18637 на: 24 Мај 2017, 17:32:04 pm »
Европа сал гди троши. Старите технологии се продаваат азија африка америка. Има ли Audi, Mercedes, BMW понуда на антички портни бензинци?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #18638 на: 24 Мај 2017, 17:41:05 pm »
Европа сал гди троши. Старите технологии се продаваат азија африка америка. Има ли Audi, Mercedes, BMW понуда на антички портни бензинци?
Audi, Mercedes и BMW имаат многу мал удел во продажбата на бензинци. Daimler е на 14-то место, BMW е на 12-то во светот според вкупна продажба. Да претпоставиме дека Ауди, надвор од VAG групацијата има продажба отприлика колку овие два заедно (што е речиси невозможно), па пак би бил на некое 8-мо место. Остатокот од произведените возила претежно има порт инџекшн мотори.
Европа ќе почне да троши интензивно Turbo GDi, тоа е иднината. И за потрошувачка и за емисии. И ќе фрлаат помалце PM од било кој дизел, кој при регенерација го блуе целото ѓубре на автопат, божем тоа не е штетно. Па дури и со PM филтер, нема да има воопшто потреба за регенерација на истиот, што значи ќе биде 35$ наместо 350$ у производство.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #18639 на: 24 Мај 2017, 17:50:39 pm »
Audi, Mercedes и BMW ти кажуваат само што е актуелно. Другите марки се за сиромаштијата, каскаат назад со Classic модели за афрички пазари, небитни. Иначе да, тоа е иднината ТДИ и ГДИ. НЗС е ДИ. Дизел.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #18640 на: 24 Мај 2017, 17:52:57 pm »
Нема НЗС меѓу TDI и GDI.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #18641 на: 24 Мај 2017, 17:59:11 pm »
GDi e 65% TDi. На крај ќе има само ТDi. Зошто уште се инатиш драги Симе?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #18642 на: 24 Мај 2017, 18:03:06 pm »
Каков инает бе драги Лошко. Знам дека сакаш на кондиција да ме фатиш, као у вицот, ама тешко. Спремен сум и понатаму како на прваче да ти објаснувам за секоја грешка и заблуда што ја кажуваш тука.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #18643 на: 24 Мај 2017, 18:10:31 pm »
НАјди 5 грешки што ги имам направено во 12009 поста.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #18644 на: 24 Мај 2017, 18:11:51 pm »
Твои признати нема шанси да најдам, непризнати колку сакаш. Првата ти е дека дизелот е супериорен :D