Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Вкупно гласови: 411
Дизелот со текот на времето ја зајакнува шасијата со тоа што праќа вибрации. Вибрациите треба да се од што е можно поголем ранг. 500-5500рпм. Тие вибрации влијаат на цврстината на челикот, го менуваат коефициентот за Shear modulus, затоа што подобро ги подредуваат молекулите на железото и го истиснуваат карбонот, на тој начин железото станува почист челик. Исто така вибрациите не дозволуваат да дојде до реакција со молекули на кислород, па шасијата на дизелот никогаш не фаќа корозија. Шасијата кај дизелот со текот на времето станува подобра. Go figure.Обично има поголеми дискови, појаки амортизери и спирали, појаки држачи за мотор и мењач.
Замисли да си кола и да ти вградат плин
Симо вика дека 166 2.0ТЅ и 166 2.4JTD имаат ист замаец, наместо 2.4JTD да има прилагоден замаец според соодветно повисоката вредност на вртежен момент. Тука пропаѓа во вода онаа глупост што ја кажа Лошко, дека кај бензинците се штеди и се ставаат понеквалитетни делови.
Цитат: Deni на 21 Мај 2017, 11:17:47 amЦитат: howitz на 21 Мај 2017, 11:10:59 amДали DMF кај бензинците страда толку многу колку DMF кај дизелите ?Ако се со исто торк исто страда. Не го интересира дали од бензин или од дизел доаѓа вртењето на осовината. Теоретски да. Но во пракса DMF-от е првенствено направен да се справи со вибрациите од моторот и нивно „пеглање“ пред да стигнат во преносниот механизам, односно менувачот и диференцијалот, како би ги зачувал од прерано расипување. Дизел моторите имаат многу поголеми вибрации од бензинските мотори, поради нивниот начин на работа. Затоа DMF-от на дизелите во суштина повеќе „работи“ отколку DMF-от кај бензинците. Нивното димензионирање зависи од моментот на моторот, но нивната трајност е поголема кај бензинците, поради помирната работа на бензинските мотори.
Цитат: howitz на 21 Мај 2017, 11:10:59 amДали DMF кај бензинците страда толку многу колку DMF кај дизелите ?Ако се со исто торк исто страда. Не го интересира дали од бензин или од дизел доаѓа вртењето на осовината.
Дали DMF кај бензинците страда толку многу колку DMF кај дизелите ?
Цитат: Simo - Carrier159 на 21 Мај 2017, 12:08:00 pmЦитат: Deni на 21 Мај 2017, 11:17:47 amЦитат: howitz на 21 Мај 2017, 11:10:59 amДали DMF кај бензинците страда толку многу колку DMF кај дизелите ?Ако се со исто торк исто страда. Не го интересира дали од бензин или од дизел доаѓа вртењето на осовината. Теоретски да. Но во пракса DMF-от е првенствено направен да се справи со вибрациите од моторот и нивно „пеглање“ пред да стигнат во преносниот механизам, односно менувачот и диференцијалот, како би ги зачувал од прерано расипување. Дизел моторите имаат многу поголеми вибрации од бензинските мотори, поради нивниот начин на работа. Затоа DMF-от на дизелите во суштина повеќе „работи“ отколку DMF-от кај бензинците. Нивното димензионирање зависи од моментот на моторот, но нивната трајност е поголема кај бензинците, поради помирната работа на бензинските мотори.Торк, торк... вибрациите се мачји кашаљ за чекичот од 200кг што те мава у фаца 20 пати во секунда.
Цитат: MartinAlfista на 21 Мај 2017, 11:26:00 amСимо вика дека 166 2.0ТЅ и 166 2.4JTD имаат ист замаец, наместо 2.4JTD да има прилагоден замаец според соодветно повисоката вредност на вртежен момент. Тука пропаѓа во вода онаа глупост што ја кажа Лошко, дека кај бензинците се штеди и се ставаат понеквалитетни делови.Глупоста барај ја кај глупите италијани кои ставиле несоодетен замаец кај многу помоќниот дизелаш. Иначе се знае, кај високата класа дизели, замаецот е доживотен.Немој да лажеш вмровчиња Симо, кај високата класа дизели, вибрации воопшто нема.
АХаха, знаеш ли каде е снимано? Велешко 1. Провинг гроундс. Порбај се ти со некој бензинец со 150-200кс.
Нема што да ме нервираат, високата класа има повисоки стандарди. Замаец таму не страда, вибрации нема. Мене ми е одбран следниот модел. Се чекаат подобри времиња.
Цитат: LosiPatista на 21 Мај 2017, 14:50:43 pmАХаха, знаеш ли каде е снимано? Велешко 1. Провинг гроундс. Порбај се ти со некој бензинец со 150-200кс.Турбо бензинец со 120 коња ги има истиве перформанси.
Цитат: LosiPatista на 21 Мај 2017, 14:58:19 pmНема што да ме нервираат, високата класа има повисоки стандарди. Замаец таму не страда, вибрации нема. Мене ми е одбран следниот модел. Се чекаат подобри времиња.Битно е дека не знаеш зошто служи ДМФ, со среќа со новиот модел. И срамота е да ме нарекуваш лажго, голем си за муабети од градинка. Али чоек што нема аргументи, иде со ад хоминем напади, те разбирам во потполност.