Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2177937 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #16920 на: 19 Септември 2016, 13:00:07 pm »
Да не збориме дека побарувачката за електрична енергија ќе рипне повеќе десетици пати кога ќе преминеме на електричен транспорт, па нема да нѝ биде возењето ништо поефтино од сегашното возење. Ем кога ќе ја „оптеретат“ струјата за коли со давачки како што ги има сега бензинот, па успева од 20 денари рафинериска цена да стигне до 65, ќе си дојде на речиси исто..
Само тогаш тешко ќе наоѓаме алтернативи како лпг и прегорен зејтин, ќе мора да весламе педаљи за поефтина струја :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #16921 на: 19 Септември 2016, 13:20:16 pm »
Не можат да стават дополнителни давачки само на електрична енергија за транспорт. Каква и да ја направат струјата  за коли во секој случај можеш да ја адаптираш. А ако рипне цената на електрична енергија има сончеви панели.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16922 на: 19 Септември 2016, 13:25:45 pm »
За пари - ќе најдат начин :) Нема миљардите што се собираат од давачки за гориво нас да нѝ ги остават. Ќе те таксаат на регистрација, ќе те таксаат на патарини, ќе те таксаат некако - било како. Сега за сега, не се опасни електриките за буџетските пари во повеќето земји, ама кај и да е - ќе им текне...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16923 на: 19 Септември 2016, 13:53:49 pm »
За некој година субвенциите во Свериге за миксерите се укинуваат. Потоа е планирано стандардно оданочување и таксирање. Нормално дека е во право Симо. Може да биде само поскапо, никако поевтино.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #16924 на: 19 Септември 2016, 21:12:23 pm »
[јутјуб хамбургер клип]

:) симо, и ја иам интернет. зборев за експеримент со лесковац, а не мекдоналц, ради компаративна анализа

Да не збориме дека побарувачката за електрична енергија ќе рипне повеќе десетици пати

Нема да рипне десетици пати.

Коли, аутобуси и камиони се само околу 10-15% од вкупната потрошувачка на енергија - и тоа во најразвиените земји. Дури и ако утре сите возила во цел свет пуф магично станат електрични, побарувачката на ел. ен. нема да рипне „повеќе десетици пати“.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #16925 на: 19 Септември 2016, 21:16:30 pm »
Штом измислат(официјално) реактор на фузија

aха, ево само што нису

они пер уствари измислиле, ама сеа го смалуваат да го збере под хауба  :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16926 на: 19 Септември 2016, 21:30:08 pm »
[јутјуб хамбургер клип]

:) симо, и ја иам интернет. зборев за експеримент со лесковац, а не мекдоналц, ради компаративна анализа
Исти ѓавол, битно е колку мекдоналцон трае, ја частам две лесковачки (една за јадење една за у тегла), да видиш за колку време ќе муфлоса.
Да не збориме дека побарувачката за електрична енергија ќе рипне повеќе десетици пати

Нема да рипне десетици пати.

Коли, аутобуси и камиони се само околу 10-15% од вкупната потрошувачка на енергија - и тоа во најразвиените земји. Дури и ако утре сите возила во цел свет пуф магично станат електрични, побарувачката на ел. ен. нема да рипне „повеќе десетици пати“.

Еве нека се и 15% (што не е малку, иако мислам дека повеќе енергија оди за транспорт, поготово ако ги земеме и бродовите, недајбоже и авионите),
цената нема да остане иста. Јас претпоставувам дека ќе имаме неколкукратен скок на цените на електрична енергија.
Исто така сум сигурен дека ќе се воведе соодветно оданочување за да се компезира изгубеното благо од продажбата на деривати, па возењето електрика, нема да биде воопшто медовача ко што сакаме да мислиме денес. Здравје, кога ќе дојде време...

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #16927 на: 19 Септември 2016, 21:35:36 pm »
Којзнае дали ќе го дочекаме денот кога ќе ги снема дизел и бензин моторите...се миислам дека нема ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16928 на: 19 Септември 2016, 21:37:27 pm »
За дизел мислам дека ќе го дочекаме.. ќе си остане во камиони и танкери. За другиве... видеќемо.. ;)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #16929 на: 20 Септември 2016, 13:49:20 pm »
За дизел мислам дека ќе го дочекаме.. ќе си остане во камиони и танкери. За другиве... видеќемо.. ;)

Мојата бајачка рече дека не гледала момент во иднината во кој ќе имало бензинци, а нема да имало дизели. Вика дека ќе умреле мање-више истовремено, кога и да е тоа.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #16930 на: 20 Септември 2016, 14:12:37 pm »
Нови дизели веќе откажаа неколку фирми, за бензинци тоа не се случило уште.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16931 на: 20 Септември 2016, 14:15:20 pm »
македонската влада е корумпирана ама бугарската не е.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #16932 на: 20 Септември 2016, 15:46:31 pm »
Јас мислам дека испуштаме еден битен момент, ако магично сите возила во светот станат електрични - цената на нафтата ќе падне. Треба да се продава по иста цена како водата, а тоа нема да им се допадне на тие што најмногу профитират од продажба на нафта. Така да ни бензин ни дизел никаде не одат додека не се продаде и последната капка нафта.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16933 на: 20 Септември 2016, 15:47:52 pm »
Тоа многупати е спомнато и е единствена причина зошто миксерите не се застапени на пазарот пред 30 години и се кочи нивниот развој.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #16934 на: 20 Септември 2016, 16:57:00 pm »
Јас мислам дека испуштаме еден битен момент, ако магично сите возила во светот станат електрични - цената на нафтата ќе падне. Треба да се продава по иста цена како водата, а тоа нема да им се допадне на тие што најмногу профитират од продажба на нафта. Така да ни бензин ни дизел никаде не одат додека не се продаде и последната капка нафта.

Германија нема природни наоѓалишта на нафта. Нафтата ја увезува.
Германија има огромна искористеност на обновливи извори за добивање електрична енергина. (Ветер, Сонце, Океан). Произведува огромен процент од струјата сама.

Какви возила се во прилог на Германија да користи, електрични или на бензин-дизел?

Истото се случува во Шведска, Данска, Исланд и ред други земји од Европа и пошироко.

Порано производството на струја беше скапо, сега можеш мобилниот да го полниш со соларен полнач од али експрес за 9 долари.

Ако водечките производители решат да произведуваат исклучиво автомобили на струја, тогаш производителите на нафта ќе го јадат немиен.

Секоја земја сама ќе си прави струја и ќе си ја продава како сака, арапите и шеиците ќе рикнат преку ноќ.