Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2183572 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #16590 на: 10 Јули 2016, 12:26:39 pm »
Јас и мојот смрдлив дизел минуваме околу 7000км годишно. Во град не ја возам освен стварно ако не ми затреба да товарам нешто. На работа одам пешки.

Ако министерство за екологија смета дека треба да биде поинаку, нека ми паркира Тбензинаш 200+кс на плин и нека ми го конфискува дизелот.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #16591 на: 10 Јули 2016, 13:14:43 pm »
cc... ke se ispotepaat lujgevo ovde... :o

Polekate majko mu stara, ne ste pogolemi cicii od mene, sto i da ste napravile.
Ja vozam 1.9 dizel, pa za niz grad kupiv 1.3 plin samo zaradi cenata na plinot.

Ne svajkajte deka branam nekogo, no skoro sekoja polovna kola sto sum ja otvaral poradi potrosnja na maslo i golemi cadovi , vsusnost e polovnjak na plin!   Site fakti tvrdat deka plinot ne vlijae na karikite,ali vo ime na vistinata ispajga deka nekako stvarite se poklopuvaat taka. Mojov "premium" so 300 000 (tocno trista ,pred nedela dena) od koj nikogas nemalo primetliv cad na auspuh, mnogu pomalku zagaduva vo praksa od polovnite mali i golemi plinasi koi krkaat po nekolku kila maslo mejgu intervali. Ne pravam muabet za isklucoci, pravam muabet za dobar procent na vozila so koi se sretnuvam sekojdnevno.
Toa ako prajme muabeet za cadenje

NZS: niti dizelot e taka ekonomicen tolku ko sto se kazuva, niti benzincite na plin se benzinci i mojkni.  A i mene me zabole dali ke go frlam motorot za 5 godini so plinot koa sekako gi sitnam na sekoi 6 meseci. ;D

Sekoja cest za onie lujge koi mozat da si dozvolat da izbiraat gorivo samo od kef i merak, bez pritoa da gi zamara matematikata na potrosuvackata!
Иначе да јас од коа сум на плин од крајот на декември, како да повеќе ми троши уље...
Некои викаат дека фиат демек трошело ова она... па сега си имам увек 1 кило резерва у гепек...

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #16592 на: 10 Јули 2016, 13:36:21 pm »
Затоа што плинот согорева целосно во моторот, и тоа масло што ке остане на хилзната, а мора да остане некој тенок слој, и тоа согорева заедно сосе плинот.
Кај мене на плин на туража се забележува по малку плавкаст дим на ауспух, додека на бензин го нема тоа.
Ако не е голема количина на масло што ти го троши, не се замарај.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #16593 на: 10 Јули 2016, 13:39:28 pm »
Имајте пријато неделно попладне.

Генерално се согласувам. Возам дизел заради тоа што не можам да си дозволам да возам бензинец каков што сакам, а не сакам плин.

Како и да е, секој со своите желби, можности и ставови. Глупаво е да се нарекуваат луѓето циции - сите ние сакаме да поминеме поевтино, луѓе сме, ебаго.

Со задоволство би возел убав турбо-бензинец со 150-200 коња. Голфче 1.4 TSI 150 со деактивација на цилиндри или Леонче 1.8 TSI 180.. Мх, мх, мх.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #16594 на: 10 Јули 2016, 14:57:48 pm »
Каква глупост што се фативте за потрошувачката на масло :D
Јас може да ви донесам кола која задоволува Еуро4, троши околу 1л масло на 2000-2500км, и нема никаков проблем со моторот.
1Л масло во 2000км мислите дека повеќе загадува од 200л потрошен дизел за тие 2000км (доколку земеме дека просечната потрошња на старите дизели градска е околу 10л/100км)? Не бидете смешни со потрошњата на масло и загадувањето :) За да чури од ауспух бел дим, мора да троши 1л на 200-300км минимиум, ако не и повеќе :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 508
« Одговори #16595 на: 10 Јули 2016, 17:11:03 pm »
Nisto nema da objasnuvam  :D. Sam sledi gi polnoletnite plinasi niz grad i "normalnite" dizeli na nivno godiste i sporedi koi cadat povejke...
Како Југо нема друго! - и поарно шо нема!

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #16596 на: 10 Јули 2016, 17:30:05 pm »
Abe da ste ekolologisti golemi kako sto se deklarirate ke si vozite tocaci i ke si koristite javen prevoz... ama ne ste:)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16597 на: 10 Јули 2016, 18:18:36 pm »
Nisto nema da objasnuvam  :D. Sam sledi gi polnoletnite plinasi niz grad i "normalnite" dizeli na nivno godiste i sporedi koi cadat povejke...
Не мораш да објаснуваш, кога некој бензинец чури, газдата вика “расипан ми е“, кога некој дизел чури, газдата вика “така треба“. Тоа е разликата ;)
Во Скопје повеќе од 50% коли на бензин се конвертирани на плин, чури само некое старо југо, марути или слична 30 годишна канта. Нема чур од бензинци.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #16598 на: 10 Јули 2016, 18:22:17 pm »
Треба строга контрола на издувни гасови на технички,дополнето со поголеми давачки за тие што загадуваат.Оние ептен што чурат како локомотива,а сум видел и такви(и дизел и бензин) исклучи ги од сообраќај додека не задоволат технички услови.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16599 на: 10 Јули 2016, 18:25:08 pm »
Во нормални земји - нормално е дека ќе те исклучат од сообраќај ако видливо ти чури колта. Ќе може повторно да ја возиш откако ќе го отклониш дефектот и ќе поминеш на (не ради реда) технички преглед.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8949
  • Пичлеме
« Одговори #16600 на: 10 Јули 2016, 18:52:37 pm »
Во нормални земји жителите земаат нормална плата и воопшто не е ненормално да си важат сите тие закони, во секој поглед. Овде, неам пари за нов катализатор, скапа ми е бирата и не ми останва. То е.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16601 на: 10 Јули 2016, 19:09:08 pm »
Во нормални земји - нормално е дека ќе те исклучат од сообраќај ако видливо ти чури колта. Ќе може повторно да ја возиш откако ќе го отклониш дефектот и ќе поминеш на (не ради реда) технички преглед.

Не сум сигурен. Еден пријател живее во германија, за трета кола има косилица на плин стара 15 години. Има 300.000км од кои последните 100.000 на плин. Моторот е издуван троши по 2 литри масло на 1000км, чади.  Без проблем поминува на технички и нема проблем со сообраќајната полиција.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16602 на: 10 Јули 2016, 19:15:07 pm »
Јас еднаш јавно ти понудив да споредиме 1.4ТСИ со 2.0 ТДИ во однос на перформансите. Реков дека јас ќе ги покријам сите трошоци за и околу тестот и воедно јас ќе ги обезбедам возилата. Реков дека резултатите ќе ги објавиме јавно на форум такви какви што се. Те немаше никаде да одговориш на предизвикот, се сокри. Одговор од твоја страна, немаше.
Првпат слушам, може сум го испуштил твојот пост.

Цитат
Се појави после неколку денови и тврдеше дека турбо бензинците загадувале повеќе од модерните дизели, поткрепено со линкови од анонимни веб страни. Дополнително постовите што претходно ги имаше напишано ги измени (едитираше), и дел од глупостите што ги напиша, со цел да не изгледаш смешно во целата дискусија.
Лажеш.

Цитат
Сега јавно на форум ги омаловажуваш тие што возеле на плин и ги нарекуваш циции и слично, само затоа што имаш психолошки проблем да сватиш дека не секој има исто мислење како тебе и не секој сака да вози дизел со 300000 километри.
Мојот има 250.000, но очекувам да направи 300.000 без поголеми драми. За какви проблеми зборуваш?

Цитат
Да, јас сум лицемер, само во дискусијата со тебе затоа што не си способен да поткрепиш било кое од тврдењата за предноста на дизелот во однос на бензинот, на научна основа, освен со линкови и статии од интернет. Затоа интересно ми е да те тролам и да ти се смеам на дел од глупостите кои што ги пишуваш.
Ти ме тролаш? ИЗвини не сум ги следел твоите постови изгледа. Ќе те следам почесто од сега :)

Цитат
Јас тврдам и сеуште стојам на ставот дека турбо бензинскиот мотор е порафиниран и подобар производ од било кој турбо дизел спореден во соодветна литража и моќност.
Тврдиш? Каде ти е научната основа? ;D

Цитат
Пред да јадеш вафли за други и да им судиш зашто направиле избор да возат на плин и да ги нарекуваш циции, или на бензин погледни се во огледало и прашај се зашто возиш половен дизелаш со 300.000 километри од премиум класа купен на старо.

Јас имам објаснето во повеќе наврати зоштои дизелашот е супериорен и прв избор. 

Поздрав цицијо ;D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #16603 на: 10 Јули 2016, 20:28:44 pm »
Браво за дизелот.
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #16604 на: 11 Јули 2016, 10:19:21 am »

Не сум сигурен. Еден пријател живее во германија, за трета кола има косилица на плин стара 15 години. Има 300.000км од кои последните 100.000 на плин. Моторот е издуван троши по 2 литри масло на 1000км, чади.  Без проблем поминува на технички и нема проблем со сообраќајната полиција.

Се потврдува тоа што го реков во една друга тема:

Не ти треба Германија за да имаш 2 грама совест и чувство за општествена одговорност.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.