Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1995025 пати)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #15555 на: 15 Јуни 2015, 22:56:32 pm »
Аутоматикот може да влијае на 1-2 евентуално 2-3, но не и на големи брзини каде се цеди секоја брзина до крај. Тежината воопшто не е предмет на дискусија, Дени и Фиц заедно се сигурно преку 160кила.
Единствена работа остануваат бандажите, ама не е разликата десетинка па ај да цепидлачиме.
Од друга страна имам 25-30% повеќе торк на иста максимална моќност, малце да не е? Тој торк е 40-50% од тој на твин спаркот, не видов некоја полза од таа бројка.

Незнам зашто е битно на која бензинска е ставено горивото, едното е дизел др бензин. Да беше исто гориво ај.

Дарт тежината не ти е точна, за другите работи неможам да се замарам да барам, расчепкај по темите од почеток на форумот и ќе видиш милион безвезни ситуации. Основните 0-100 и сл би требало да се точни, но другите кога како.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
« Одговори #15556 на: 15 Јуни 2015, 23:02:19 pm »
Ок чим не е точна тежината ама ти викаш дека ТБито било побрзо, така е и на зеперфс. Тоа те прашувам дали е толкава разликата ко што пишува или помала е? (од тоа вие што го пробавте)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #15557 на: 15 Јуни 2015, 23:18:21 pm »
Разликата е осетна, не е занемарлива. Бројки неможам да тресам од ракав.
-J.Clarkson

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6674
« Одговори #15558 на: 15 Јуни 2015, 23:47:15 pm »
Немаше никаква разлика на собирот, Симо во кола ги возеше Дени и Фиц. Така да тежината отпаѓа, исто имам 100тина њутнметри повеќе(холи грејл дизелашки, влечачки)....

По МИЛИОНИТИ ПАТ zeperfs e катастрофа страна за споредување на перформанси.
Разликата е осетна, не е занемарлива. Бројки неможам да тресам од ракав.

Некако ова не ми штима, неможам да сфатам, првин викаш немало разлика и катастрофа биле споредбите на зеперфс, а на крај викаш има осетна разлика.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #15559 на: 16 Јуни 2015, 00:00:09 am »
И шо не јасно, првото е за тежината, второто за перформансите?
-J.Clarkson

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #15560 на: 16 Јуни 2015, 00:01:11 am »
Немаше разлика во тежината вајда, а во перформансите имаше.

А Nm-те ќе дојдат до израз ако се понатоварени колите и ако има поозбилна нагорнина ;D

edit: Пишал веќе cuoresportivo159

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #15561 на: 16 Јуни 2015, 09:25:43 am »
Затоа што бензинeц со иста кубикажа има 50% повеќе снага ;)
иста кубикажа
иста кубикажа
иста кубикажа
иста кубикажа
иста кубикажа
иста кубикажа

Нема ништо поглупо во автомобилскиот свет од споредување на мотори од различен тип според кубикажа. Морам ова да го кажам по јубилеен 1.000.000 пат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore
« Одговори #15562 на: 16 Јуни 2015, 09:29:25 am »
Нема ништо поглупо од дистутант кој гледа праволиниски. Филип, дали го прочита прашањето на кое одговорив? Излези малку од кутијата.

незнам зошто би купувал бензин со иста кубикажа, шо ке троше повеќе, шо му е предноста... ?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #15563 на: 16 Јуни 2015, 09:32:47 am »
Во право си.

Ќе ми простиш, осетлив сум.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #15564 на: 16 Јуни 2015, 10:07:55 am »
Параноичен си :P

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #15565 на: 16 Јуни 2015, 10:26:51 am »
Може да ги споредувате мојата и на Симо 159-ката.

Tvojata i na Simo moze da se sporeduvaat zosto e ist model... i tolku. Ali ke mi izvinis toj motor 2.4 e prilicno taka staricok, baven i  ne go biva em trosi kao benzin. 2.4 motor so 200 konja. So vakva kubikaza vo denesno vreme lesno se vadat 250 konja bez razlika dali e benzin ili dizel.
Ja pre bil na simo motorot vs Golf VI 2.0 GTD so 170 konja ili neso mnogu pointeresno kako Audi A4 2.0 tdi 190 konja. E tuka bi bila interesna bitka na 1.8 turboto na Simo i 2.0 tdi.  Zatoa 2.4 bavniot dizel iskreno ne e dobra sporedba. Isto kako da zemam alfa 159 1.8 16v i da ja sporedam so 1.9jtdm, ne ide.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #15566 на: 16 Јуни 2015, 10:35:59 am »
Може да ги споредувате мојата и на Симо 159-ката.

Tvojata i na Simo moze da se sporeduvaat zosto e ist model... i tolku. Ali ke mi izvinis toj motor 2.4 e prilicno taka staricok, baven i  ne go biva em trosi kao benzin. 2.4 motor so 200 konja. So vakva kubikaza vo denesno vreme lesno se vadat 250 konja bez razlika dali e benzin ili dizel.
Ja pre bil na simo motorot vs Golf VI 2.0 GTD so 170 konja ili neso mnogu pointeresno kako Audi A4 2.0 tdi 190 konja. E tuka bi bila interesna bitka na 1.8 turboto na Simo i 2.0 tdi.  Zatoa 2.4 bavniot dizel iskreno ne e dobra sporedba. Isto kako da zemam alfa 159 1.8 16v i da ja sporedam so 1.9jtdm, ne ide.

Може вака? : http://www.zeperfs.com/en/duel3446-3338.htm

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #15567 на: 16 Јуни 2015, 10:57:26 am »
Може зошто да не може :) Баш споредба на место и интересни резултати. И двата мотори се маргинално подобри во некој сегемент ама горе доле тоа е. Разлика реална на современ турбо бензинец со турбо дизел и слична коњажа скоро и да нема. Се сведува на лични интереси. На пример новиот 1.4 тси со 150 коња би го одбрал наместо 2.0 тди со 150 коња.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #15568 на: 16 Јуни 2015, 11:11:40 am »
Што праиме со обртниот момент? Дизелот има значајно повеќе,  а по споредбана не изгледа баш нешто во голема предност. Уствари, на стаза (некаде при крај на споредбата), бензинецот испаѓа за 1 секунда побрз. The point is, моментот на моторот се пренесува во момнет на тркала преку менувачот. Во зависност од изборот на преносни односи, и едното и другото возило испорачуваат ист момент/иста сила на погонските тркала. Муабетот на CuoreSportivo159 е дека без разлика што неговата кола има 50-тина % поголем торк, не е во предност во однос на мојата.
Неговиот дизел не е застарен, испорачува 210кс, што е солидна бројка (кај него 200, заради автоматикот, а оние со мануелен се 210кс). Тоа е околу 90кс на литар волумен. Башка, 5-цилиндарецот е убаво избалансиран и вади (ќе ме потепа некој тука на форум за изјавава, знам :) ) одличен звук при повисоки вртежи. Дури и подобар звук од мојот tbi. И се врти лесно и не е тромав. Но големиот торк, не му носи предност. Со потрошувачка се „тука некаде“, мојот бензинец има сигурно 10-15тина % поголема потрошувачка, а кога неговиот менувач би бил мануелен, веројатно разликата би била околу 20-25%.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #15569 на: 16 Јуни 2015, 11:13:41 am »
Уствари, на стаза (некаде при крај на споредбата), бензинецот испаѓа за 1 секунда побрз. The point is

Но, во реалниот сообраќај во кој воглавно тераме во долната, а не горната половина од вртежите...

зеперф не кажува ама баш ништо за тие, позначајните перформанси.