Дај просветли ме Онак за кажаново.
Најди ми атмосферски дизел и бензинец(конвертиран во плин) од исто годиште,каде имаат иста моќност,иста потрошувачка и дај ми релевантни информации за забрзување,цена на одржување и цена на чинење.
Еве јас ќе земам два голфа половни,двата четвроки,едниот со СДИ мотор,другиот со 1.4 атмосферски.
1.9 СДИ 1.4 атмосферец
Цена околу 2500 евра Цена околу 2200 евра
Engine 1.9 SDI (68 Hp) Engine 1.4 16V (75 Hp)
Maximum speed 160 km/h Maximum speed 171 km/h
Acceleration from standstill to 100 km/h 18 sec Acceleration from standstill to 100 km/h 15 sec
Fuel consumption (economy) - urban 7 l/100 km. Fuel consumption (economy) - urban 9 l/100 km.
Fuel consumption (economy) - extra urban 4.3 l/100 km. Fuel consumption (economy) - extra urban 5.7 l/100 km.
Torque 133/2200 Nm Torque 126/3800 Nm
Земете во предвид дека перформансите на бензинецот не се како и на плин,има помало забрзување и помала крајна.Ќе троши 14литри плин и тие 126/3800Њм ќе паднат на 100/4500Њм.
На СДИ то ќе му бидат потребни 7л*60ден.=420ден. А на плинашот 35*14=490
Каде е тука бенефитот,цената туку речи иста,перформансите туку речи исти.
а да те просветлам на улица може ли? јас имам 2.4 атмо бензиец на плин, тежок 1700кг, произведен 1998, најди некој 2.4 атмо дизел со слична килажа и слично годиште (да не цепиме премногу до последно кило и година, биди слободен, можеш и поново АТМО дизелЧЕ)и ке се пробаме... имам и 2.0 атмо бензинец на плин (околу 1300-400 кила) од 1999-та, бујрум со 2.0 атмо дизел па ке видиме што пишуваа бројките во твојот пост, а што велат тркалата...
пс. не го исчитав постот твој, затоа што вакви хартиологии (така ги викам јас) трпат се и сешто, башка на темава беа постирани еден куп такви до сега. а погоди што? не им верувам затоа што манипулации во бројки има еден куп... колку ти дужа сака... треба да си експерт како зеро да речеме, за да го согледаш мајтапот или манипулацијата со некое возила, ама само одкако ке ти падне во рака ЦЕЛОСНАТА документација од тестирањата... јас не се ни трудам да ги читам и толкувам... јас на асвлат проверувам... и ниеден дизел кој што е атмосверец нема да биде ни подобар, ни побрз од истата кубикажа на бензинец конвертиран на плин.. како што реков дури ни во цената на потрошувачка не е подобар...
едит...
сега го дочитав твојот пост...
прво со конверзија на плин порано уредите на плочка даваа епилог од драстично губење на снага. со сегашниве уреди губењето на снага е едвај 2% и тоа за стандард употреба.. со мало чепкање во мапите можеш да добиеш и поголема снага за околу 15%... и да, поголема потрошња од 1 литро... од каде извади за 1.4 голфот дека ке потроши ДУРИ 14 литри плин? па уште и ценава 35 си ја пишал... 32 е..
ај сега пак пресметај и ке ја добиеш реалната цена за екслоатација...ти за голф, јас за волво ке ти посочам:
волво V70 2.5 (поточно 2475 кубици) дизел, троши 10 нафта. истото волво 2.4 бензинец (поточно 2435 кубици) троши 12 плин. разлика од само 40 кубици, и двата имаат 5 цилиндри мотор, скоро иста тежина, сти волумен, исти отпор букално е се исто...
ај бујрум, сега сметај.