Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2003482 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #13620 на: 14 Декември 2013, 11:35:10 am »
Атмосферски бензинец е технички поедноставен мотор од современ цр тд, ја откри америка симо

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43952
  • Il Moderatore
« Одговори #13621 на: 14 Декември 2013, 11:39:31 am »
Глупости на деветта. Никаде не спомнав атмо бенз. ниту турбо д. Спомнав контрола на загадување. А ако не читаш, убаво напоменав дека и кај турбо бензинци контролата на загадувањето е иста како кај атмо бензинци.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #13622 на: 14 Декември 2013, 11:40:57 am »
А со двотактните скутери?

Па и за нив...знаам дека ги забранија оние скутерите на вода двотактните
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #13623 на: 14 Декември 2013, 11:44:53 am »
Глупости на деветта. Никаде не спомнав атмо бенз. ниту турбо д. Спомнав контрола на загадување. А ако не читаш, убаво напоменав дека и кај турбо бензинци контролата на загадувањето е иста како кај атмо бензинци.

Глупост е аргументот за сложеноста во контекст на дискусијата б вс д.

„Симо, што да купам, југо или астон мартин“
„Па, види, југото има многу поедноставни системи“

Како купувач, ме здоболе колку било сложено се додека работи без дефекти. Дизелот може да има 2304 компоненти за онадење на издувните гасови. Се додека работат - браво за нив.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13624 на: 14 Декември 2013, 12:05:14 pm »

Глупост е аргументот за сложеноста во контекст на дискусијата б вс д.

„Симо, што да купам, југо или астон мартин“
„Па, види, југото има многу поедноставни системи“

Како купувач, ме здоболе колку било сложено се додека работи без дефекти. Дизелот може да има 2304 компоненти за онадење на издувните гасови. Се додека работат - браво за нив.

Ти се чита тоа што сакаш да го читаш. Политички коректно, но ако сакаш да бидеш доследен во дискусијата, правиме муабет за стари увезени канти, за кои сите се согласивме дека не е проблем да се возат доколку газдата си ги опраи да не загадвуваат повеќе од оноа што предвидел производителот.

„Филип, што да купам, канта дизел за 1000е или канта бензин за 1000е? Дизелот за да ми помине на технички, ќе треба да дадам уште 2000е, а за бензинот треба да даам 300е“?
„Па види, дизел земи си, пошто е позакон“...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20146
« Одговори #13625 на: 14 Декември 2013, 12:16:34 pm »
На ова се сведува темава  :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #13626 на: 14 Декември 2013, 12:25:07 pm »
„Филип, што да купам, канта дизел за 1000е или канта бензин за 1000е? Дизелот за да ми помине на технички, ќе треба да дадам уште 2000е, а за бензинот треба да даам 300е“?
„Па види, дизел земи си, пошто е позакон“...

Хммм јас цело време зборувам за нова кола од салон. Имаш 15-20 бона и сеа се думаш дали б или д. И прашуваш на карклуб пошто таму знаат башка и има посбена тема баш за тоа. Кога оно - глупости.

„земи бензин, пошто ферари“
„земи бензин, пошто голфови со миљон км смрдат“
„земи бензин, пошто во америка дизел драгстерите испуштаат црно“

„ама... јас немам намера ниту ферари, ниту половен голф, ниту амерички пикап...“

„ (...штурци...)“

За половна мислам и самиот бев рекол дека тешко би се одлучил за дизел, не?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #13627 на: 14 Декември 2013, 12:29:59 pm »
... и тогаш доаѓаат до првиот пост на ФилипВ and they are like: HOLY $hit!

Штурци :D

Мала шала.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13628 на: 14 Декември 2013, 12:56:45 pm »
@Filipv, Денешната дискусија јас ја водим по овој пост: http://forum.carclub.mk/index.php/topic,61.msg571662.html#msg571662

Јас не знам за што дискутираш ти конкретно, но ако сакаш и за нови коли да зборуваме, ако тебе не ти е гајле кој каков систем има за чистење на ѓубрето, има луѓе кои не планираат своите возила да ги возат само дур им се под гаранција. Па размислуваат и за цената на оправка на овие, веќе докажано, проблематични делови за контрола на издувните гасови, кои покрај тоа што стануваат неефикасни, предизвикуваат и други проблеми кај дизел возилата.  
Катализатор,
ДПФ (убава препорака од АА: If you're buying a new car and plan to use it mainly for town-based, stop/start driving it would be wise to avoid a diesel car fitted with a Diesel Particulate Filter (DPF) because of the possible hassle of incomplete 'DPF regeneration'.,
систем за ладење на ЕГР гасови,
егр вентили,
клапни за вртложење на усисна грана,
сензори за контрола на сите овие работи, сложености ли се сложености...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #13629 на: 14 Декември 2013, 12:59:57 pm »
овие, веќе докажано, проблематични делови за контрола на издувните гасови

Како не било докажано...

Покрај „факт“ изгледа и терминот „доказ“ треба да го претресуваме, а?

Не е страшно, поврзани се тие два термини.

P.S. На ниту една кола не и се допаѓа тргни/застани возење на кратки релации. Освен можеби електрична.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13630 на: 14 Декември 2013, 13:00:50 pm »
онаа препорака од AA не е за џабе...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #13631 на: 14 Декември 2013, 13:03:49 pm »
А кога АА ќе каже да не се загрева у место колата, тогаш немаат везе, така?

"Leave promptly – Don't start the engine until you're ready to go. This ( . . . ) ensures that the engine warms up as quickly as possible."

Знаеш како стручно се вика кога селективно го восприемаш надворешниот свет, а по принципот „она што ги потврдува моите однапред прифатени ставови е точно, другото не е“?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13632 на: 14 Декември 2013, 13:05:58 pm »
Ако ти се дискутира на оваа тема, дискутирај. Ти ги знаеш тие термини кога ја тргаш дискусијата на друга страна.... како се викашеее ....... дигресија?! :)

Но да се вратиме на аргументите. Каков доказ сакаш ти дека ДПФ и ЕГР се проблематични системи? Што би било за тебе релевантен доказ кој сега во моментов може да ти го пружам? Дали кликна на ЕДЕН линк од претходниот пост или само сакаш да ми ги дискредитираш аргументите со нешто од сосема трета тема?

Еве малку инфо, пошто АА не ги сакаме - нели:

http://www.carmagazine.co.uk/Community/Car-Magazines-Blogs/Chris-Chilton-Blog/Are-diesel-particulate-filters-more-trouble-than-theyre-worth/
http://www.thisismoney.co.uk/money/cars/article-2332107/Petrol-vs-diesel-cars-Drivers-warned-diesel-filter-trap.html
http://www.dieselpowermag.com/tech/1107dp_dpf_the_time_bomb_under_your_diesel/

Те молам, кликни на линковиве. Ако сакаш да ги дискредитираш АА, со тоа што јас си ја загревам колата за мене (и покажав во таа тема дека нема штета за моторот), тогаш пробај и dieselpowermag.com.Они се барем специјалисти за дизели...

What if I Have to Replace My Exhaust?
The cost of replacing the DPF- and catalyst-equipped exhaust system on an ’07-and-newer diesel is projected to approach $7,000. That’s a lot of money for a new exhaust! Fortunately, the aftermarket has stepped up to the plate. Diesel Emission Technologies (DET) now offers solutions to replace the factory (non-cleanable) diesel particulate filters we’re used to dealing with—at a much cheaper price.

« Последно менување: 14 Декември 2013, 13:16:45 pm Simo - Carrier166 »

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #13633 на: 14 Декември 2013, 13:07:34 pm »
Што има везе со дизел вс бензин ова?  

Има везе со квалитетот на твоите аргументи употребени во дискусијата „дизел вс бензин“

Идејата беше да се подзамислиш. Или многу барам?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13634 на: 14 Декември 2013, 13:17:19 pm »
Прочитај пост над твојот. Можеби и ти треба да се подзамислиш.