Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531334 пати)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12915 на: 19 Октомври 2013, 12:42:07 pm »
Сочуство за Матизот.
Закон мало количе како Спаркот :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #12916 на: 19 Октомври 2013, 12:43:21 pm »
Устав не закон.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #12917 на: 19 Октомври 2013, 12:48:53 pm »
Tрпе,

Дали можеш да приложиш некој извор кој ќе ја потврди твојата теза дека ОБД2 не мери точно у втора? И ако не, дали можеш да објасниш зошто не?

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #12918 на: 19 Октомври 2013, 12:51:02 pm »
Приложи процедура дека со обд се мери точно снага. У било која брзина и при кои услови. Па од неа ќе заклучиме. А ти одговори на прашањето

Еве камионот вози со 50 на угорница со која брзина ке претицаш со дизелот?
Јас да сум со бензинец со 105 еве со 90 кс во пример хундаи аццент ќе ставам у 2 ра и ќе чекам погоден момент. У втора можам да го возам до 85

трети пат

Edit: Зашто другиве членови идат на групно мерење кога можат релевантно да измерат со обд. Зашто толкава инвестиција за динамометар.
Можеби нечуле за ОБД или имаат вишак пари? Или појма немаат?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12919 на: 19 Октомври 2013, 13:00:04 pm »
Приложи процедура дека со обд се мери точно снага. У било која брзина и при кои услови. Па од неа ќе заклучиме. А ти одговори на прашањето

Tрпе, на прашање не се одговара со прашање, а јас прв си прашав. Па така, те молам: дали можеш да приложиш некој извор кој ќе ја потврди твојата теза дека ОБД2 не мери точно у втора? И ако не, дали можеш да објасниш зошто не?

Еве камионот вози со 50 на угорница со која брзина ке претицаш со дизелот?

Зависи од угорницата. Ако е блага можам и во петта (да, 50 на саат во петта). Ако е стрмна можеби ќе треба со трета. Зависи од многу фактори, нема еден одговор.

ас да сум со бензинец со 105 еве со 90 кс во пример хундаи аццент ќе ставам у 2 ра и ќе чекам погоден момент. У втора можам да го возам до 85

Да, но ако претицањето го почнуваш со 85 од 90 коња у втора - више си ги потрошил вртежите и ќе мораш да шалташ у трета дур си во спротивната лента за да го довршиш претицањето.

Со менувач со фиксни степени на пренос, кога снагата е максимална - нема забрзување. Ова многумина го забораваат. За да имаш можност да забрзуваш мораш да се симнеш дебело под максималната снага. Тоа е, патем, добра показна вежба за оние (не велам ти) на кои не им се до крај јасни концептите за момент и снага.

А сега, да се вратиме на моето прашање за обд2 и снагата у втора.

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #12920 на: 19 Октомври 2013, 13:08:11 pm »
Камионот вози 50 и си на стража.
У втора не се мери зашто преносот не е 1:1 кратко е времето на мерење односно многу побрзо ќе заврши мерењето. Оптеретувањето на моторот е помало во втора него ли во 4 (каде најчесто преносниот однос  на менувачот е 1:1, ако си запознаен со конструкцијата на менувачот вртежнот момент  дирекно се предава на диференцијалот односно не се пренесува преку запчести преносници во менувачот).
 Во 4 има простор и услови за моторот да повлече максимална снага.
Во втора времето е пократко побрзо се дигаат вртежите и може да се појави услов за да не се извлече максимумот од поседуваната снага.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12921 на: 19 Октомври 2013, 13:15:52 pm »
Камионот вози 50 и си на стража.

На стража има секакви угорници, нагибот не е секаде ист. Затоа велам зависи од конкретната угорница, не од конкретниот планински превој.

У втора не се мери зашто преносот не е 1:1 кратко е времето на мерење односно многу побрзо ќе заврши мерењето. Оптеретувањето на моторот е помало во втора него ли во 4 (каде најчесто преносниот однос  на менувачот е 1:1, ако си запознаен со конструкцијата на менувачот вртежнот момент  дирекно се предава на диференцијалот односно не се пренесува преку запчести преносници во менувачот).
 Во 4 има простор и услови за моторот да повлече максимална снага.
Во втора времето е пократко побрзо се дигаат вртежите и може да се појави услов за да не се извлече максимумот од поседуваната снага.

Трпе, јас не барав ТИ да ми објасниш (по трет пат), барав да ми дадеш некој независен извор кој ќе го потврди ова што ти три пати го пишуваш. Јас барав со гугл и не најдов некој извор што ќе каже „у втора обд2 не покажува тачно“. Можеби не барам како што треба?

Башка, ако угорницата е доволно стрмна и долга, а колата недоволно јака, задржувањето нема да биде толку кратко.

Башка, OBD2 рапортира момент и вртежи скоро realtime. Што има везе ако времето е кратко? Не мериме просечна потрошувачка.

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #12922 на: 19 Октомври 2013, 13:22:14 pm »
Ти објаснив зашто, како извор ќе мора да се задоволиш со ова што ти го напишав јас, ако не се задоволуваш повели објасни зашто. Ќе си направиме муабет на крај ќе донесеме заклучок. Линкови ги користам за работи кои не ги разбирам или не сум сигурен.
 Доколку мислиш дека не сум во право посочими. Не викам дека не сум али човек греши. Две глави размислуваат подобра од една.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12923 на: 19 Октомври 2013, 13:25:39 pm »
Ти објаснив зашто, како извор ќе мора да се задоволиш со ова што ти го напишав јас,

Зошто? Ако е така како што велиш - зошто нема линк кој ќе го каже истото?

На пример, ако кажеме дека Улан Батор е главен град на Монголија, ќе најдеме и линкови (не еден) кој ќе го потврдат истото. Ако кажеме дека е главен град на Полинезија - нема да најдеме ни еден линк.

ако не се задоволуваш повели објасни зашто.

Затоа што мојот OBD2 со Torque покажува момент и рпм у рилтајм.

Линкови ги користам за работи кои не ги разбирам или не сум сигурен.

Ја не ти викам ТИ да читаш линкови, ти викам ти да најдеш линк кој ЈАС ќе го прочитам. За евидетни вистини МНОГУ ЛЕСНО се наоѓаат линкови. А гледам дека ти не можеш да најдеш. Што мислиш, зошто не можеш да најдеш?

У пинцип, немој да бидеш сигурен во работи кои не можеш да ги потврдиш со независен извор. Најдобронамерно!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #12924 на: 19 Октомври 2013, 13:27:33 pm »
Aко за тебе е баналност тоа што во ист ценовен ранг и при вообичаено возење дизелот влече повеќе од бензинецот, а при тоа троши помалце гориво, тогаш... не знам што да ти кажам.

Се надевам (игнорирајки го горивото како факт со кој веке отупевте а сите го прифативме), дека повторно некој ќе излезе со power-torque curves и споредби, што ќе ти го побие ова тврдење како и милион пати до сега.

Повторно те повикувам на 27 на dyno day, со твојот моќен дизел, да дојдеш да си ги измериме нереалните снаги. За „реалните“ се соглаивме погоре.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #12925 на: 19 Октомври 2013, 13:32:27 pm »
Обд доколку го користиш за релативни мерења може да ти послужи. Правиш мерење гледаш колку се податоците, правиш модификација па гледаш колку се промените. Има подобрување или нема.
А линкови нема зашто не се мери у втора, а и оние кои мерат снага и моќност професионално најверојатно не користат торк за андроид.
Секој иструмент се баждари, дури и обичен шублер. Ти го избаждари андроидот?
Башка не ни барав линк.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12926 на: 19 Октомври 2013, 13:33:31 pm »
Повторно те повикувам на 27 на dyno day, со твојот моќен дизел, да дојдеш да си ги измериме нереалните снаги.

Што ќе мериме, јасно е дека максималната теоретска снага кај бензинецот е поголема од онаа на дизел во ист ценовен ранг. Али може сепак да идеме, не сум присуствувал лично на dyno мерење, баш би да видам како изгледа тоа.

За „реалните“ се соглаивме погоре.

Шуќур, сполај му на горнион, амин!

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #12927 на: 19 Октомври 2013, 13:34:16 pm »
Aко за тебе е баналност тоа што во ист ценовен ранг и при вообичаено возење дизелот влече повеќе од бензинецот, а при тоа троши помалце гориво, тогаш... не знам што да ти кажам.

Се надевам (игнорирајки го горивото како факт со кој веке отупевте а сите го прифативме), дека повторно некој ќе излезе со power-torque curves и споредби, што ќе ти го побие ова тврдење како и милион пати до сега.

Повторно те повикувам на 27 на dyno day, со твојот моќен дизел, да дојдеш да си ги измериме нереалните снаги. За „реалните“ се соглаивме погоре.

Дојди бре ја ќе ти измерам со торк за андроид за беспари и точно и квалитетно и во втора. :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12928 на: 19 Октомври 2013, 13:35:27 pm »
Обд доколку го користиш за релативни мерења може да ти послужи. Правиш мерење гледаш колку се податоците, правиш модификација па гледаш колку се промените. Има подобрување или нема.
А линкови нема зашто не се мери у втора, а и оние кои мерат снага и моќност професионално најверојатно не користат торк за андроид.
Секој иструмент се баждари, дури и обичен шублер. Ти го избаждари андроидот?

Све све, само линк - не.

Трпе, eвтини обд2 интерфејси и смарфони имаат илјадници, илјадници автомобилски ентузијасти низ цел свет. Не ли мислиш дека е чудно што никој не се сетил да обрне внимание на тоа дека мерењата за снага во супертипични шоферси ситуации се - неточни? Дали и тоа е, ко што вели симо, баналност, па - ете - од што е неважно го нема нигде никој напишано?

Башка не ни барав линк.

Не си ни барал затоа што знаеш дека нема да најдеш. Докажи ми дека не сум во право.

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #12929 на: 19 Октомври 2013, 13:40:43 pm »
Гледам дека џабе се објаснувам.
Изгледа не сме технички на исто ниво. Тебе ти треба гоггле.
Со камионот што правиме.