Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531337 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12585 на: 15 Октомври 2013, 22:55:28 pm »
Ти си знаеш!

Не е само он, повеќе сме што знаеме. Па поготово дизел, нема смрт. Од муабети француз најлошо испаѓа дека е ама јас не верувам на муабети.

Ене ги уште пред врата. Со французите завршив, кај нив не се обраќам за автомобили повеќе, доста беа 3.

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #12586 на: 15 Октомври 2013, 23:43:43 pm »
Не сум поседувал и не сум возел Алфа,така да не сум воопшто компетентен ни да споредувам,ни да судам ни да напаѓам.Едноставно од мубети цело време се наметнува правилото дека Алфа е расипливо возило,мислам дека е истиот случај и кај француските возила.

Моето искуство со француските возила е позитивно и немам намера да го променам моето мислење.Возам,чувам и одржувам кола како мало дете можеби и затоа немам проблеми.Мислам дека доколку на секое возило верно му служиш и тоа ќе ти возврати со иста мера,барем тоа е мојата пракса низ годините.
Тоа што на некој не му се погодило возилото немора да значи дека е случај кај другите,тоа што некој не е задоволен од 1.5 не значи дека важи и за другите.

Уште еднаш ќе повторам дека возев 2 возила од различен бренд со 1.6 бензиски мотор и морам да признаам дека дизелчево за кое и јас рака на срце бев голем скептик,ги надмина моите очекувања.
Ги задоволува моите потреби,очигледно немам некој тркачки афинитети како некој со 1.4 бензин на плин нормално,зошто бензин е грев да го возиш на бензин.
На почеток признавам дека ми беше чуден торкот и турбо лагот кои го има дизелот и ми требаше време да се навикнам ,ама сега со правилно дозирање на гаста и те како подобро фунционирам,и воопшто не ми смета,туку ми годи.
Уживам во моето возило за помалку пари,па искрено ич не ми чуе што некој мисли.Ако слушав муабети,сигурно немаше да возам рено дизел,ќе возев некој "бесен" атмосферец се разбира конвертиран на плин.

Пичете,свиркајте,возете си што ви е ќејф и мислам дека е безмислено да се натегаме повеќе на темава зошто навистина е премногу заморно и едноставно нема крај.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #12587 на: 15 Октомври 2013, 23:48:58 pm »
абе ти со меганот ме тури у проблем... кога запна жена ми таква боја сака и крај... те друга кола, те истата ама да се фарбаа, те пак друга, те сега Ш1 да го возела она ама да го фарбаме такво... абе проблем... проблем...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12588 на: 16 Октомври 2013, 00:10:05 am »
Некој не може да ја види вистината, и кога му се сервира на тацна. Дизелот со многу помалку коњи завршил слична работа како бензинецот, кој е многу поскап и посилен, и потрошил 4-5 пати помалку гориво.

Точно. Дизелот е да ти заврши работа, бензинот е да ти пружи задоволство додека ти ја завршува работата.

Koj benzin so ventilator ako e i nad 150 konjovi da, ako e kosilica tesko da pruzi zadovolstvo, osven ako ne ebes nesto vnatre ?!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #12589 на: 16 Октомври 2013, 00:32:58 am »
Задоволството во возењето е резултат од успешен склоп на многу повеќе ствари, а не само од снагата на моторот и вртежниот момент.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #12590 на: 16 Октомври 2013, 00:42:35 am »
Will Stricter Emissions Standards Eventually Kill the Diesel Engine?

http://www.carscoops.com/2013/10/will-stricter-emissions-standards.html

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #12591 на: 16 Октомври 2013, 00:45:47 am »
тое тоа... ЈЕС!!

дај 5-ка да пукне... ке нема више дизели. во пензионерските денови ке си кулирам на плин...

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #12592 на: 16 Октомври 2013, 01:26:02 am »
Затоа реков, претпоставувам, не можам да тврдам. Тргна од бензинска во Куманово, па ваљда полнел таму гориво. Плус, го стискаше Голфот, не дека не. :)
Класен жити љубавницата со топкасти газови, НЕМОЈ!!!! Бар ти немој да се излетуваш со вакви лошопатски претпоставки.  ::) Ај шо брукаш цело клаберство, брукаш и фамилија. Ќе те сретнам утре у тертана, ќе ми биде срам да се поздравам со тебе...
Кога Томи го донесе Голфот, го искинавме од возење т.е. малтретирање. Од семафор до семафор го дигав 180 и морав да кочам на црвени бранови :D На крај по 50-60km дивеење низ Скопје + патот од Куманово до Скопје (нека се изјасни кумановац колку пензионерски и лагано го извозел) имаше просек 10.4 или 10.7, ако грешам нека ја поправи децималата кумановац.

Некој не може да ја види вистината, и кога му се сервира на тацна.

Цитат
Дизелот со многу помалку коњи завршил слична работа како бензинецот кој е многу поскап и посилен,
Ако се однесува за коњите кои се возат тогаш деифнитивно дизелот завршил слична работа - ги пренел коњите од една локација до друга.
Цитат
и потрошил 4-5 пати помалку гориво.
:o А значи ова „4-5 пати“ од тебе го има научено син ми кога и вика на ќерка ми „Јас сум поголем од тебе 5 пати“...Или можда е чиста коинциденција да сте тука негде со емоционалниот и психичкиот развој...

Значи да ми беше Маздата со дизел мотор сега 100km градска вожња наместо 450 денари ќе ме коштаа 100-че?  ::)

Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #12593 на: 16 Октомври 2013, 01:28:49 am »
па како мислиш ти... 100-че ами што... ама ке ја возиш 10 км, а за другите ке ја буткаш... дизел е ами како...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #12594 на: 16 Октомври 2013, 01:38:24 am »
Задњи пут кога на подолг период(месец дена и извозени 1000km) имав турбо-дизел возило кое го возев по истите секојдневни рути низ центар на Скопје и истиот начин, Dodge Caliber 2.0 CRD ми извади просек од 9.3l/100km, додека Мазда-та ми вади просек од 12.5l/100km плин...
Согласно ЛошоПатовата логика 650 денари се 4-5 пати помалку од 450 денари.

П.С. Доџот е потежок за 20kg.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #12595 на: 16 Октомври 2013, 02:03:46 am »
амерички дизел.лол

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #12596 на: 16 Октомври 2013, 02:28:10 am »
Ипак е дизел... А насловот на темата е Дизел вс Бензин. лол

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12597 на: 16 Октомври 2013, 06:30:17 am »
Како и секогаш, не читаш ништо, само донесуваш заклучоци, исто ко мојот 4 годишен син.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #12598 на: 16 Октомври 2013, 06:41:48 am »
Задоволството во возењето е резултат од успешен склоп на многу повеќе ствари, а не само од снагата на моторот и вртежниот момент.

Да? Стварно? Ма не е можно?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #12599 на: 16 Октомври 2013, 06:47:06 am »
амерички дизел.лол

Тешко дека е амерички дизелот.  И 140 и 170 коњскиот дизел во Caliber е позајмен од VW.

Will Stricter Emissions Standards Eventually Kill the Diesel Engine?

http://www.carscoops.com/2013/10/will-stricter-emissions-standards.html

Потресителни вести! Се надевам дека интензивна нега на клиника е спремна за некои члеонви на форумов.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.