Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2530911 пати)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12540 на: 15 Октомври 2013, 17:06:15 pm »
Порано во Аутобилд, читав за некој тест за потрошувачка...тогашниот Cayenne Turbo S, на крајна брзина (270тина му беше) трошеше 69Л/100км...
Барем реално кажале.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12541 на: 15 Октомври 2013, 17:32:11 pm »
Неможам ни да замислам колку ќе биде смешна бројката за потрошувачка на туарегот со бензински мотор и со исто темпо.  ;D ;D

Сите тука сме согласни дека на дизелот му е местото во Туарег и слични измишљотини :)

Samo zaboravate deka fabricki deklariranata potrosuvacka kaj benzincite mnogu odstapuva od realnata, dodeka kaj dizelite isto taka odstapuva no relano mnogu, mnogu pomalku!

Да де, тука научивме дека бензинците трошат бар 3 литра плус од декларираното, а дизелите трошат најмалку 2 литра помалку од декларираното

Uste da e taka arno ke bide, toa sto ti go kazuvas e na hartija, realnosta e mnogu poinakva !

Citroenot imashe fabrijcki deklarirana prosecna 6,3 a mintrosese 10, 5 a micko ima dek larirana 4,6 a mi trosi 6,7 prosek.

Za da ne jades bobonki deka sporeduvam atmo so turbas, toe e od toa sto sum go poseduval megju benzin i dizel od novi vozila kupeni od salon. Benzinci turbasi sum vozel ama ne bile moi pa spored podatocite od niv za mene se irelevantni.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12542 на: 15 Октомври 2013, 17:41:44 pm »
А исто сте ставиле? Не ја разбирам меркава. Иначе со исто темпо може да возат многу коли.

Смеј се Дени, смеј се.

Томи застана во Струмица да дополнува гориво. Јас дополнив на влегување во Скопје. За 1800 денари.

Granted, Томи има 230 коња, јас имам 140, али генерално возевме со исто темпо и во исти услови и брзини.
И колку испадна неговата потрошувачка а колку твојата?

Јас тргнав од Скопје со полн резервоар гориво. На враќање дополнив гориво за (грубо) 1800-1900 денари, не се сеќавам нај-точно. После вкупно 500 километри.

Томи тргна од Куманово со (претпоставувам, не можам да тврдам) со полн резервоар гориво. Во Струмица (после околу 230 километри) Томи дополнуваше гориво.

Возевме помалку или повеќе со исто темпо, односно во исто време тргавме и во исто време пристигнувавме на локациите.

Ова е тоа. Моментот на вистината.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #12543 на: 15 Октомври 2013, 17:43:23 pm »
Дека дизелот помалку троши? Како никој до сеа не успеа да го спомне тоа?

Ништо. Они ќе уживаат, а вие никад нема да разберете зошто.

Ne mi e samo jasno, od koga nemokta na masinata propratena so glasen i nepodnosliv zvuk se smeta za uzivanje?

Знам дека не ти е. Тешко дека би успеал да објаснам, колку год и да пробувам. Затоа нема да пробувам, не ми се губи време за џабе.

Ednostavno, na brzini nad 120 km na cas tvojot Micko e poglasen od mojot i te kako! Znaci ti poveke uzivas od mene ! ;D Ja resivme zagatkata !

Ете видиш.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12544 на: 15 Октомври 2013, 17:47:55 pm »
Некој не може да ја види вистината, и кога му се сервира на тацна. Дизелот со многу помалку коњи завршил слична работа како бензинецот, кој е многу поскап и посилен, и потрошил 4-5 пати помалку гориво.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #12545 на: 15 Октомври 2013, 17:48:50 pm »
Ajde neka bide taka,pred ovoj vozev 1.6 vo francusko gomno,pred nego vozev 1.6 vo tojota korola ama ocigledno i toa ne e vistinski benzinec.Nekolku godini vozev benzinci i nemav namera da kupam dizel ama ete se zaebav.
Sreka na forumov ima strucnjaci sto izvozele eden kup benzinci,i ustvari koj sum jas da davam bilo kakvo mislenje koga ne sum vozel Honda benzinec.
Ke gledam narednoto vozilo da mi bide Honda benzin i da mu zakopam plin za da vidam sto e prava kola,da osetam i ja kako e da vrtam krugcinja okolu dizelasite.

остај ти нека јајт лајна колку сакаат... јас сум начелно против дизел во било која варијанта, ама НА МОЈА ОДГОВОРНОСТ ТВРДАМ, па макар и по цена денес да ме реметат дека твојот меган КОРНЕ... со свои очи видов, со свои уши слушнав... возевме заедно преку 500 км...

Хахаха. Знаев дека кошмари имаш од плавиот мегане. На секое притискање на гаста ти бегаше по 30 метри, ти стискаше по гаста на тоа косилициата, косилицата менуваше по 2 брзини подолу, ама џабе, по 1 минута меганот го снемуваше од видик. И на сето газење на гаста до крај, не виде ниту едно димче од дизелашот, и секогаш твојата косилица беше 3 пати побучна.

извини вака, ама ти на собир не беше и немаш појма, затоа не треси зелени и измишљотини од ракав... 2.5 бензин е далеку од косилица... а инаку нај употребуваните косилици на планетава земја (освен кај нас на балканов) се токму дизели. така да ни компарацијата не ти е на место...

дојди да те пробам со новата “косилица“ што ја зедов, со 2.5 “косиличарски“ мотор...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12546 на: 15 Октомври 2013, 17:50:10 pm »
Колку кс имаше 2.5 бензинот?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #12547 на: 15 Октомври 2013, 17:51:43 pm »
и тој тогаш и овој сега 145 а колку да ја склопиме сликата до крај и тој тогаш и овој сега се со тежини од околу 1,8 тона + јас внатре со жена ми заокружи на 2 тона терет за таа машина...

пнатаму тој тогаш имаше плинска мапа која му одзема снага на моторот реално и тој мотор не бил повеќе од 120 коња, за разлика од овој што има плинска мапа која нема намена да штеди, туку баш да зголеми на перформанси...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12548 на: 15 Октомври 2013, 17:55:37 pm »
дај линк од точниот модел

Присутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #12549 на: 15 Октомври 2013, 17:56:23 pm »
Некој не може да ја види вистината, и кога му се сервира на тацна. Дизелот со многу помалку коњи завршил слична работа како бензинецот, кој е многу поскап и посилен, и потрошил 4-5 пати помалку гориво.

Точно. Дизелот е да ти заврши работа, бензинот е да ти пружи задоволство додека ти ја завршува работата.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12550 на: 15 Октомври 2013, 17:59:31 pm »
Да брчи, да троши и да не оди е задоволство?  Хахаха.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #12551 на: 15 Октомври 2013, 18:00:11 pm »
дај линк од точниот модел

а зашто? што треба да докажувам? нешто не ти е јасно или сакаш нешто да манипулираш?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Присутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #12552 на: 15 Октомври 2013, 18:02:26 pm »
Да брчи, да троши и да не оди е задоволство?  Хахаха.

Голфот на Томи не оди?

Оф Боже Господе.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12553 на: 15 Октомври 2013, 18:04:03 pm »
Еве манипулант. Кој рече дека неговиот Голф не оди?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT