Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2525079 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12465 на: 15 Октомври 2013, 12:20:40 pm »
Бензинец без турбо = косилица.
Дизел без турбо = не постои.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #12466 на: 15 Октомври 2013, 12:22:19 pm »
Bez turbo i dvata motora se natprevaruvaat vo kategorijata Zlatna Kosilica !

Strongly disagree! Aко кубикажата е доволно голема...

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280
« Одговори #12467 на: 15 Октомври 2013, 12:24:03 pm »
Interesno...ako se kupuva kola na staro...

Opting for a used petrol car is likely to be much more cost effective than the equivalent diesel model, according to new research. We take a closer look.

http://www.confused.com/car-insurance/articles/petrol-more-cost-efficient-than-diesel-when-buying-used-car

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12468 на: 15 Октомври 2013, 12:26:39 pm »

Opting for a used petrol car is likely to be much more cost effective than the equivalent diesel model, according to new research. We take a closer look.

http://www.confused.com/car-insurance/articles/petrol-more-cost-efficient-than-diesel-when-buying-used-car

Aма ова со тие некои англосаксонски осигурителни шеми...

Иначе, ни ја не би купил половен дизел, освен ако не сум миљон посто сигурен дека е одржаван како што треба. Помеѓу лошо одржаван бензинец и лошо одржаван дизел бирам лошо одржаван бензинец.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #12469 на: 15 Октомври 2013, 12:28:00 pm »
^Дали тоа значи дека се плашиш од изгор скапите поправки на евентуалните дефекти на дизелот во споредба со поправките на евентуалните дефекти на бензинецот, или некоја друга причина?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #12470 на: 15 Октомври 2013, 12:28:09 pm »
Не му е неопходен. Добредојден му е.

Исто и кај дизелот.

Полека де, без наплив на нервоза. Секакви има на форум, нема потреба да ги навредуваш без разлика дали се согласуваш со нив ;)

Ме дира у SDI-то!!! Уан даз нот симпли дир ми у SDI-то, дефинитивно најпотценетиот мотор во автомобилската историја.

Шега на страна, внимавам да не напаѓам луѓе, туку само ставови. Има круцијална разлика меѓу тие две нешта. И Ајнштајн знаел да одвали глупост, но тоа не значи дека он бил глуп, ниту пак дека глупоста која ја одвалил е помалку глупост.

Било кој атмосферски дизел има рафинираност и култивираност на фризиран трактор. А ако има замашна зафатнина, покренува локомотива или брод или слично, а не патнички автомобил.

За дизелот да има поента во светот на патничките автомобили, неопходен му е турбо полнач. На бензинецот не му е.

На, инаку, сосем интелигентните индивидуи, за да лупаат глупости неопходен им е интернет форум. На вистинските морони (каков што ти не си) не им е.

Одличен одговор, а ла Васил Тупурковски.

Не му е неопходен. Добредојден му е.

Исто и кај дизелот.

Бензинец без турбо = косилица.
Дизел без турбо = не постои.

6.3 литарски V8 во Mercedes AMG е атмосферец.
7.3 литарски V12 во Aston Martin One-77 е атмосферец.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #12471 на: 15 Октомври 2013, 12:28:34 pm »
Бензинец е поефтин да се купи на старо барем кај нас, зошто никој не ги бара и може да спуштаат цена со месеци додека да дојде купувач. Од тука е предноста на купување бензинци на старо.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12472 на: 15 Октомври 2013, 12:28:42 pm »

Aма ова со тие некои англосаксонски осигурителни шеми...

Иначе, ни ја не би купил половен дизел, освен ако не сум миљон посто сигурен дека е одржаван како што треба. Помеѓу лошо одржаван бензинец и лошо одржаван дизел бирам лошо одржаван бензинец.

Јас не би одбрал ништо.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12473 на: 15 Октомври 2013, 12:30:07 pm »

Se slagam, F1 motorite se bez turbo, problemot e so nie praime muabet za patnicki avtomobili vo nasi uslovi i toa na pat, se misli na otvoren pat. Za vo grad ne ti treba turbo, vetarot ke ti ja duva kosilicata i ke odi 40 km/h !

Toa Aston , Maston, AMG Merdzovci, Ferari i ostale picke materine, cuvajte si gi za na PS 3, oti samo tamu ke gi vozite !

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12474 на: 15 Октомври 2013, 12:31:38 pm »
^Дали тоа значи дека се плашиш од изгор скапите поправки на евентуалните дефекти на дизелот во споредба со поправките на евентуалните дефекти на бензинецот, или некоја друга причина?

Да, но не само од нив, туку и од неминовно тракторскиот дојам кој го има стар и лошо одржуван дизел.

Јас сум 10000% сигурен дека најголемиот дел од негативните чувства кои ги имате према дизелите е заради тоа што сите дизели кои сте ги виделе/пробале биле со миљон километри и дубиозна сервисна историја.

Било кој атмосферски дизел има рафинираност и култивираност на фризиран трактор. А ако има замашна зафатнина, покренува локомотива или брод или слично, а не патнички автомобил.

Пак се закачаш!!! Мојот SDI беше нов, префектно одржуван и перфектно култивиран... на автопат :-)

Од друга страна, што се возев во една стара канта од SDI, ми се приповрати. Тоа треба да се закопа длабоко под земја и да се полие со киселина!

Se slagam, F1 motorite se bez turbo, problemot e so nie praime muabet za patnicki avtomobili vo nasi uslovi i toa na pat, se misli na otvoren pat. Za vo grad ne ti treba turbo, vetarot ke ti ja duva kosilicata i ke odi 40 km/h !

Ти не знаеш колку е забавно и благодарно возењето на атмосферски дизелаш со фина кубикажа и нааа оолкав замаец, цврст и масивен мењач, а во мало и лесно ауто. Такви краткотрајни инстант лепешки за седиште може да пружи само огромен бензинец.

Присутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #12475 на: 15 Октомври 2013, 12:38:28 pm »
^ Филип, претходните 2 SDI кои и велештрумф и јас сме ги возеле се до пред 5 месеци беа перфектно одржувани и перфектно култивирани на автопат. И многу економични.
Ама не зезај ако имаше било каква перспектоива тој мотор немаше да го исфрлат дури во доставните возила од последната генерација.
Зошто го нема во понуда кога би бил бар 2к еура поефтин од TDi, многу поефтин за одржување и одличен за градско возило во Поло?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #12476 на: 15 Октомври 2013, 12:40:09 pm »

Toa Aston , Maston, AMG Merdzovci, Ferari i ostale picke materine, cuvajte si gi za na PS 3, oti samo tamu ke gi vozite !

Па не баш... Што се’ не претрпе темава, од муабети, тоа чудо некое. Без разлика каде ќе ги „возиме“, кажаното си држи вода. На дизелот му е неопходен турбо полначот за да има поента во светот на патничките автомобили, додека на бензинецот не му е неопходен, туку добредојден.

Пак се закачаш!!! Мојот SDI беше нов, префектно одржуван и перфектно култивиран... на автопат :-)

Од друга страна, што се возев во една стара канта од SDI, ми се приповрати. Тоа треба да се закопа длабоко под земја и да се полие со киселина!

Далеку од закачање. Сум возел и 1.5 атмо дизел, и 1.9, и 2.0 СДИ, така да... Знам како е ;)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12477 на: 15 Октомври 2013, 12:46:20 pm »
И другар ми знаеше, па го тераше над 3000 рпм....

и му чадеше, му брчеше и не му идеше, a ja фејспамиран...

Зошто го нема во понуда кога би бил бар 2к еура поефтин од TDi, многу поефтин за одржување и одличен за градско возило во Поло?

Затоа што е прескап за максималната коњажа која ја нуди, а луѓе се палат на бројки („штоо?? само 64 коња? Пффффт, мојот Калос со 75 коња е појак“ појак жими куроф)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #12478 на: 15 Октомври 2013, 12:49:14 pm »

Затоа што е прескап за максималната коњажа која ја нуди, а луѓе се палат на бројки („штоо?? само 64 коња? Пффффт, мојот Калос со 75 коња е појак“ појак жими куроф)

Read my потпис (после делот со источно-соседот) :)

Присутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #12479 на: 15 Октомври 2013, 12:52:48 pm »

Мислам дека VW е доволно способен тоа убаво да го завие во маркетинг целофанче и да те убеди дека Nm се најбитни и пак да продава како алва (VW го спомнав затоа што SDi  е нивни продукт, без разлика во која сестринска компанија се вградувал).

Сепак мислам дека доаѓа ера на турбиња и компресорчиња и сето тоа понекогаш искомбинирано со електро мотори.