Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2525256 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12405 на: 14 Октомври 2013, 20:33:04 pm »
Дизелот има други амортизери и спирали, со кои обично иде и подобра вожња. Ова може да се запримети најмногу во Grande Punto. Поголеми кочници. Повеќе изолација, добредојдена е многу, ми се гади кога ќе видам дека косилициве немаат ниту материјал на хаубата. Блокот на моторот е 3-4 пати поцврст, па кога дизел се прави ремонт нема потреба да се буши блок, за споредба Toyota Yaris 1.0 има дебелина на блок 1мм, КОЈА ТЕНЕКИЈА од 10 денари! Мењачот е поцврст, направен за поголем торк. Ламелата е подесена идеално, за тргањебез трза и без гасење. Ауспухот е поквалитетен и трае по 20 години...

-Преко тасета
-Преко тасета и изолација
-Не зимам кола за да и правам ремонт, во тојота сигурно не биле глупи што го направиле таков, така да не се секирај ич.
-Веројатно имаш положено, така што нема да се секираш за трзање и гасење. Освен ако уште не си почетник.
-И мојот еве на тенекијава 15 години си тера фабричкиот ауспух, а и јака муда ако дадеш ~100 евра на 10 години за ауспух.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #12406 на: 14 Октомври 2013, 20:33:58 pm »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #12407 на: 14 Октомври 2013, 20:37:14 pm »
Сега ми е јасно ова:

За мене, во реални услови, со оглед на моите потреби, желби и мерак, дизелот е подобра варијанта.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12408 на: 14 Октомври 2013, 20:45:05 pm »
Јас имам видено хирдолокуван дизел. На лото очекувам секој момент да ми падне 7-ца..

Пази клавир дане ти падне !

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #12409 на: 14 Октомври 2013, 20:46:28 pm »
Јас имам видено хирдолокуван дизел. На лото очекувам секој момент да ми падне 7-ца..
Па оди уплати.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12410 на: 14 Октомври 2013, 20:48:04 pm »
или пази се од громот.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4113
« Одговори #12411 на: 15 Октомври 2013, 00:02:20 am »
Уживањето е во осетно поголемиот вртлив момент, на чии што благодети брзо се навикнуваш. Нема враќање назад.

Басови поише ми се свиѓаат од средни.

Многу ми се допаѓа начелната overbuild-аност на drivetrain-от. Ми се допаѓа масивноста и набуџеноста на целото ауто. Неќам да возам картинг секој ден. Само понекогаш.

Многу ми се свиѓа начинот на кој моторот реагира на моите команди со папучата за гас. Многу. Низ целиот пат на папучата за гас има „месо“.

Ми се свиѓа што немам обврска да шалтам толку често. Убацувам у пониска брзина и кревам вртежи кога сакам, не кога морам.

Затоа, но и од други причини кои сега у моментов не ми текнуваат, бирам 2.0 тд наместо 1.4 тб.

Тоа се истите причини поради кои бирам 2.0 ад наместо 1.4 аб.

Е сега, сето тоа си има своја цена. Поскапо е затоа што е подобро. Ништо чудно нема во оваа релација.

(ете, пак ги пишав предностите, иако си ветив на себе „филип, 20 пати ги пиша, кој го мрзи да бара и чита не му пишувај пак, не заслужува)

Само што во 1.5 dci, слабо басови, многу шалтње, ништо поасален драјвтрејн од 1.6 косилца, и narrowbanded torque има.

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #12412 на: 15 Октомври 2013, 00:20:21 am »
Не сум ни на едната ни на другата страна,подеднакво ги почитувам и бензинот и дизелот.Да се одлучив за дизелот само поради потрошувачката ама сега нема човек на светов што ќе ме убеди дека 1.6 косилица е подобра од 1.5 дци,бидејки пред ова возев 1.6 бензин.

Можеш да плукаш колку сакаш по 1.5 ама е далеку од толку лош мотор како што ти го прикажуваш.Не викам дека е некоја бесна машина ама сосема солидно ги задоволува моите потреби.Многу повеќе ми брка работа за помалку пари од 1.6 косилица.

Ти си ми најинтересен тип на форумов,кои цело време плука по дизел а купуваш и возиш дизел,плукаш по Рено заради расипливост а купи Алфа.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #12413 на: 15 Октомври 2013, 01:25:18 am »
нема човек на светов што ќе ме убеди дека 1.6 косилица е подобра од 1.5 дци,бидејки пред ова возев 1.6 бензин.
На Шмичка брат му има Honda Civic 2000 1.6 DOHC VTEC (EK4). Се кладам во што сакаш дека со Сивикот ќе врти кругчиња околу твојот Меган или било кое друго возило со 1.5DCI. :D

Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #12414 на: 15 Октомври 2013, 08:19:44 am »
Тоа го кажа затоа што не возел вистински 1.6. ;D

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #12415 на: 15 Октомври 2013, 08:24:11 am »
Ако го утепа од турирање

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #12416 на: 15 Октомври 2013, 08:50:13 am »
Ajde neka bide taka,pred ovoj vozev 1.6 vo francusko gomno,pred nego vozev 1.6 vo tojota korola ama ocigledno i toa ne e vistinski benzinec.Nekolku godini vozev benzinci i nemav namera da kupam dizel ama ete se zaebav.
Sreka na forumov ima strucnjaci sto izvozele eden kup benzinci,i ustvari koj sum jas da davam bilo kakvo mislenje koga ne sum vozel Honda benzinec.
Ke gledam narednoto vozilo da mi bide Honda benzin i da mu zakopam plin za da vidam sto e prava kola,da osetam i ja kako e da vrtam krugcinja okolu dizelasite.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12417 на: 15 Октомври 2013, 09:03:43 am »
Шала на страна Брамовски, 1,5 dci го возев цела недела натаму-наваму низ Љубаништа кампот и до Охрид и назад во Дачиа Логан. 1,5 влече ко лудо. Со 3-та при 40 на саат корне асфалт.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12418 на: 15 Октомври 2013, 09:21:34 am »
Но корнење асфалт не значи моќ, нели Брамовск? Побитно е да има 110Нм од 2000-55000рпм.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #12419 на: 15 Октомври 2013, 09:25:54 am »
ЛОЛ... Што се’ не стигна да се асоцира со „корнење асфалт“...

Ако 1.5 дЦи „корне асфалт“, онда 3.0 ТДИ што праи?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.