Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2545540 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #11640 на: 05 Септември 2013, 23:20:07 pm »
@ZokiPet

Целиот муабет кој пробав да му го прераскажам на ФилипВ и ЛошиПатишта е дека моќноста зависи линеарно од вртежниот момент и бројот на вртежи и дека речиси е подеднакво глупо и нерелевантно да се споредуваат два мотори според една единствена точка од било која од тие две функци, т.е. според декларианата максимална моќност односно декларираниот максимален вртежен момент.

Муабетот на Филип беше дека со преносотот можел да го промени вртежниот момент на тркала, а моќноста ќе му останела иста што е неточно бидејќи со промена на брзината ќе го промени и бројот на вртежи поради што во секој случај ќе ја промени и моќноста.

Мојата изјава (со корегиран србизам) "НЕВОЗМОЖНО Е ДА ГО СМЕНИШ ВРТЕЖНИОТ МОМЕНТ НА ТРКАЛА БЕЗ ДА ЈА ПРОМЕНИШ И МОЌНОСТА НА ТРКАЛА" е апсолутно точна (освен во специјално претпоставен случај каде промената на вртежниот момент ќе биде еднаква на 1 поделено на промената на бројот на вртежите).

А исто апсолутно точна е и втората (со корегиран србизам) изјава „НЕВОЗМОЖНО Е ДА ГО СМЕНИШ ВРТЕЖНИОТ МОМЕНТ НА РАДИЛИЦА БЕЗ ДА ЈА ПРОМЕНИШ И МОЌНОСТА НА РАДИЛИЦА И НА ТРКАЛА“

Односно секоја промена на вртежниот момент и/или на бројот на вртежи имплицира промена и на моќноста.
Постови наназад ја објаснив релацијата на моќноста со вртежниот момент и бројот на вртежи, ама се фативте за аголна брзина со која математички е посложено да се прикажат тие ралции...
Аголната брзина w во рамина е промена на аголот во однос на времето односно
w = df / dt, каде df e елементарна промена на аголот изразена во радијани која се прави за елементарно време dt изразено во секунди.
Еден вртеж формира еден круг односно 2 * pi радијани.
Ако тој вртеж се случува за една минута тогаш 1RPM = 60 * 2 * pi Rad/Sec
Да скратам, ако ја имаш кривата на вртежниот момент во зависност од бројот на вртежи, моќноста едноставно се пресметува со оваа формула:

P(f) = (M(f) * f) / 7100, каде M(f) е вртежниот момент при f број на вртежи. Притоа P(f) e изразено во BHP (коњи), а M(f) во Nm.
« Последно менување: 05 Септември 2013, 23:32:38 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #11641 на: 05 Септември 2013, 23:21:26 pm »
Нелогично е секое негово тврдење за дизелот. Нема друг дизелаш на форумот што го дели неговото искуство.

Логично е доколку му е продуван, претпоставувам од константно незналачко возење (ко бензинец на високи вртежи). Тогаш све што кажал има смисла и не е лага: брчи, чади, троши и често се расипува.
Смени си го за поасален... 8 лити на 100 км е многу ако си возел под 170, а ако си возел над тогаш е во ред :)
Кај мене на 180 троши околу 8-8.5 .

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #11642 на: 05 Септември 2013, 23:27:46 pm »
За кола која во фабрика велат 8 урбан/4,7 екстраурбан/5,9 комбинирано јас не гледам тука дека има мана. Напротив, согласно со фабричките пропишани бројки сите пресметани бројки на потрошувачка (ги правам само на бензинска) се во овие норми. Просекот за 13kkm е 7,4l/100.

Кога ќе можам да бирам колата повеќе ќе троши од оваа.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #11643 на: 05 Септември 2013, 23:52:03 pm »
@ZokiPet

Целиот муабет кој пробав да му го прераскажам на ФилипВ и ЛошиПатишта е дека моќноста зависи линеарно од вртежниот момент и бројот на вртежи и дека речиси е подеднакво глупо и нерелевантно да се споредуваат два мотори според една единствена точка од било која од тие две функци, т.е. според декларианата максимална моќност односно декларираниот максимален вртежен момент.

Муабетот на Филип беше дека со преносотот можел да го промени вртежниот момент на тркала, а моќноста ќе му останела иста што е неточно бидејќи со промена на брзината ќе го промени и бројот на вртежи поради што во секој случај ќе ја промени и моќноста.

Мојата изјава (со корегиран србизам) "НЕВОЗМОЖНО Е ДА ГО СМЕНИШ ВРТЕЖНИОТ МОМЕНТ НА ТРКАЛА БЕЗ ДА ЈА ПРОМЕНИШ И МОЌНОСТА НА ТРКАЛА" е апсолутно точна (освен во специјално претпоставен случај каде промената на вртежниот момент ќе биде еднаква на 1 поделено на промената на бројот на вртежите).

А исто апсолутно точна е и втората (со корегиран србизам) изјава „НЕВОЗМОЖНО Е ДА ГО СМЕНИШ ВРТЕЖНИОТ МОМЕНТ НА РАДИЛИЦА БЕЗ ДА ЈА ПРОМЕНИШ И МОЌНОСТА НА РАДИЛИЦА И НА ТРКАЛА“

Односно секоја промена на вртежниот момент и/или на бројот на вртежи имплицира промена и на моќноста.
Постови наназад ја објаснив релацијата на моќноста со вртежниот момент и бројот на вртежи, ама се фативте за аголна брзина со која математички е посложено да се прикажат тие ралции...
Аголната брзина w во рамина е промена на аголот во однос на времето односно
w = df / dt, каде df e елементарна промена на аголот изразена во радијани која се прави за елементарно време dt изразено во секунди.
Еден вртеж формира еден круг односно 2 * pi радијани.
Ако тој вртеж се случува за една минута тогаш 1RPM = 60 * 2 * pi Rad/Sec
Да скратам, ако ја имаш кривата на вртежниот момент во зависност од бројот на вртежи, моќноста едноставно се пресметува со оваа формула:

P(f) = (M(f) * f) / 7100, каде M(f) е вртежниот момент при f број на вртежи. Притоа P(f) e изразено во BHP (коњи), а M(f) во Nm.

Се согласувам.
На крај испадна дека разликите ни се во само изразот, формата и начинот на толкување на напишаното. Значењето горе-долу ни е исто.
Единствено што поприлично и двајцата напишавме, за да се разбереме, но во оваа never-ending тема нема ни да се примети :)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #11644 на: 06 Септември 2013, 00:10:36 am »
Ist si e izrazot :) i onaka ne bitno.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #11645 на: 06 Септември 2013, 00:51:01 am »
Единствено што поприлично и двајцата напишавме, за да се разбереме, но во оваа never-ending тема нема ни да се примети :)
Еј, нема да се примети? Како нема кога сите дизелите чурат и се срања, а тие кои возат дизел врска немаат од животот :D

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #11646 на: 06 Септември 2013, 12:02:00 pm »
A 10,5 litri pri 40 km na cas prosecna voznja vo smrdeniov Veles, malku li e?

Ja imav 1.6 benzinec atmosferec sto mi trosese tolku niz Skopje.
Go prodadov.
;D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #11647 на: 06 Септември 2013, 12:08:07 pm »
Како нема кога сите дизелите чурат и се срања, а тие кои возат дизел врска немаат од животот :D

Ne jadi lajna na forum, ima u kanalizacija ! ;D

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #11648 на: 06 Септември 2013, 14:17:22 pm »
A 10,5 litri pri 40 km na cas prosecna voznja vo smrdeniov Veles, malku li e?

Просечна 40 км/ч е супер, мене низ Прилеп ми е 23 км/ч со 10.5 л/100.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #11649 на: 06 Септември 2013, 18:16:14 pm »

rofl

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #11650 на: 06 Септември 2013, 18:30:07 pm »
Ne jadi lajna na forum, ima u kanalizacija ! ;D
Послтаки сте ми овде на форумов. :D

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #11651 на: 06 Септември 2013, 19:13:10 pm »
Каква идиотска реклама на плимонт..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #11652 на: 06 Септември 2013, 19:17:03 pm »
Зошто?

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #11653 на: 06 Септември 2013, 19:24:11 pm »
Затоа што е дегенска.
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11654 на: 06 Септември 2013, 19:31:48 pm »
Ја плин имам и па голтар одам :(

Нелогично е секое негово тврдење за дизелот. Нема друг дизелаш на форумот што го дели неговото искуство.

Логично е доколку му е продуван, претпоставувам од константно незналачко возење (ко бензинец на високи вртежи). Тогаш све што кажал има смисла и не е лага: брчи, чади, троши и често се расипува.
Смени си го за поасален... 8 лити на 100 км е многу ако си возел под 170, а ако си возел над тогаш е во ред :)
Кај мене на 180 троши околу 8-8.5 .

Алоооо. 180 алооо. Сто осумдесе.