ти ли ке отценуваш дали е или не?
Па сигурно дека ЈАС ќе оценувам што ЈАС мислам.
по кои критериуми ти отценуваш?
По овој:
1. Мислам дека колите ретко или никогаш достигаат максимална коњажа (ова е премисата која јас ја кажав)
2. НЕ мислам дека максималната коњажа е небитен податок (ова е конклузијата која ја извлече ти, но никој не ја кажа, и е погрешна)
Максималната коњажа сигурно дека е битна, и покрај тоа што не се постигнува никогаш. Ако колата у просек користи 50-тина посто од максималната коњажа (не ме фаќај за бројката, од памет ја лупам), тие 50 посто ќе бидат повеќе кај кола со поголема максимална коњажа, не знам што е тука нејасно.
Мојата теза (за која би дискутирал, не го презентирам како непобитен факт!) е дека кај дизелите, заради пониската потрошувачка, тој процент на реална искористивост на снагата е поголем отколку кај бензинците.
знам дека ти е тоа болка
??

Се согласувам дека економичноста на возење на плин е споредлива со цената на возење на дизел, така да не ме убедувај у нешто што веќе сум убеден, нема потреба.
Само сметам дека цената која се плаќа за тоа (компромитиран гепек, мал домет и додавање на SPOF-ови во моторот...) за некои примени на автомобилот е неприфатлива. За некои е сосем прифатлива - возење низ град до работа и самопослуга, или патување на кратки дистанци.