Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2183071 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #10995 на: 27 Август 2013, 12:47:09 pm »
Бог те пита што им е. Све нешто им е на дизеливе :P

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #10996 на: 27 Август 2013, 12:50:28 pm »
А сте размилиле дека со самото ставање на плин дизелот е во предност од 6000km do 15 000km?

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #10997 на: 27 Август 2013, 13:18:41 pm »
Neznam zosto plin se stava na benzincite, neli  na benzin bile proektirani da rabotat koga izlegle od fabrika.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10998 на: 27 Август 2013, 13:22:06 pm »
Neznam zosto plin se stava na benzincite, neli  na benzin bile proektirani da rabotat koga izlegle od fabrika.

Одлично што ме потсети нешто што сакам да ги прашам плинашиве: дали, откако ставивте плин, у просек повеќе ја стискате педалата за гас?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #10999 на: 27 Август 2013, 13:37:02 pm »

Одлично што ме потсети нешто што сакам да ги прашам плинашиве: дали, откако ставивте плин, у просек повеќе ја стискате педалата за гас?
Да.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #11000 на: 27 Август 2013, 13:39:03 pm »
Пошто послабо иде на плин ;D

Отсутен MKDPetar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 589
« Одговори #11001 на: 27 Август 2013, 13:39:25 pm »
7 причини зошто да купите дизел

http://kajgana.com/7-prichini-zoshto-da-kupite-dizel

1. Дизелите повеќе не се гласни загадувачи

Благодарение на новата технологија и задолжителното користење на гориво со ултранизок процент на сулфур, денешните дизел мотори работат потивко и не оставаат дим зад себе по целата должина на патот.

2. Повеќе сила

Постои причина поради која камионите возат на дизел. Ова гориво испорачува поголем вртежен момент, што значи поголема моќност и повеќе сила да „повлече“.

3. Дизел автомобилите ја задржуваат вредноста

Според истражувањето на компанијата ALG, компактните дизел автомобили задржуваат 63 проценти од вредноста по 36 месеци од купувањето. Кај бензинските модели се задржува 53 проценти, додека кај хибридите 55.

4. Дизелите се поефикасни

Дизел моторите се поефикасни со трошењето на горивото, а тоа е посебно важно во периодот кога цената на бензинот и дизелот постојано растат.

5. Дизелот е поевтин

Цената на Еуросупер 95 во Македонија е 82 денари, додека според актуелните цени Еуродизелот чини 70,50 денари. Ако често патувате, можеби се исплати да дадете повеќе пари при купувањето, а потоа да заштедите со трошоците за горивото.

6. На секоја бензинска има дизел

Електричните или автомобилите на природен гас е многу потешко да се наполнат бидејќи, бидејќи пумпите за овие автомобили се поретки или воопшто ги нема. Дизелот, пак, е достапен на секоја бензинска.

7. Победникот на 24 Ле Ман е дизел

Од 2006 година, сите автомобили кои победиле на трката на издржливот 24 Ле Ман се дизели - Audi R10 TDI, Peugeot 908 HDi FAP, Audi R15 TDI plus, Audi R18 TDI i Audi R18 quattro e-tron.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #11002 на: 27 Август 2013, 13:53:32 pm »
Cruze 1.8   kombinirano   11     lpg     11*38=418
curze 2.0d  kombinirano   7.5    nafta  7.5*70=525

Ako se dodade duplo poevtinite servisi za benzinecot prednosta e ocigledna.Primer dizelot ima naften filter koj ne ke evtin,maslo + 2l,pobrzo trosenje na kocnici itn

Само некој затуцани купуваат дизел..

Отсутен Bardako

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 212
« Одговори #11003 на: 27 Август 2013, 14:00:40 pm »
Дизел кола сум немал во животот ... имам возено дизели постари ( и повеке не сакам да возам ) , на новиве им симнувам капа .. само што звукот од бензинецот ( плинот ;D ) неможе да го има никогаш ( а јас го сакам ) , сакам кога ке почне да влече - да влече до 6-7-8 Rpm а не од 2-4198 иначе немам ништо друго против дизелот :)

@filipv - Акцентот (прв газда сум) од 2000 год. наваму има плин потрошња 9-10-11 во зависност како го возиш, пред да ставиме плин ДА не ја стискав многу педалата и помалку ја возев , после тоа до денес стискам како ми е располозение и ич не ми чуе дали ќе потроши литар или два повеќе...  а Волвото го зедов со наместен плински уред и исто го возам и него (ако сум расположен за брзо - брзо , ако не не... ) зимно време додека да загрее моторот 30 Ц работи на бензин - за 7 дена 500 ден ги цица ко из шале :) и нормално дека на плин можам да стискам на педала многу повеќе отколку на бензин (барем јас - толку ми дозволува џебот ;D) некои други што можат да си дозволат повеќе не им треба плин ...

@DarthJe5us - плинот може да оди повеќе од бензинот ... (ако се сака) :)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #11004 на: 27 Август 2013, 14:18:16 pm »
Само некој затуцани купуваат дизел..

И тоа НОВ дизел... Јас мислам дека Класниот треба да те банира ;D ;D ;D

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #11005 на: 27 Август 2013, 14:20:37 pm »
CRDI, JTD, itn.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #11006 на: 27 Август 2013, 14:22:12 pm »
пред да ставиме плин ДА не ја стискав многу педалата и помалку ја возев , после тоа до денес стискам како ми е располозение и ич не ми чуе дали ќе потроши литар или два повеќе..

Ти благодарам на одговорот. Дали, следствено, би се согласил дека плинот, и покрај тоа што незначително ја намалува максималната теоретски можна снага на моторот, во реалноста ја зголемил просечната реално испорачана снага?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #11007 на: 27 Август 2013, 14:24:32 pm »
пред да ставиме плин ДА не ја стискав многу педалата и помалку ја возев , после тоа до денес стискам како ми е располозение и ич не ми чуе дали ќе потроши литар или два повеќе..

Ти благодарам на одговорот. Дали, следствено, би се согласил дека плинот, и покрај тоа што незначително ја намалува максималната теоретски можна снага на моторот, во реалноста ја зголемил просечната реално испорачана снага?
Кај мене ова е случај, да.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11008 на: 27 Август 2013, 14:25:31 pm »

А бензин а плин исто ти е. Нема зошто да мора различно да бидат проектирани кога конструкцијата на моторите е идентична.

Отсутен Bardako

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 212
« Одговори #11009 на: 27 Август 2013, 14:40:02 pm »

Да..