Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2182521 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #11025 на: 27 Август 2013, 19:06:41 pm »
Колку глупи причини...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #11026 на: 27 Август 2013, 19:26:24 pm »
Neznam zosto plin se stava na benzincite, neli  na benzin bile proektirani da rabotat koga izlegle od fabrika.

Одлично што ме потсети нешто што сакам да ги прашам плинашиве: дали, откако ставивте плин, у просек повеќе ја стискате педалата за гас?

Не. Педал ту д метал е секогаш. Може комотно да стаат он/оф копче кај мене ;D

Ти благодарам на одговорот. Дали, следствено, би се согласил дека плинот, и покрај тоа што незначително ја намалува максималната теоретски можна снага на моторот, во реалноста ја зголемил просечната реално испорачана снага?

Не. Се осеќа благ пад а перформансите кога возам на плин. Се осеќа големо олеснување на мојот буџет.

Плинот е сув и прави повисока температура.... така да неможе да биде исто. Затоа ставаат капалка на некои мотори

оваква глупост последн пат слушнав од бугар пред година-две а претходно последен пат слушнав пред 6-7 години, а пак претходно ја слушав секој ден...

значи плинот не е сув... ништо посув од бензинот... и едното и другто гориво во цилиндар влегуваат РАСПРСНАТИ И ИЗМЕШАНИ СО ВОЗДУХ и при компресирање со искра се запалуваат... така да дали е сув или не е сув плинот апсолутно НИКАКВА ВРСКА НЕМА бидејки плинот не подмачкува ништо... муабетот дека плинот е сув доаѓа од времето на плински уреди со плочка врз карбуратор. нормално, за да работи на плин, карбураторот мора да е празен од бензин... а уште понормално е дека кога е карбураторот празен и пловакот и гумиците и се друго си оди во неповрат затоа што моторот работи, истиот се грее а бензин за разладување нема... среќа што тоа е стара технологија и засекогаш заборавена... а впрочем освен кај нас на балканов и во русија сегде е одамна исфрлена.. само кај нас се произведуваа и увезуваа застави со карбуратор до 2006-та година и кај русите со ладите до одприлика 2000-та година...

Со плинот работата е друга, Поради неговата поглема чистота при согорувањето, не прави никакви наслаги на издувните вентили и канали. Ова помага до побрзо абење на идувните вентили и ситсевите (лежиштата) на главата, поради почестиот допир метал-на-метал, затоа што едноставно, нема заштитен слој од карбонски наслаги. Не горат издувните вентили, туку се вдлабнуваат во самата глава, таканаречен valve recession процес. Оние мотори кои имаат глави од помеки легури, или вентили од послаби материјали, страдаат побрзо.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #11027 на: 27 Август 2013, 19:33:09 pm »
Колку глупи причини...

Одма помислив на Лошко кога видов Le Mans :) Гарант помагал ако не е автор на текстот.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11028 на: 27 Август 2013, 19:36:07 pm »
Само таму се крие под иницијалите ДП (Добри Патишта) :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #11029 на: 27 Август 2013, 19:50:55 pm »
Колку глупи причини...

Одма помислив на Лошко кога видов Le Mans :) Гарант помагал ако не е автор на текстот.

Не е помалку глупо од „доколку се двоумиш меѓу бензин и дизел земи бензин затоа што ферари и ламборгини“

Иначе, да, се согласувам дека е глуп аргумент при купување кола.

Не. Педал ту д метал е секогаш.

E како па да не... :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11030 на: 27 Август 2013, 19:52:59 pm »
Шо да праам, неам доволно торк, мора така да возам ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11031 на: 27 Август 2013, 19:55:49 pm »
Шо да праам, неам доволно торк, мора така да возам ;D

За тоа постои мењач. Пробај! :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11032 на: 27 Август 2013, 19:56:43 pm »
Тогаш ми фали брзина  >:(

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11033 на: 27 Август 2013, 19:58:05 pm »
Oф душа не ти е ни тебе лесно...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11034 на: 27 Август 2013, 19:59:00 pm »
... so... it`s pedal to the metal :D

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #11035 на: 27 Август 2013, 20:00:49 pm »
Гас се стиска додека да почне да те боли ногата.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #11036 на: 27 Август 2013, 20:13:29 pm »
Колку глупи причини...

Не е помалку глупо од „доколку се двоумиш меѓу бензин и дизел земи бензин затоа што ферари и ламборгини“

Иначе, да, се согласувам дека е глуп аргумент при купување кола.

Глуп, не глуп - асоцијацијата со ЛП е тука ...другото мање више кој како сака нека си го есапи.

Најдобар аргумент се крие зад точката „дизел има на бензиските“ ..че да ми текне од каде ли е препишано :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11037 на: 27 Август 2013, 20:46:14 pm »
Него, кажи му на малиот  ;D да олабаи со папучата за гас... тебе ќе те слуша како постар

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #11038 на: 27 Август 2013, 21:32:30 pm »
Имаше братучед ми една M3-јка  во Сиетел, и си имаше буџет за казни. Еднставно нели ..... who owns who...

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #11039 на: 27 Август 2013, 22:26:40 pm »
Да го контактираме братучед ти,чисто онака,да ме посвои ?
People should not fear their government.The goverment should fear its people.