Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531756 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #10920 на: 26 Август 2013, 13:17:05 pm »
Сега зеде едно другарче исто вакво, па мене без пари да ми го дават ова не го земам... а да ќе заборавев, слободно можи вода да му носи на мојот 1.6.

Троцилиндрашот TDI навистина дрнда ко трактор...

...мада и соодветниот трицилиндраш бензинец звучи ко расипан :-)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #10921 на: 26 Август 2013, 13:35:46 pm »
све, све, ама кога ќе го прочитам она „ист волумен“ тоа фрла неизбришлива, црна дамка на инаку извонредниот и информативен пост.

Штета.

Ист волумен е како да порчиташ „иста набавна цена на возилото“

Зошто ја негираш набавната цена на возилото? Ако се е до парите, колку и да го бараш најевтиниот дизелаш, за истата цена ќе најдеш бензинец со слични перформанси, ќе му ставиш плин и ќе ти останат пари за гориво за една убава тура до Алпите и назад. Таксистине не се мутави што тоа го возат. Они сепак заработуваат од тоа.

Ете ти ги реалната и магичната моќност. Илјадници километри уживање и претицување на се живо и диво по автопатиштата.

Тоа не значи дека плинот е решението. Треба и едната и другата страна да признаете дека постои алтернатива, што не е многу пострашна од вашата.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #10922 на: 26 Август 2013, 14:21:41 pm »
све, све, ама кога ќе го прочитам она „ист волумен“ тоа фрла неизбришлива, црна дамка на инаку извонредниот и информативен пост.

Штета.

Ист волумен е како да порчиташ „иста набавна цена на возилото“

Зошто ја негираш набавната цена на возилото? Ако се е до парите, колку и да го бараш најевтиниот дизелаш, за истата цена ќе најдеш бензинец со слични перформанси, ќе му ставиш плин и ќе ти останат пари за гориво за една убава тура до Алпите и назад. Таксистине не се мутави што тоа го возат. Они сепак заработуваат од тоа.

Не негирам ништо. Само кажувам што читам кога ќе видам „ист волумен“ кај бензинец и дизел. За да биде појасно, 2.0GTI или 2.0GTD. Или 328i или 325d (иако овој вториов е нешто поскап по германскиот ценовник).  Тука е муабетот што читам кога ќе видам „ист волимен“
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10923 на: 26 Август 2013, 14:52:50 pm »
Тоа што постојат НЕКОИ модели на бензински и дизел мотори кои имаат слична цена, а истовремено и иста кубикажа, не ја прави споредбата на мотори од различен тип, а со иста кубикажа помалку бесмислена отколку што е. Грешката е фундаментална и не се „поправа“ со изнаоѓање на неколку парови мотори кои имаат иста кубикажа и цена.

Постои пиво со 12% алкохол (карлсберг елефант), но ефектите на пиво и вино и понатаму не се споредуваат по иста литража.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #10924 на: 26 Август 2013, 14:56:56 pm »
Не негирам ништо. Само кажувам што читам кога ќе видам „ист волумен“ кај бензинец и дизел. За да биде појасно, 2.0GTI или 2.0GTD. Или 328i или 325d (иако овој вториов е нешто поскап по германскиот ценовник).  Тука е муабетот што читам кога ќе видам „ист волимен“

Кон filipv беше насочен постот  ;) Тебе те цитирав како одговор за неговото "ист волумен".

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10925 на: 26 Август 2013, 15:02:08 pm »
Тоа што постојат НЕКОИ модели на бензински и дизел мотори кои имаат слична цена, а истовремено и иста кубикажа, не ја прави споредбата на мотори од различен тип, а со иста кубикажа помалку бесмислена отколку што е. Грешката е фундаментална и не се „поправа“ со изнаоѓање на неколку парови мотори кои имаат иста кубикажа и цена.

Постои пиво со 12% алкохол (карлсберг елефант), но ефектите на пиво и вино и понатаму не се споредуваат по иста литража.

Критериумот „цена“ е она што ти своевремено го прифати како валидна подлога за споредба. јас вакви „рандом“ примери сретнувам секаде по ценовниците. Толку често, што веќе не се радном туку се патерн кој се повторува
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #10926 на: 26 Август 2013, 15:02:46 pm »

Тоа што моторите ги тураат во иста категорија кога одбираат најдобар мотор во годината според кубикажа a а сите имаат различна моќност е чиста случајнст.

http://www.ukipme.com/engineoftheyear/2_25.php#2

Среќа ти што со пиво/ракија чоколада се тоа фино го објасни.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10927 на: 26 Август 2013, 15:39:09 pm »
Критериумот „цена“ е она што ти своевремено го прифати како валидна подлога за споредба. јас вакви „рандом“ примери сретнувам секаде по ценовниците. Толку често, што веќе не се радном туку се патерн кој се повторува

Инпутот на моторот се парите, аутпутот се коњите. Крај. Нема никаква потреба споредбите да ги комплицираме со кубици, турбо, нетурбо, што-ти-ја-знам.

Ако правиме чисто техничка споредба (кој мотор боље иде) - споредуваме два мотори со иста или слична моќност.

Ако правиме чисто пазарна споредба (што е боље да се купи, од кои било причини) - споредуваме два мотори со иста или слична цена.

Може? Бива? Само не спомињајте „иста кубикажата“ или кој имал турбо а кој не и све ќе биде во ред! Обеќавам!

http://www.ukipme.com/engineoftheyear/2_25.php#2

Нели забележуваш дека тука има мотори со скроз различна цена, сегмент кој го зафаќаат итн?

Среќа ти што со пиво/ракија чоколада се тоа фино го објасни.

Фала, иако морам да признам дека споредбата пиво-ракија не ја измислив јас, туку ја сретнав на еден друг странски автомобилски форум каде што се расправаа за истата ствар (дали е валидна споредба бензин, ванкел, дизел... со иста кубикажа).

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10928 на: 26 Август 2013, 15:43:25 pm »
Не бе, таман работа.... еве, само пари ќе споредуваме. Е сега, што сакаш да гледаш низ призмата на парите? Колку задоволство или колку заштеда ќе имаш?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #10929 на: 26 Август 2013, 15:47:22 pm »

Фала, иако морам да признам дека споредбата пиво-ракија не ја измислив јас, туку ја сретнав на еден друг странски автомобилски форум каде што се расправаа за истата ствар (дали е валидна споредба бензин, ванкел, дизел... со иста кубикажа).

Валидна е, ете Мазда на исто место добила награда за својот ванкел од 1,3L во категорија 2,5-3,0L мотори и се споредува како мотор со еквивалент од 2,6L. Не гледам јас такво изместување помеѓу четиритактниве дизели и бензинци.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10930 на: 26 Август 2013, 15:48:25 pm »
Не бе, таман работа.... еве, само пари ќе споредуваме. Е сега, што сакаш да гледаш низ призмата на парите? Колку задоволство или колку заштеда ќе имаш?

Кај современите дизели тие две нешта не се исклучуваат меѓусебе. Напротив, се надополнуваат: ем доминантно шибаш, ем не му се сеќираш. Возачка нирвана!

Валидна е, ете Мазда на исто место добила награда за својот ванкел од 1,3L во категорија 2,5-3,0L мотори и се споредува како мотор со еквивалент од 2,6L. Не гледам јас такво изместување помеѓу четиритактниве дизели и бензинци.

Jeби га, тоа е што е. Ванкелот иде со помалку кубици у повисока категорија заради повисоките крајни вртежи. Може на дизел од 2.0 литри просто да му начукаш поголемо турбо и ќе има крајни перформанси ко дизел од 3.0 литри со помало турбо или 2.0 атмосферец без турбо или 2.5 со средно-големо турбо, или со 1.6 со двојно турбо бла бла бла бла...

Порано кубикажата беше основен параметар по кои се добиваше „осет“ за „вистинските“ перформанси на моторот. Зошто? Затоа што секој мвс е онолку моќен колку што може да прими воздух во единица време. Па оттаму - поголема кубикажа - поголема моќност низ целиот опсег на вртежи.

Но, во денешно време, кога речиси сите мотори се со некој вид „насилно“ бутање на воздух у цилиндрите, кубикажата сама по себе веќе не ја кажува целата приказна.

Ова сакам да кажам: Замисли дека некој има 15к евра и се двоуми меѓу бензин и дизел. Дали ќе му значи било што тоа што ти ќе му кажеш „земи бензин пошто бензинецот при иста кубикажа е појак од дизелот“??? Па тој што сака да купи кола НЕ инвестира кубици, ебаго, инвестира пари. Тоа што бензинецот за зададена кубикажа бил појак е во оваа дискусија потполно, потполно ирелевантно.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10931 на: 26 Август 2013, 16:03:17 pm »
Е тоа де, замисли некој има 15к евра и се двоуми.. и ти му викаш „имаш grande punto sport со 120кс и супер перформанси, супер шема ауто, со одличен изглед и седишта, и имаш и grande punto 1.3jtd со 95кс.....штедлив... (крај на епитетите)“
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #10932 на: 26 Август 2013, 16:06:20 pm »
И што би избрал?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #10933 на: 26 Август 2013, 16:10:29 pm »
Fiesta 1.0 EcoBoost :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10934 на: 26 Август 2013, 16:15:47 pm »
И што би избрал?
Со сето срце, мозок и душа, не би го погледнал во случајов 1.3 дизелот. Grande Punto Sport е прекрасно мало ауто, со вистински перформанси во реалниот свет.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!