Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2183513 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #10935 на: 26 Август 2013, 16:17:20 pm »
Уште да не го усереа со фејслифтот.

Punto "EVO" my ass! Очајно е ружно.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #10936 на: 26 Август 2013, 16:23:58 pm »
И што би избрал?
Со сето срце, мозок и душа, не би го погледнал во случајов 1.3 дизелот. Grande Punto Sport е прекрасно мало ауто, со вистински перформанси во реалниот свет.
Работата е што не ти е јасно дека 1.3 дизелот нуди скоро исто, за помалку гориво.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #10937 на: 26 Август 2013, 16:32:39 pm »
проблемот е што тоа „скоро“ е многу растегнато во случајов.
Да, ремап.. но тогаш имам ремап и за спорт-от. Па треба да мислам за бандафчиња, па за убавите седишта и кожниот волан, па за магленки напред и спојлерчиња и разноразни тракаташки, што ги добивам со бензинецот. Ем е побрз, секогаш и секаде.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10938 на: 26 Август 2013, 16:40:06 pm »
Ем троши повеќе, секогаш и секаде.

А нема опција за плин сеуште.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10939 на: 26 Август 2013, 16:40:41 pm »
Нема проблем Т-Јет со плин. Но на таа кола не го ни играм плинот. Се` што во просек троши помалку од 10, греота е плин да му стаиш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10940 на: 26 Август 2013, 16:41:55 pm »
Значи пак одиме на опцијата алтернатическо гориво, и помал багажник?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10941 на: 26 Август 2013, 16:43:02 pm »
Ти оди, ја ќе го возам на бензин :)

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #10942 на: 26 Август 2013, 16:46:17 pm »
ФилипВ, дали ти со оваа реченица "Може? Бива? Само не спомињајте „иста кубикажата“ или кој имал турбо а кој не и све ќе биде во ред! Обеќавам!" ја оправдуваш споредбата на атмосферски бензинец и турбо дизелаш ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10943 на: 26 Август 2013, 16:50:06 pm »
Не бе, таман работа.... еве, само пари ќе споредуваме. Е сега, што сакаш да гледаш низ призмата на парите? Колку задоволство или колку заштеда ќе имаш?

Кај современите дизели тие две нешта не се исклучуваат меѓусебе. Напротив, се надополнуваат: ем доминантно шибаш, ем не му се сеќираш. Возачка нирвана!

Дур не те помине некој со исто ауто ко твоето, што го платил исто пари, ама малку подоминантно шиба. Пошто вози 20-30% помоќен бензинец под хауба.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10944 на: 26 Август 2013, 16:51:49 pm »
Ќе си  застане на бензинска да точи, ќе го поминеш како да стои. Па на следната таман пак заедно ќе си застанете.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10945 на: 26 Август 2013, 16:54:24 pm »
Па не баш. Зависи како шибаат, во најмала рака ќе биде на три застанувања на бензинецот, две на дизелашот, а пореално е 5 со 4 кога станува збор за шибање по нормално прифатени нормативи.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10946 на: 26 Август 2013, 16:56:49 pm »
Најреално е 450км со полото со еден резервоар плин, односно 900км со Фиестата со еден резервоар бензин. Пореално здравје. :) И ваму 41 литар, и таму 41 литар...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10947 на: 26 Август 2013, 16:58:08 pm »
а замисли да го искористиш и екстра резервоарот на полото.... која автономија човече......

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10948 на: 26 Август 2013, 17:00:40 pm »
ФилипВ, дали ти со оваа реченица "Може? Бива? Само не спомињајте „иста кубикажата“ или кој имал турбо а кој не и све ќе биде во ред! Обеќавам!" ја оправдуваш споредбата на атмосферски бензинец и турбо дизелаш ?

Да!
(само доколку се слична цена и/или коњажа)

Е тоа де, замисли некој има 15к евра и се двоуми.. и ти му викаш „имаш grande punto sport со 120кс и супер перформанси, супер шема ауто, со одличен изглед и седишта, и имаш и grande punto 1.3jtd со 95кс.....штедлив... (крај на епитетите)“

А што, изгледот и седиштата се различни?

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #10949 на: 26 Август 2013, 17:07:18 pm »
Претпоставувам дека одобруваш споредба на атмосверски дизелаш и турбо бензинец со слична цена? ;D