-Секоја споредаба е валидна и легитимна, па така и онаа со ванкел, двотактни и други машини ако сакаш само треба да утврдиш критириуми по кои сакаш да ги споредиш. Потешко е да споредиш ракетен мотор со овој на внатрешно согорување, но и тоа можеш ако се нафатиш. Нема ништо нелегитимно во споредбите.
Aма јас не реков дека различни мотори се во принцип неспоредливи. Реков дека при споредување на различни мотори
истоста на кубикажата нема никаква смисла. Немој сеа и ти ко брат ти straw man: маааалце смени го тврдењето на соговорникот, за да го направиш лесно за напаѓање, и нападни го. Кога реков дека разчични мотори не се споредуваат?! Никогаш. Реков дека различни мотори
со иста кубикажа не се споредуваат.
Изјавата „не се споредуваат бензин и дизел со иста кубикажа оти мене ми текна дека не се спроедуваат“ не кажува ништо.
Ете го пак. Не ми текна мене дека не се споредуваат. Му текна на интернет, стручната јавност и на FIA. Додуша, не требе да си некој ѓенијалец за да ти биде јасно зошто споредба
според иста кубикажа нема смисла кај различни мотори.
Доказ: најди ЕДЕН ЕДИНСТВЕН сериозен компаративен тест кој ќе споредува, на пример, 1.3 ванкел и 1.3 ото. Нема, така? Зошто, што мислиш?
Па кога ќе тргнеш да споредуваш споредува се', конструкцијата, перформансите, цената, потрошувачката. Се е споредливо и валидно, а ако се направи правилна споредба дури и корисно.
Се согласувам. Но, кај различни мотори споредба со иста кубикажа не е правилна споредба.