Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2553096 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #8745 на: 26 Јуни 2013, 13:40:17 pm »
Ја ќе одморам малце од темава. Не можам да верувам дека сеушт ене ејасно она со истата кубикажа. Џабе везам. okpozz

Ај кубикажата, ама со цената? Едно време тоа ти беше условот. Еве сеа за иста цена се добива помоќен бензинец. Што прсиме сега?

Пријатен одмор :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #8746 на: 26 Јуни 2013, 13:50:59 pm »
Не ја разводнуваме, само те прашувам дали примерот не одговара. TFSI моторот е поскап од другите турбобензинци. Ако е тоа така тогаш дизелот по мене би требало да е најмалку 10% поскап.

Значи не правев детално испитување на разни производители. Сакав да видам дали може да се добијат доволно исти параметри од иста почетна премиса. Па изгледа дека можат.

Ако речам цена фиксна ќе добијам мотор со ист торк, ист волумен, повеќе коњи, подобар распоред на снага и торк во поширок распон.

Мојот пример мене, и некому му кажува дека во секојдневни услови возењето на TB не заостанува (морам да се самоцензурирам да не кажам далеку ми е поарен, ама пак некој за „печатот“ ќе потегне) зад она што дизелашите го опишуват како предност во возни својстав (effortless моментот), за иста почетна цена.

Другите не ми кажаа зошто грешам.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8747 на: 26 Јуни 2013, 14:12:07 pm »
Па и токот еднаш беше поставен како услов.
Да речеме во графиков:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

ФилипВ вели дека:

На темата „зашто е бесмислено споредување бензинци и дизелаши со иста кубикажа“ до сеа напишав мегабајти текст. Повели прочитај низ минатите постови. А ако си прочитал, но и даље не разбираш, кажи кој точно дел не е јасен.

Ама дека споредување бензин и дизел со иста кубикажа и иста аспирација е глупо - глупо е и тоа ти е.

Иако јас на графикот гледам 2 мотори со ист максимален вртежен момент.

Менување на 4000 е веќе побрзо возење. Тоа само кај нашиве коли со мокромотори (во однос на нивната тежина) мора д азавртиш на 4000 при нормално возење за да повлечат. Инаку тоа не е нормално. Еве Марјанот ( согласно неговата потрошувачка на бензин) мислам дека никогаш нема надминато 4000 вртежи. Тоа на невидено го тврдам. Ама зошто би ги надминал ако не мора, односно ако моторот има сила под 4000.

Мене ме иритира возење на автопат при 4000 вртежи страшно многу, до степен на продавање на колата.

Грешно ти е тврдењето, нема да се објаснувам пошто тешко дека ќе поверуваш, туку само ќе напишам еднаш.

При нормално возење во град нема потреба да одам над 4000, затоа што како што кажа имам доволно сила под тоа, но искрено не верувам дека било кој тука при нормално возење низ град поминува 4000 (зборам за тргни-застани, семафори)
Границата 4000 мојата кола ја поминува секогаш кога јас ја возам.
 - Во град ако имам отворен простор, во втора брзина. Во трета немам каде пошто оди далеку над 100.
 - На отворено, секоја брзина од тргање додека не постигнам брзина за крузање.

Во врска со потрошувачката.
Турбо бензинецот оние над 4000 ги стига доста брзо. За друг не можам да коментирам, ама TSI-то доста лесно ги стига крајните вртежи (има клипчиња кај мене во гаража). Така да потрошувачката во тој секојдневен испад што го имам, се анулира со погорната брзина без гас или само со допрена гас (повторно зборам за во град).

На крајот од денот, јас колава си ја возам за ќејф без да се замарам за потрошувачка (причина за тоа е и што пеш одам на работа, па поретко возам), поготово кога сум сам.
Потрошувачка проверувам на бензинска кога ќе наполнам бензин.
И среќен сум кога ќе ги видам резултатите ;).

@Falanganostratoeurektus TFSI нема компресор. Имаа само првите TSI од 170hp.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #8748 на: 26 Јуни 2013, 14:23:03 pm »
Mama mu ebavte na temava!

Tuku Mene me interesira koj motor bi go izbrale vie od ovie dva dole?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8749 на: 26 Јуни 2013, 14:24:00 pm »
@bramovsk, А бе ти кажаа, тоа е график што сакал мерцедес (упс, сори за пцовкава) да го има, а дали стварно го има сите се посомневаа. За разлика, никооој не смее да се посомнева во дизелите.

Точно така, сите се посомневаа во кривата на графикот на мерцедесот, која беше нацртана со 3 точки(како дете од 3 години да ја цртало), и која не постои кај ниту еден друг бензинец. Од друга страна никој не се посомнева во кривата на графикот на дизелите, затоа што секој ја има осетено таа снага на свој грб.

Дизелот има 90% од снагата во опсег 1500-4000 рпм. Тоа е доволно за во четврта многу силно да повлече од 60-160кмх, односно во 5та 80-200кмх. Тоа е она по што се разликуваат дизелашот и бензинецот.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8750 на: 26 Јуни 2013, 14:25:59 pm »
@Sportex Изборов што си го дал вришти ;D

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8751 на: 26 Јуни 2013, 14:27:28 pm »
Па и токот еднаш беше поставен како услов.

Иако јас на графикот гледам 2 мотори со ист максимален вртежен момент.

Значи лесно ќе ми беше да најдам ист бензинец со многу повеќе коњи, но целта беше што повеќе параметри да изедначиме (колко се може).

Значи ако изедначам L/km немам што да барам дизелите се подобри
Ако изедначам цена на мотор - бензинот дава подобри перформанси
Ако изедначам коњи - бензинецот е помал/поевтин
Ако изедначам торк - бензинецот подолго го има

Не знам како да одберам критериум освен потрошувачката каде ќе разберам како дизелот е подобар по овие или други критериуми кои не ги знам. Ги свртев прашањата и од напред и од назад. Она што добив е дека литро ракија и вино веројатно се споредливи со литро бензин и литро дизел, ама кој има цироза не сфатив.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #8752 на: 26 Јуни 2013, 14:27:56 pm »
@Sportex Изборов што си го дал вришти ;D

Ne vristi, ami piska corne, ne e bitno znam deka vristi, kazi mi koj bi go odbral i zosto?

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8753 на: 26 Јуни 2013, 14:30:29 pm »
Mama mu ebavte na temava!

Tuku Mene me interesira koj motor bi go izbrale vie od ovie dva dole?

Дали сакам поише точак или тротинет е прашањево? По што се изедначени моториве ?

Сакам точак ако веќе морам да одговорам.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #8754 на: 26 Јуни 2013, 14:31:40 pm »
Nikoj ne rece deka se izwednaceni, odma gledate da bile izednaceni, potpolno se razlicni naprotiv!

kazete mi vie koj motor bi go odbrale koga bi mozele da birate?

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8755 на: 26 Јуни 2013, 14:32:05 pm »

Точно така, сите се посомневаа во кривата на графикот на мерцедесот, која беше нацртана со 3 точки(како дете од 3 години да ја цртало), и која не постои кај ниту еден друг бензинец. Од друга страна никој не се посомнева во кривата на графикот на дизелите, затоа што секој ја има осетено таа снага на свој грб.

Лажат бе, јас им реков да го нацртаат за да тролам колку можам повеќе.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8756 на: 26 Јуни 2013, 14:32:20 pm »

тоа е тоа што се бара

240кмх при 4200рпм. Дизел. Like a boss.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #8757 на: 26 Јуни 2013, 14:34:50 pm »
Seri se na nego, neli ne korne na 7.200 obrtai pri 240 km na cas  da ti gi pukne usite, nema filing tuka!

Golem del od trkacite na forum nemaat dignato poveke od 160 u kola, pa mislat deka toa e toa, pa od tamu se i muabetive! ;D

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8758 на: 26 Јуни 2013, 14:36:08 pm »
Nikoj ne rece deka se izwednaceni, odma gledate da bile izednaceni, potpolno se razlicni naprotiv!

kazete mi vie koj motor bi go odbrale koga bi mozele da birate?

Ако бирам од понудените, ќе го изберам турбо моторот.
Затоа кажав дека вришти споредбава, измешани се Л и Љ.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #8759 на: 26 Јуни 2013, 14:37:10 pm »
Koj e turbo? Ja ne znam, gorniot ili dolniot?