Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2533159 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #8070 на: 19 Јуни 2013, 10:33:09 am »
Гледам народов све 1.4 170кс бензинци вози. :)

Јас баш му реков на класниот дека би сакал 1.4 180кс (ГТИ) во моето поло, или уште подобро 2.0 130кс атмосферец. И тоа секако да не се движат тие возила на бензин, туку на алтернативно гориво. Во вториов случај мислам дека никогаш не би ја продал колата...

А 1.9тди 150кс си е подеднакво прифатливо решение. :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #8071 на: 19 Јуни 2013, 10:33:52 am »
Сиромаштијата си го прави своето..

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #8072 на: 19 Јуни 2013, 10:34:08 am »
1.4 Turbo e одличен избор. Уште стандардот да ни беше како што треба, за да можам да си дозволам да го возам како што заслужува.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #8073 на: 19 Јуни 2013, 10:35:16 am »

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #8074 на: 19 Јуни 2013, 10:35:47 am »
1. Многу, ама многу го сакам Effortless моментот на моторот во мојата кола (и се што тоа значи, некој ќе разбере, некој не).

ја највише ради ова. ради меракот при возењето.

ниската потрошувачката е само фин, сладок бонус, но во мојот случај не е одлучувачкиот фактор (постои плин ако е само за штедливо возење)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #8075 на: 19 Јуни 2013, 10:36:12 am »
@Есшеснаес: Ја би ипак Њемачко. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8076 на: 19 Јуни 2013, 10:39:40 am »
1. Многу, ама многу го сакам Effortless моментот на моторот во мојата кола (и се што тоа значи, некој ќе разбере, некој не).

ја највише ради ова. ради меракот при возењето.

ниската потрошувачката е само фин, сладок бонус, но во мојот случај не е одлучувачкиот фактор (постои плин ако е само за штедливо возење)
Плинот има една негативна страна што го намалува багажникот. Да почне фабрички да се пикаат течните плински системи НАМЕСТО бензински резервоар, веќе е друг муабет.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #8077 на: 19 Јуни 2013, 10:40:43 am »
Тука е и главното прашање, зашто плинот не се нуди како фабричка опција. Кој се неговите недостатоци..

Бидејќи доколку е ОК, во пазарно опшество секој производител би го нудел со цел зголемување на производство/продажба.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #8078 на: 19 Јуни 2013, 10:41:24 am »
Кај спомнав нешто од горенаведеното, а дека не му значи колку му троши, што знам ич не сум сигурен ама он нека си каже. Патем, ја колку што се сеќавам и ти беше заинтересиран едно време за едно дизелче? ;D

Повели вака, пошто го смени постот... Мои пар мислења дадени на темава многу многу одамна (и едно не толку одамна):

Муабетов може да се продолжи до бесвест и назад, за пак на крај (ако конечно дојде крајот) да се согласиме за истите работи кои ги напоменав уште претходно. Јас САКАМ и ПРЕФЕРИРАМ бензинци, и ПОЧИТУВАМ (и би ПРЕФЕРИРАЛ) дизели, веројатно кога ќе ми дојде време да основам своја фамилија. Ќе се повторам уште еднаш, дека и едните и другите си имаат свои предности и недостатоци.
Еве ја тука негде би ставил моја точка, вие како сакате :)

Ете уште у декември 2010 сум ставил „точка“ :)

Пууу... Два дена нема да го посетам форумов, и жива макљажа се дешава...
Не ми е јасно зашто сте достигнале дури 4 страни на форумов зборејќи исти работи... И бензин и дизел си имаат свои предности и свои недостатоци... Едноставно е прашање на преференци и домашен буџет. Толку!

Факт 1: Дизел (каков сака нека е) никогаш нема да извади толку добар звук како бензинец.
Факт 2: Дизел секогаш подобро ќе се снаоѓа при нагорнини и надолнини. (Нагоре поубаво потегнува, мада сеа достапните турбо бензинци го прават истото, само со поголем трошок; а надоле, во зависност од удолницата, можеш да го оставиш во брзина, и кочница да не допреш)
Факт 3: Дизел е СЕКОГАШ поекономичен од бензин (каков сака нека е бензинецот) - Пример: Seat Leon 110TDI (2003год), 120-130 km/h на автопат на пат накај Турција (на одмор), со пуштена клима и радио итн итн... Потрошувачка 4,3-4,7 л/100км. Mitsubishi Lancer 1.5 MIVEC (2008), 100-120 km/h на автопат, пуштена клима, 4ца во кола, товарени за на одмор... До Охрид и назад (преку Стража), просек 5,4 л/100км. Lancer-от низ град го имам симнато испод 7. Али да бидеме на чисто, тогаш бев „на мисија“, пошто со нормално возење, нема шанси да се симне толку. Не зборам глупости или да рекламирам некого, ова се мои лични искуства.
Факт 4: Дизелите се многу поосетливи на нашава (ахем) „нафта“, отколку што се бензинците на нашиов (ахем, пак) „бензин“.
Факт 5: Бензинец СЕКОГАШ ќе прави повеќе мерак, за оние кои имаат МЕРАК за возење, а не само потреба од автомобил. („Вруууууммм“ наспроти „Кло-кло-кло“)

Ако сакаш да возиш економично, и што е уште побитно, ако ЗНАЕШ да возиш економично, и бензинецот ќе пие по капка на 100 km. Од друга страна пак, ако на 100 метра растојание низ град, ти стигаш да убациш во 5та (или 6та), притоа идејќи со 1ва додека не излезат вентили кроз хауба, џабе ти е и бензин и дизел. Тогаш веќе се работи за многу поголем проблем од „потрошувачка“ или „задоволство“ и се препорачува преиспитување на менталното здравје :)

4ката може веќе и да не е толку факт, имајќи предвид дека у меѓувреме, поради нашиот ни „квалитетен“ бензин, на двапути ми има светнато "check engine".

Еве јас возам бензинец на бензин и се најдов погоден од твојата стручна констатација дека треба да возам дизел за да видам „ќејф“.

Еве јас возам дизелаш на дизел и се најдов погоден од *мноштвото* стручни констатации дека треба да возам бензин за да видам „ќејф“.

Или, кога некој ќе каже дека само бензин пружа ќеф - тогаш е ок. А кога некој ќе зуцне дека дизел пружа ќеф - тогаш ај да го обесиме, а?

Мојот предлог: да не дискутираме за ќефои, пошто тоа е субјективна ствар. На еден едно му праи ќеф, на друг друго.

Не, ќе го маскираме ко дрво, и ќе оставиме власта да го направи остатокот.

Ако ти е ќеф да возиш на дизел, вози дизел, не би требало да постои жива сила која би го променила тоа. Јас би возел дизел ако и само ако немам друг избор, или бензинецот не би имал поента (на пример, СУВ, доставно товарно возило, и можеби семејни лимузини). Никогаш не би можел да го сакам дизелашот, како што го сакам бензинецот.

На што мислиш дека се заснова „расправава“? На саде факти и докази? Секој има свој ќеф што му ги „пуш хис батнс“, и првенствено се води според него. Проблем е кога се нафаќаш својот ќеф да го наметнеш врз друг, како што се случува во темава бескрајно многу пати.

Јас дадов предлог како твојот многу одамна, ама ретко кој е во состојба убаво да го дигестира, без да поврати врз другите учесници во темава.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4115
« Одговори #8079 на: 19 Јуни 2013, 10:45:30 am »
Ok, значи efortless моментот си има своја субјективна димензија.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8080 на: 19 Јуни 2013, 10:47:18 am »
Абе се ќе си добие субјективна димензија само да не се признае.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4115
« Одговори #8081 на: 19 Јуни 2013, 10:55:13 am »
Јас го читам Zero, и одма мене ми  се прсликува сликата на мотор чија работа е effortless, чие возење е effortless, чие одржување е effortless и не гледам што треба да признавам или непризнавам.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #8082 на: 19 Јуни 2013, 11:40:18 am »
За мене возењето турбо-дизел е многу по effortless од возење атмосферски бензинец. Турбо бензинец е сосема друго, ама како што реков, не сум доволно богат да возам бензинец каков што сакам.

И нема потреба од сарказам, ниту па полека и суптилно навлегување во лични навреди.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #8083 на: 19 Јуни 2013, 11:47:15 am »
Ако турбо-дизелот НЕ беше по effortless од атмо-бензинецот, ќе немаше апсолутно никаква поента во неговото постоење и примена во автомобилската индустрија.

Али како што беше наметнат случајот со темава уште пред скоро 3 години, луѓето љубат да споредуваат турбо-дизел со атмосферски бензинец, што поприлично нема смисла (освен ако не се работи за некој мрсничок атмо со зафатнина од околу 11 литра, од тие Дени што ги љуби :)).
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #8084 на: 19 Јуни 2013, 11:51:43 am »
Али како што беше наметнат случајот со темава уште пред скоро 3 години, луѓето љубат да споредуваат турбо-дизел со атмосферски бензинец, што поприлично нема смисла (освен ако не се работи за некој мрсничок атмо со зафатнина од околу 11 литра, од тие Дени што ги љуби :)).

три ствари:

1. Возење атмосферски дизелаш е исто така ефортлес споредено со атмосферски бензинец.

2. АКО споредуваме б и д мотори со слична зафатнина, ТОГАШ за да биде фер споредбата бензинецот треба да е атмосферец а дизелашот турбо. Ако не - тогаш споредбата е глупа. Зошто? Објаснето е неколку пати (ама кој да разбере).

3. АКО споредуваме б и д мотори со слична коњажа, ТОГАШ е ирелевантно кој бил турбо а кој атмоферец и кој колку кубика бил и на кој каква боја му било капачето од садот за вода.