Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2532309 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #8085 на: 19 Јуни 2013, 11:53:19 am »
Во ред.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #8086 на: 19 Јуни 2013, 11:57:02 am »
Јас никаде лично не го адресирав тоа што јас го мислам. Елаборирав на точка 1. Точка 2 од изборот може да се расклопува по останати „контоа“ на потрошувачка категорија ама оствама тоа оти го има на неколку наврати. Јас за мене си го знам.

Од атмо бензинците мислам дека има две категории кои јас сум ги пробал и за кои исто субјективно можам да кажам дека производителите, моделите и технологиите во тие „бензинци“ многу варираат. Кај нас највеќето продадени/продавани бензинци се наоѓаат во сегментот „Киро Фетак“ и од каде поради економски/профитни интереси моторот често е наменет за да ја „движи“ колата а не за возење.

Пред некое време повозев А3 2009г, со 1.6 атмо во мешовити коловнозни и теренски услови. Не знам кој од Ауди треба да се стрела за таков неодоговорен испад. Би очекувал човек со префернци такво нешто да вози да се обрати во Тојота а не да дава пари во Ауди. (сите сопственици на Тојота нека не замерат тоа возило ми е синоним за „икономија“ пред се друго во колата)

Ако седнам кај Симо во Стилото. Сосема друга приказна. Иако на хартија ќе речеш бројките се тука. Возењето е сосема нешто друго.

Но јас лично споредбата секогаш ја правам со турбо бензинците кога ги кажувам моите преференци.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #8087 на: 19 Јуни 2013, 12:01:12 pm »
На Стилото на Симо му фалат 8 цилиндра, 10.600кубика, 2 суперчарџера и погон на задни.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #8088 на: 19 Јуни 2013, 12:02:49 pm »
Тазе ми се во глава импресиите од новата Honda CR-V и Outlander-от.

Хондата беше со дволитарски бензин атмосферец, 150 коња и 190 њутна вртежен момент. Аутлендерот беше со 2.2 литарски турбодизел со 150 коња, ама 380 њутна вртежен момент.

И едниот и другиот имаа идентично (фабрички декларирано) забрзување до стотче - 10.2 секунди. Ама во реален живот и во реални услови и во реално возење, Аутлендерот се осеќаше драстично пожив, поагилен и постартен.

Тоа што Хондата се мачеше да спушти под 11 литри во град, а Аутлендерот си пичеше комотно меѓу 7 и 8, тоа е само бонус.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #8089 на: 19 Јуни 2013, 12:04:16 pm »
Аутлендерот немаше големи проблеми да ги зашлајфа сите 4 тркала на земја, ако добро се сеќавам. :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #8090 на: 19 Јуни 2013, 12:07:29 pm »

Хондата беше со дволитарски бензин атмосферец, 150 коња и 190 њутна вртежен момент. Аутлендерот беше со 2.2 литарски турбодизел со 150 коња, ама 380 њутна вртежен момент.

И едниот и другиот имаа идентично (фабрички декларирано) забрзување до стотче - 10.2 секунди. Ама во реален живот и во реални услови и во реално возење, Аутлендерот се осеќаше драстично пожив, поагилен и постартен.

Тоа што Хондата се мачеше да спушти под 11 литри во град, а Аутлендерот си пичеше комотно меѓу 7 и 8, тоа е само бонус.

Нудењето на бензински агрегат во таков тип на возило се сведува на делење со 0 (нула) т.е. нема смисла.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8091 на: 19 Јуни 2013, 12:10:05 pm »

Тој xондиниот мотор го пробував во Accord, пред година. Стварно не можам да најдм збор за да го пофалам освен можеби чувство на мазно возење во целата кола (конторли, мењач, управилвост).

Можеби има други тука кои ќе кажат дека треба да се „научи“ моторот (тој на мене или јас на него), ама сепак тоа веќе излегува од категорија effortless.

Edit: Ама еве во BMW атмо со 143 hp сосема друга приказна.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8092 на: 19 Јуни 2013, 12:20:56 pm »
На Стилото на Симо му фалат 8 цилиндра, 10.600кубика, 2 суперчарџера и погон на задни.

На Симо нема никогаш да му е доста тоа што го има. За мене во Стилото тоа е доста мотор за да може да се вози пријатно (она што со А3-јката не можеше).

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #8093 на: 19 Јуни 2013, 12:39:57 pm »
дизелот само заради потрошњата е подобар и толку...

гласот на незнаењето

грешка... гласот на искуството збори... имам и сум имал разно разни дизели и бензинци... мноооогу возила сум имал и ако даде господ ќе имам уште повеке... и стојам зад тоа, дека дизелот е само со 1 адут, а тоа е потрошувачката, која пак иницијално се изгубува ви циклонот на цената при набавка на возилото...
Колку што знам и турбо бензинците се доста скапи, а нив ги споредуваме со турбо дизелите.
Или грешам?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #8094 на: 19 Јуни 2013, 12:42:18 pm »
У глобала се поскапи од атмосферците, а поевтини од турбо-дизелите :)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #8095 на: 19 Јуни 2013, 14:09:22 pm »
Еве табела за искалкулирана разлика во цена и комепнзација со потрошувачка помеѓу бензискиот и дизелскиот агрегат во АСХ.

Постојат само овие два, турбобензинес не постои но не е понетата да се споредуваат коњи и њутн метри туку поскапио дизел како аргумент од старт и неговата исплатливост доколку се вози!

табелата е правена во споредба со две возила, едното е мое а другото е на мој пријател кој е најголем кривец што се одлучив за АСХ, само што моторите ни се разликуваат, односно јас зедов со дизелски агрегат а то со бензиски.

Се работи за моделот ИНВАЈТ ПЛУС што значи не е основниот модел на опрема, цените се земени во моментот кога јас го купував возилото пред две и пол години!

Поминатата километража е онолку колку што јас имам поминато досега километри за споредба колку би ме чинело да сум земал бензинец!

Вредностите за просечната потрошувача се релани бројки, не се работи ниту за декларирана ниту за не знам ккава друга потрошувачка а се ставени малку на страна на бензинецот.

Мојата просечна потрошувачка до сега мерена за поминати 50.000 километри, во зима изнесува околу 6.9 а во лето околу 6.6 или просек 6.75 (во табелата 6,8)

Неговата просечна потрошувачка досега мерена според неговите кажувања за поминати скоро 60.000 километри, во зима изнесува околу 11 литри а во лето околу 10. Просек 10.5 (Во табелата 10.4) .

Цената на неговиот сервис е о 8.850 денари, а кај мене 13.150 ! Се работи за редовен сервис со замена на сите можни филтри и маслото! Сервисниот интервал е на 15.000 километри или еднаш годишно.

Разликата од 3.500 евра во старт за период од ве и пол години и поминати 50.000 км плус тековните разлики во цените на редовните сервиси е доведена на само 700 евра.

Просечна заштеда на секои 10.000 километри е околу 550 евра или околу 1100 евра на годишно ниво или на секои 20.000 поминатиколметри. Што значи дека до крајот на гарантниот рок на возилото кој изнесува 3 години или во наредните 12.000 до 13.000 километри, преостанатата разлика од 700 евра ке биде компензирана.

За разликата помеѓу двете возила со едниот и другиот мотор, не сакам ни да коментирам!

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #8096 на: 19 Јуни 2013, 14:16:26 pm »
Да се повторам...

Нудењето на бензински агрегат во таков тип на возило се сведува на делење со 0 (нула) т.е. нема смисла.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #8097 на: 19 Јуни 2013, 15:43:26 pm »
Тој со ASX бензинец што му троши 11 просек.............. или не знае да вози или грешни бројки гледа во бордот.

Јас го имав тој модел на 3 дневен тест и потроши многу под тоа.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8098 на: 19 Јуни 2013, 15:44:30 pm »
Нели еднаш Симо ви прати еден линк. Таму за досата модели/производители имаше пресметка за исто возило со различен агрегат.

Имаше и за едни и за други есап. Мислам дека беше 6:3 за бензинците. Сепак, нели, може да се дискутира за правилноста на изборот на тестниот примерок. Но има возила за кои во контекст на употребата едниот тип на агрегат е поисплатлив од другиот.  

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #8099 на: 19 Јуни 2013, 16:37:20 pm »
Да се повторам...

Истата (или приближно истата) математика е валидна кај скоро секое возило.