Golf MK4 TDi ima klapna na egr-to specijalno dizajnirana da spreci eventualen runaway(mislam deka mercedes prv go vgradi), koj kako sekundarna funkcija ima ublazuvanje na vibraciite pri gasenje na motorot. Denes site dizeli idat opremeni so vakov ventil/klapna.
Ова сигурно е ?
Оти мојот Megane dCi 2007 нема. За Lagunata 2.2 dCi од 2003 сигурно нема. Таа кола поозната е како најпогодна за runaway+turbo killer.
е како нај погодна? со што е нај погодна? неможеш така да окарактеризираш дека е нај погодна за рановеј... сите дизели се нај погодни. треба да се спојат неколку предуслови до кои не е тешко да дојде. повисока температура, припотрошени уљни карики, потенко уље и воала, рановеј на било кој дизел... дури и бензинец може да дојде до рановеј. гледав синоќа клипови и од бензинци во рановеј отидени...
а кога ке си го вратам филмот наназад, имаше еден тип на времето, јас копиљ кога бев, фиќо го оттера во рановеј. после жустро стискање на водно, кога стигна таму, го изгаси и фиќото продолжи да си работи во место, до душа не на високи обртаи, ама работеше. е сега со оглед на тоа дека е на карбуратор таа машина, повеке од јасно е дека со гасење на кнтактот само струјата на свекици се гаси а гориво продолжува да вбризгува. во комбинација со палењето на маслото што останува на зидот од хилзните сосема доволно е за да моторот продолжи да работи. да, сега го знам тоа, ама пред 20 и кусур години не ми беше јасно како, а другите околу мене “експерти“ го препишуваа тоа на “прегреан мотор+раније палење“ што е полувистина... прегреан мотор да, ама рание палење НЕМА ВРСКА зашто свекиците више не работат...