Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2534227 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4115
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7635 на: 21 Мај 2013, 09:42:40 am »
Ова статистички од некаде го зема како податок? Или ти мислиш дека е така?

Бр. 2.

Обично плинска боца потешко е да експлодира резервоар бензин ако веќе ризик се пресметува.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7636 на: 21 Мај 2013, 09:46:01 am »
Ова статистички од некаде го зема како податок? Или ти мислиш дека е така?

Бр. 2.

Обично плинска боца потешко е да експлодира резервоар бензин ако веќе ризик се пресметува.

Не велам дека не си во право, но до сега у животов сум видел/чул запалени плински боци, но не и дизел ранауеј. Не, не е никаков аргумент - знам - но оттаму ми е мислењето

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7637 на: 21 Мај 2013, 09:48:36 am »
Golf MK4 TDi ima klapna na egr-to specijalno dizajnirana da spreci eventualen runaway(mislam deka mercedes prv go vgradi), koj kako sekundarna funkcija ima ublazuvanje na vibraciite pri gasenje na motorot. Denes site dizeli idat opremeni so vakov ventil/klapna.

Ова сигурно е ?
Оти мојот Megane dCi 2007 нема. За Lagunata 2.2 dCi од 2003 сигурно нема. Таа кола поозната е како најпогодна за runaway+turbo killer.
е како нај погодна? со што е нај погодна? неможеш така да окарактеризираш дека е нај погодна за рановеј... сите дизели се нај погодни. треба да се спојат неколку предуслови до кои не е тешко да дојде. повисока температура, припотрошени уљни карики, потенко уље и воала, рановеј на било кој дизел... дури и бензинец може да дојде до рановеј. гледав синоќа клипови и од бензинци во рановеј отидени...

а кога ке си го вратам филмот наназад, имаше еден тип на времето, јас копиљ кога бев, фиќо го оттера во рановеј. после жустро стискање на водно, кога стигна таму, го изгаси и фиќото продолжи да си работи во место, до душа не на високи обртаи, ама работеше. е сега со оглед на тоа дека е на карбуратор таа машина, повеке од јасно е дека со гасење на кнтактот само струјата на свекици се гаси а гориво продолжува да вбризгува. во комбинација со палењето на маслото што останува на зидот од хилзните сосема доволно е за да моторот продолжи да работи. да, сега го знам тоа, ама пред 20 и кусур години не ми беше јасно како, а другите околу мене “експерти“ го препишуваа тоа на “прегреан мотор+раније палење“ што е полувистина... прегреан мотор да, ама рание палење НЕМА ВРСКА зашто свекиците више не работат...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7638 на: 21 Мај 2013, 09:51:12 am »

спречување на феил момент... тоа дека се супериорни де, не за друго.. како и во цел свет, има увек теорија на заговор против некој што е екстра добар, само за да се затапи некако :)

Pa moras nekako da ja namalis superiornosta. Dizelot ke raboti na se sto osloboduva energija pri kompresija. Ako poradi nekakov defekt vleguva maslo namesto nafta, i toa ke bide 100% sogoreno

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7639 на: 21 Мај 2013, 09:58:18 am »
za taa klapna zborev, ja imam na borata de :D, poentata e sopri vozduh i nema sto da gori ;)

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #7640 на: 21 Мај 2013, 09:58:31 am »
Јас во живо runaway немам видено. Но откако ја купив лагуната ги дознав проблемите барајки наоколу по интернет за проблемите. На форум еден имаше 3-4 британци кои го имаа ова опишано и со 1.9 dCi и со 2.2.dCi (1.5 немаше во тие генерации на Лагуна). Лагуната откако ја продадов турбината и цркна но без runaway(иако имаше таа сто најлуди проблеми кои дефинитивно беа одраз на слаб engineering). Таа уште се вози низ ск од истиот човек.

Како и да е ризикот на runaway е познат од порано како „мотор кој добива гориво од екстерен извор“. Ова прв пат било видено во близина каде што постоеле елементи на запалива материја во воздух. Некои нефтенти ископи и слични места. Постои регулатива за такви ризични места и индустриски машини (во нормално регулираните земји).

Кај дизлеиве во цивилна употреба очигледно покасно се приметило дека уљето може да пробие низ турбина па веројатно до тогаш никој не го ни предвидел ова како „голем“ ризик.  Можеби регулатива и овде ќе помогне со намера прво да се избегнат повреди и жртви, оти не сите производители ќе се сложат да „инвестираат“ ако не се приморани.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #7641 на: 21 Мај 2013, 12:43:07 pm »
еве еден член ми даде совет тука да пишам
у саботата тргнав од скопје за охрид со сеат ибица 1.9 сеа незнам точно дали беше тди или сди  од 2003 година резервоарот го нааполнив фулл возев таму у саботата и неделата цел ден и стрелката се мрдна за милиметар само мислев дека се заглавила и отидов да достаам бензин собираше само 320денари  ??? ??? ???
незнам што е работата ама нешто е чудно тука у кадис денеска рекле дека на колата не и е ништо и да се радувам што толку троши

Секој дизел мотор погонуван на бензин троши 1 литар на 100км.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #7642 на: 21 Мај 2013, 14:23:02 pm »
Golf MK4 TDi ima klapna na egr-to specijalno dizajnirana da spreci eventualen runaway(mislam deka mercedes prv go vgradi), koj kako sekundarna funkcija ima ublazuvanje na vibraciite pri gasenje na motorot. Denes site dizeli idat opremeni so vakov ventil/klapna.

Ова сигурно е ?
Оти мојот Megane dCi 2007 нема. За Lagunata 2.2 dCi од 2003 сигурно нема. Таа кола поозната е како најпогодна за runaway+turbo killer.
е како нај погодна? со што е нај погодна? неможеш така да окарактеризираш дека е нај погодна за рановеј... сите дизели се нај погодни. треба да се спојат неколку предуслови до кои не е тешко да дојде. повисока температура, припотрошени уљни карики, потенко уље и воала, рановеј на било кој дизел... дури и бензинец може да дојде до рановеј. гледав синоќа клипови и од бензинци во рановеј отидени...

Во времето на производство на овие мотори Renault определил сервисен интервал од 30000 km. Покасно покрај тоа што имаа некој recall за цевките до турбината и EGR, интервалот на сервис и спецификацијата на уљето ја сменија, интервалот беше скратен на 10000km. Но за многумина веќе штетата била направена.

Се работи за конструктивна/инжинерска грешка. Не за дизел/недизел.

BTW на фиќото друго му било. Познати се тие „негасења“ на мотоите поради проблеми со штелувањето со палењето/ динамо/бобина. Сега веќе современите системи на бензинците не можеш и да сакаш да ги одржиш во таков „walkaway" :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7643 на: 21 Мај 2013, 14:40:28 pm »
Сум чул за стокецови кои неќат да се угасат ако им туриш нискооктански бензин.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #7644 на: 21 Мај 2013, 14:49:56 pm »
Carburetors aren't electric, so even when you shut off the ignition, the inertia of the engine is still moving, (and sucking-in air), and as long as it is still rotating, the fuel and air is still flowing through that carb feeding the cylinders and even though the ignition is off, hot carbon in the cylinders can continue to ignite that fuel.

Во секој случај овој процес кај бензинците не го тера моторот во self distracting loop оти ретко кога тој проработува нормално. Обично „се бори“ со неправилн детонации.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7645 на: 21 Мај 2013, 15:07:41 pm »
normalno deka ne moze, benzinecot bara idealni uslovi za da raboti. zatoa e mivka.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7646 на: 21 Мај 2013, 15:12:02 pm »
BTW на фиќото друго му било. Познати се тие „негасења“ на мотоите поради проблеми со штелувањето со палењето/ динамо/бобина. Сега веќе современите системи на бензинците не можеш и да сакаш да ги одржиш во таков „walkaway" :)

не му било друго т.е. тоа што го кажуваш... знам за бомбина вс динамо и раније палење дека може да се деси свкиците да фрлаат искра и понатаму иако си изгасил... тоа го имам видено и доживеано... јас дискутирам за ИЗВАДЕНИ КАБЛИ од свекици и моторот и понатаму си работеше... исто како ова џетава:

во 1:05 е моментот.. типот ки вади каблите од свекиците а моторот продолжува да работи...

како што некој рече падна во вода супериорноста на дизелот ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7647 на: 22 Мај 2013, 10:54:48 am »

спречување на феил момент... тоа дека се супериорни де, не за друго.. како и во цел свет, има увек теорија на заговор против некој што е екстра добар, само за да се затапи некако :)

Pa moras nekako da ja namalis superiornosta. Dizelot ke raboti na se sto osloboduva energija pri kompresija. Ako poradi nekakov defekt vleguva maslo namesto nafta, i toa ke bide 100% sogoreno

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #7648 на: 22 Мај 2013, 10:55:13 am »
Па шо? Иди орај со бензинец да те видам!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7649 на: 22 Мај 2013, 10:57:11 am »
so benzin moze samo skuter da vozi