Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2545534 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7230 на: 05 Мај 2013, 10:15:46 am »
~2% Петролеј (Газија), значи на цирка 50 литарски резервар 1 литро газија.

Отсутен dimitar_bt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 73
« Одговори #7231 на: 05 Мај 2013, 10:16:57 am »
Помалку (без)звучни биле бензинците - Па нормално - на удолница се возат изгаснати пошто трошат  ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7232 на: 05 Мај 2013, 13:39:04 pm »
Е сеа ја реши - на удолница трошеле :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7233 на: 05 Мај 2013, 13:47:14 pm »
Е сеа ја реши - на удолница трошеле :D

:-) баш

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #7234 на: 05 Мај 2013, 15:27:56 pm »
Сам себе го убијал ;D

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #7235 на: 05 Мај 2013, 22:39:29 pm »
Помалку (без)звучни биле бензинците - Па нормално - на удолница се возат изгаснати пошто трошат  ;D
Моторно кочење друже, си чул..? Нема зошто да трошат по удолница повеќе.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #7236 на: 06 Мај 2013, 09:34:27 am »
Абе бензинец е, мора да троши многу...Прашајте ги оние шо возат дизел ќе ви кажат.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен dimitar_bt

• Јуниор
  • **
« Одговори #7237 на: 06 Мај 2013, 10:16:38 am »
Абе бензинец е, мора да троши многу...баш така

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #7238 на: 06 Мај 2013, 10:26:45 am »
Dimitar, на бензинците на удолница им се отвара капачето за гориво и им истекува гориво. Така трошат.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7239 на: 06 Мај 2013, 11:11:23 am »
Димитар, современите мотори со внатрешно согорување - бензинци и дизели подеднакво - на удолница при моторно кочење не трошат воопшто гориво, нула. Со гасење на моторот на удолница не се добиваат никакви заштеди на гориво, ниту милиграм, туку само забрзано се трошат кочниците и се компромитира безбедноста на возењето.

Отсутен dimitar_bt

• Јуниор
  • **
« Одговори #7240 на: 06 Мај 2013, 11:36:01 am »
Се разбираме,само постот беше напишан во фазон дека бензинците од што многу трошат дури и на удолница трошат.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #7241 на: 06 Мај 2013, 11:39:48 am »
Беше напишано од незнаење. Битно сега научи нешто ново и друг пат нема да пишуваш дека мора да ги гасиш за да не трошат на удолница.

П.С. На плин трошат помалку (пари).

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #7242 на: 07 Мај 2013, 14:37:37 pm »
78 страни сте испишале бе, една недела човек нема да отвори тема.. очи ми испаднаа.. 78х10=780 постови, а јас како примерно учениче, па сите да ги прочитам.
Ама па ништо ново не прочитав во тие 780 поста, освен веќе кажаното.

Уствари приметив дека Филип повторно повика на споредба, а никако да даде одговор  :P

Тоа кај тебе во глава можда.

Можда и во главата на FIA.

Јас искрено споредување на б вс д со иста кубикажа, исто турбо/нетурбо бла бла сум видел *САМО* на forum.carclub.mk

во нормалниот свет два мотори се споредуваат или според коњажа или во комерцијален контекст според цена.

Никој нормален не става 1.3 д, 1.3 тд, 1.3 б, 1.3 тб и 1.3 ванкел во исти кош. Само тука.

Па да се реплицирам сам себе (а нејќам ама тоа е):

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

THE FACTS

Skoda Fabia 1.2 TSI Monte Carlo
Tested: 1,197cc, four-cyl petrol turbo, five-speed manual transmission, front-wheel drive
Price: from £14,030
Power/torque: 103bhp @ 5,000rpm/129lb ft @ 1,550rpm
Top speed: 119mph
Acceleration: 0-62mph in 10.1sec
Fuel economy: 53.3mpg (EU Combined)
CO2 emissions: 124g/km

Skoda Fabia 1.6 TDI Monte Carlo
Tested: 1,598cc, four-cyl turbodiesel, five-speed manual transmission, front-wheel drive
Price: from £15,000
Power/torque: 103bhp @ 4,400rpm/184lb ft @ 1,500rpm
Top speed: 117mph
Acceleration: 0-62mph in 10.9sec
Fuel economy: 67.3mpg (EU Combined)
CO2 emissions: 109g/km

Цитат
The red car is a 1.2 TSI, a turbocharged petrol model with a little more than 100bhp. Matching it exactly for power output, the grey car is a 1.6 TDI, promising 67.3mpg to the TSI’s 53.3mpg. Over a 1,600-mile route that takes in motorways, sprawling towns and mountain passes, we are looking for the car that strikes the best balance between efficiency and driver satisfaction.

Цитат
This, then, is a fuel economy test with a difference. Our chosen route does not avoid slight inclines and we won’t be crawling along at 56mph in a lorry’s slipstream. Instead, we’ll drive up to speed limits, only surrendering to a higher gear when the red line or relaxed cruising dictates. With two cars differing only in the fuel they burn, we’ll drive to make progress and aim to enjoy the experience, just as you might in the real world.

Цитат
If the diesel was muted on the motorway, it’s loud in town.

Цитат
The grey car’s torque makes slotting into gaps a cinch, but the red car’s small turbocharger gives it enough grunt almost to match it.

Цитат
Despite its modest capacity, the TSI pulls with gusto from 2,000rpm. The TDI does, too, but the petrol engine maintains its surge until the red line, whereas the diesel predictably loses momentum at 3,000rpm. A more useful power band means the TSI driver can hold onto second gear, the cog of choice for most of this winding pass, for longer, while the TDI driver is forced to change up. The grey car can’t see which way the red one went.

Цитат
In all three elements, the diesel returned better fuel economy. This was less of a surprise than the extent of the TSI’s superiority in terms of pure driving pleasure.

http://www.telegraph.co.uk/motoring/green-motoring/8461146/Petrol-versus-diesel-economy-challenge.html

Ај сега, цитирајте вие каде дизелот е поекономичен, пошто е ;)

конечно споредба на место!

И?

Филип, бараше споредби, а не одговори на истите. По работна зафатнина, нели не споредуваме, па требаше по цена и по максимална моќност:

Треба да споредиме бензинец од - рецимо - 15 бона со дизелаш од 15 бона

Ајде: Сеат Леон 1.4 TSI 122 hp = 19590eur
        Сеат Леон 1.6 TDi 105 hp = 19790eur

Aj 200eur ќе симнеме во салон за да бидат иста цена.

Или: Сеат Леон 1.4 TSI 140 hp = 20390eur
       Сеат Леон 2.0 TDi 150 hp = 22490eur

Ајде 10коња ќе му простиме на бензинецот.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

За првата споредба нема потреба да барам бројки, лесно се наоѓаат по низ гугл.

1. Дизелот е поекономичен.
2. ________ дополни

Колу за споредба (нема слика за првата споредба по цена), заради сличноста на моторите со Сеат:

Инаку Алфата ТБ во горната изведба е 1500еу пефтина

Од колегата Ракун:
Филипв: Исто возило, иста коњажа.

Fiat Grande Punto 1.9 Mjt vs Fiat Grande Punto 1.4 TJet

http://www.zeperfs.com/en/duel1861-1856.htm

Или попрегледно:

oва веќе личи на нешто

Не знам. Да ги повозам и двата па ќе ти кажам. Вака, на хартија, перформансите им се слични. Бензинецот е веројатно потивок во лер, дизелашот потивок при крузинг. Бензинецот ваљда е по респонсив и пријатен на големи брзини, дизелашот ваљда е по респонсив и по пријатен на мали брзини. Класика.

*ќе треба еден ден да се објасниме дали потрошувачката може да биде „само“, таа тема сеуште не сме ја чепнале ниту еднаш во овој тред - шоферските импликации на помалата потрошувачка. Ептен заглавивме со ГЛУПОСТИ од типот споредување на два различни мотори со иста кубикажа. Тоа мислев дека е јасно дека не се прави, ама се ете грешка сум бил.

И?

Сите споредби од погоре се за нормални возила со нормални мотори, да не кажам што може да си ги приуштиме (добро де криза, знам). Возила што се најпродавани во категориите низ Европата. Значи не се Ферарија, Ламбовци, Купри, туку секојдневни возила, ТБ vs ТД.

Nekoj den ke te soberam so 15 godisen Passat TDi koj ima 100.000km i ke se uveris.

Ако, баш ме интересира да ти кажам право :)

Дај барај ме кога ќе се уверувате, нема да ви досаѓам, само да се сликаме за кавер на фејсбук  ;D

Па ако си купил кола што кошта колку CLK очигледно не ти е проблем парата ниту па сакаш да ја дадеш на нешто попаметно пошо таа кола кошта колку двособен стан, како е логично и нормално да купиш кола со цена преку 40-50к и после да речеш несакам да фрлам пари во вода и штедам на гориво... Ако сакаш таква логика купи југо стави го на плин и рестото од парите дај ги на добротворни цели. Мене уствари цело време тоа ми е оксиморонот во ситуацијата

Ај сега кажи колку собен стан се добива за Панамера дизељ и според твојава логика ако даваш толку пари за кола, зошто би штедел на нафта?
По твојата логика, треба да купиш Ибица SDI и рестото пари да ги дадеш во добротворни цели.

Кој е оксиморонот во ситуацијата?

П.С. Се врати ли чичко ти од пат? :)

П.П.С. Извинете што ми е долг, ама па јас примерно си потрошив 3 саати за да видам што сум пропуштил :)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7243 на: 07 Мај 2013, 14:48:05 pm »
tesi si ...

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156