Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2541945 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6930 на: 28 Април 2013, 22:02:02 pm »
дизелот по дефолт има поголемо турбо или и тоа да му го опростиме во споредбата?

дизелот по дифолт има поголемо све не само турбо, а тоа е ултимативно заради помалите вртежи

Јас колку што знам за бензинци треба и се користи поголем турбо полнач отколку кај дизели.

мислиш на мотори со иста/слична снага?
Мислам на фактот што при конверзија на 2.0 тс мотор од алфа треба да бараш турбо од Ивеко Дејли од 2.8 дизел :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6932 на: 29 Април 2013, 00:54:34 am »
Ќе излезе нов модел до тогаш па ќе ја сменам...
Туку кај отиде на пат тоа Купето или ЦЦ-то, што ли и да беше?

Во Словенија носејќи го чичко ми да склучи договор за набавка ако баш те интересира. Сеа уште прашај што набавува...
Во недела на пладне(меѓу 15:30 и 17:30) некој да тргне со кола кон Словенија.... Која логика човече. И што ќе прави во 2-3 ноќта кога ќе пристигне таму?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6933 на: 29 Април 2013, 01:10:42 am »
...ке иде да клеца нешто, за да се релаксира пред сабајалешниот стресен состанок... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #6934 на: 29 Април 2013, 01:34:10 am »
има поголемо турбо од бензинецот,ама ако нема врска
има помал број вртежи од бензинецот,е така неможе да се споредува па ај ќе му додадеме 1000 кубика на дизелот

со вакви споредби сигурно ќе си во право

Ги цитирав фиа. Тие белким поише се разбираат и од тебе и од мене и од сите нас тука заедно на куп... или не?

дека бензинци и дизелаши со иста кубикажа не се споредуваат не е мој личен став. Тоа е универзален, апсолвиран став.

Ма тоа е став зошто бегаш од нешто. Каков апсолвиран не збори глупости. Дизел не постои од вчера, години и години пробуваат да го уклопат некако и на крај почнаа огромни мотори со многу поголеми цилиндри да ставаат у конкуренција со бензинци со многу помали мотори.

Земи ти т дизел со ист мотор (иста кубикажа) како т бензинец. Значи двата мотори се исти од нив искача ист торк горе доле ама дизелот е слаб на коњажа, што значи дизелот е слаб а не е споредбата глупава. И сега пробуваат фиа да најдат некои формули за да ги спојат у трка дизелите ама не им иде затоа само на неколку места ги има. И на некои од тие се победници само заради потрошњата која сите ја признаваат.

Не си тупете мозок у магла, едноставно е. Иста големина на мотор, дизел е послаб, крај.

Дедо ми бог да го прости шо имаше едно ку*иште нааааа, кога сереше клеченка на нива, мрави му го лазеа нагоре, песок му макаше!

Па кога си го мереше со комшискиот газда никој не му спореше ! ;D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #6935 на: 29 Април 2013, 02:03:03 am »
eve edno video kako raboti common rail sistemot kaj Toyota (i kaj dugite i isto sranje). Za dizelj fanovi:

http://www.youtube.com/watch?v=jWv5gYWvXaY

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #6936 на: 29 Април 2013, 05:13:54 am »
Филипв: Исто возило, иста коњажа.

Fiat Grande Punto 1.9 Mjt vs Fiat Grande Punto 1.4 TJet

http://www.zeperfs.com/en/duel1861-1856.htm

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6937 на: 29 Април 2013, 06:16:15 am »
Филипв: Исто возило, иста коњажа.

Fiat Grande Punto 1.9 Mjt vs Fiat Grande Punto 1.4 TJet

http://www.zeperfs.com/en/duel1861-1856.htm

oва веќе личи на нешто

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6938 на: 29 Април 2013, 06:16:54 am »
Не си тупете мозок у магла, едноставно е. Иста големина на мотор, дизел е послаб, крај.

точно. кој го спори тоа? Цело време истото го дробам, за на крај да ми кажеш дека е така. Екстра.

Ма тоа е став зошто бегаш од нешто.

? Од што бегам?

Каков апсолвиран не збори глупости.

ауу, е - сега ме убеди!

Дизел не постои од вчера, години и години пробуваат да го уклопат некако и на крај почнаа огромни мотори со многу поголеми цилиндри да ставаат у конкуренција со бензинци со многу помали мотори.

Зошто го повторуваш тоа што и самиот го велам? :-) И пак заборавате на ванкелите кои се во истата класа, но со само 1.3 литри. Ванкел е бољи од ото, само затоа што иста снага се вади од помала кубикажа? Или, како што ми се чини, на ова прашање никој нема да одговори?

Дали ванкел е бољи од ото?
« Последно менување: 29 Април 2013, 07:26:17 am filipv »

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #6939 на: 29 Април 2013, 06:27:13 am »
Дали 1.9 Mjt е бољи од 1.4 TJet и зошто ?

*Освен потрошувачка

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6940 на: 29 Април 2013, 06:59:30 am »
Дали 1.9 Mjt е бољи од 1.4 TJet и зошто ?
*Освен потрошувачка

Не знам. Да ги повозам и двата па ќе ти кажам. Вака, на хартија, перформансите им се слични. Бензинецот е веројатно потивок во лер, дизелашот потивок при крузинг. Бензинецот ваљда е по респонсив и пријатен на големи брзини, дизелашот ваљда е по респонсив и по пријатен на мали брзини. Класика.

*ќе треба еден ден да се објасниме дали потрошувачката може да биде „само“, таа тема сеуште не сме ја чепнале ниту еднаш во овој тред - шоферските импликации на помалата потрошувачка. Ептен заглавивме со ГЛУПОСТИ од типот споредување на два различни мотори со иста кубикажа. Тоа мислев дека е јасно дека не се прави, ама се ете грешка сум бил.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #6941 на: 29 Април 2013, 07:21:25 am »

Во Словенија носејќи го чичко ми да склучи договор за набавка ако баш те интересира. Сеа уште прашај што набавува...
Во недела на пладне(меѓу 15:30 и 17:30) некој да тргне со кола кон Словенија.... Која логика човече. И што ќе прави во 2-3 ноќта кога ќе пристигне таму?

Ќе те бара тебе да ти го покаже моторот на цц-то ;)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #6942 на: 29 Април 2013, 07:29:11 am »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6943 на: 29 Април 2013, 08:12:52 am »

Ќе те бара тебе да ти го покаже моторот на цц-то ;)
Мал си, ама за годините слабо лажеш...како дете од основно. Но не се секирај, кога ќе пораснеш ќе научиш да лажеш како што треба, па можда и некој ќе ти поверува. :)
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6944 на: 29 Април 2013, 08:15:07 am »
Леле, никола, стварно ако си го исушил она со коњажата и ја ќе те oнадам :-)