Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2544564 пати)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7185 на: 03 Мај 2013, 10:05:19 am »

А инаку мака ми е моиве дизели кога ќе почнам да ги вртам на 3к. Звучат лошо, губат торк, целата кола звучи како да ќе излета моторот од неа како доаѓаш до 4к.
Кои се твоите дизели леба ти? Кај мене барем по осет си влече многу слично од 2000 до 4000-4200 вртежи. :)

И друго ме интересира. Ставаа ли боца за плин во фабрикиве (ако си нарачаш), еве во мерцедес, пошто заменско гориво е плинот? И ако ставаат колкава е цената на тоа задоволство?

И ако си купиш нова кола, а си ставиш плин дополнително ти продолжува да ти важи гаранцијата?

Ако беше така од фабрика ќе излегуваа колите на плин!

Бензиските мотори се конструирани и направени да одат на Бензин и тоа со прописен квалитет, а не на плин!

Тоа што ние сакаме да возиме коли на метро и да бидеме шизици а не ни фаќа џебот па ставаме плин, тоа е друга работа - читај балкански менталитет !

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7116
« Одговори #7186 на: 03 Мај 2013, 10:22:47 am »
А што нема квалитетен бензин кај нас што правиме ?

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #7187 на: 03 Мај 2013, 10:23:49 am »
И каква врска има тоа со темава? Ненма ни дизел квалитетен ни бензин а па најмалку плин!

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7188 на: 03 Мај 2013, 10:25:22 am »
И каква врска има тоа со темава? Ненма ни дизел квалитетен ни бензин а па најмалку плин!

cca 300.000 км пунам дизел од макпетрол или лукоил и до сеа не ми се запушил инјектор

не ставам никакви адитиви

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #7189 на: 03 Мај 2013, 10:35:24 am »
Vaka aj izbacete go 1.4. Zatoa sto 1.4 nema zadovolitelni performansi za normalna upotreba.

Aj da sporedime vaka:
2.0 vs 4.2 audi
Koe ima poveke logika da e na plin?
Za mene i dvete podednakvo ke si popijat plin prvata nedela (ako ne sum seik).

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #7190 на: 03 Мај 2013, 10:58:54 am »
значи не во нешто подобро во нешто полошо,туку помала потрошувачка во се друго подобро
а замисли ренџот да имал плин,нити во тоа
Неможам да замислам греота е  :'( Ама overall дизелот за мене е пологичен избор од бензинец, на плин не сакам поради лични убедувања и предрасуди и сваќањето од моја страна како на почетокот на реченицава ;D

Едит: Ти би ставил плин да таква машина?

никогаш не би купил такво,секогаш би идел на кола и да би и турил плин без размислување
значи зборам за прва кола,која би била докај 3000цц и би имала понормално одржавање
зошто отсабајле уште нерасонет да се акам на бензин одејќи накај работа кога истото го можам 50% поефтино

ферари не би турил на плин,од проста причина што еден сет гуми коштаат 5000 евра а можда и повеќе и тоа што таа кола нема да ја користам за превоз туку за правење мерак

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7191 на: 03 Мај 2013, 10:59:48 am »
И јас би играл ко` Дени.. Мада некои коли не би ги менувал само затоа што мислам дека вреди да не се чачка по нив. на пример 147GTA не би добила плин, ама 166 со истиот мотор, би добила веднаш штом ќе ја купам!
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7116
« Одговори #7192 на: 03 Мај 2013, 11:09:06 am »
Јас и во иднина да купам поново возило бензинец, ако нема плин под итна постапка ке му монтирам, пошто 6 години ги чувствувам благодетите на плин, за дупло помалку пари точам повеке гориво и поминувам дупло повеке километри отколку на бензин да ја тркалам.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #7193 на: 03 Мај 2013, 12:07:44 pm »
Подобар во нешто полош во друго, јас сакам дизел зошто потрошњата му е многу мала а добиваш добри перформанси. Не дека бмв-во мое со 2.0 и 180кс е појако од суперчарџерот ама па кога ќе видиш дека троши просек 8 дизелот а суперчарџеров во спорт мод на автопат трошеше 44 (со бркање) 99% од случајите седнувам во дизелот другите 1% сум под дејство на некаква дрога. ;D

Јас незнам за таков мотор во е46-ка ставен..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #7194 на: 03 Мај 2013, 12:12:52 pm »
Ти ништо не знаеш, тој од посебните е. 

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7195 на: 03 Мај 2013, 12:13:27 pm »
Мислам дека нема е46, туку некое поново е90 веројатно.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #7196 на: 03 Мај 2013, 12:55:13 pm »
Ја како што разбрав нешто од X серијата има...

Него никој ли не знае ова за гаранцијата што прашав? На пример ако купам тојота со 5 години и 150 000км гаранција и ставам плин веднаш по купувањето ке важи ли гаранцијата на колата?
А и дизел нема квалитетен кај нас. Со нашиов дизел мноогу се зголемува потрошувачката, а некад има и намалена моќност...

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #7197 на: 03 Мај 2013, 12:58:47 pm »
Тoyota знае најубаво!  Прашај си пошто кај нас капачето за масло на поклопецот ако го смениш ќе ти најдат рачка да не ти важи гаранцијата а не па цел систем на плин!

Може имаат соработка со некој, договор нешто, прашај си!

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #7198 на: 03 Мај 2013, 14:34:31 pm »
Подобар во нешто полош во друго, јас сакам дизел зошто потрошњата му е многу мала а добиваш добри перформанси. Не дека бмв-во мое со 2.0 и 180кс е појако од суперчарџерот ама па кога ќе видиш дека троши просек 8 дизелот а суперчарџеров во спорт мод на автопат трошеше 44 (со бркање) 99% од случајите седнувам во дизелот другите 1% сум под дејство на некаква дрога. ;D

Јас незнам за таков мотор во е46-ка ставен..
Pa ne e e46-ka. 2011 e moeto BMW odnosno na tatko mi, valjda e e90 redizajn xdrive, edno pred najnovovo e

Него никој ли не знае ова за гаранцијата што прашав? На пример ако купам тојота со 5 години и 150 000км гаранција и ставам плин веднаш по купувањето ке важи ли гаранцијата на колата?

Јас знам дека со газдата на едно од таксињава кога правев муабет конкретно за голф-овите знам дека им важи гаранцијата ама исклучиво со фабрички вграден плин односно да ти го вградат во салон па ти како таква да ја фактурираш. Мислам дека за aftermarket инсталација не признаваат што до некаде и има смисла. Фабричкиот плин не ти е ништо повеќе него носење на колата што си ја порачал во некоја фирма што работи со монтажа на плин со кои има салонот договор и вградување на плин во колата. Само с'е ова го надгледува дистрибутерот и под негова одговорност е и затоа гарантираат за вградувањето на плинот. Ако некој знае нешто плус нека ме дополни или исправи
« Последно менување: 03 Мај 2013, 16:41:54 pm Nikola X »

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #7199 на: 03 Мај 2013, 18:57:11 pm »
Плимонт има договор со повеќе фирми. Другарче купи октавија со вграден плински уред од плимонт. Гаранцијата важи.