Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2545544 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7050 на: 01 Мај 2013, 22:49:05 pm »
Сеедно. Немаат некоја предност. Ти имаш торк, јас имам вртежи.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #7051 на: 01 Мај 2013, 22:49:38 pm »
Мислам дека нема да се сложиме. Кај се дизелите на ридско-брзински трки ако беа толку добри?  :)

Everyday used cars зборам, нормално дека некој 3000цц бензинец нема да осеќа узгорници ама 1.4 или 1.6 што е стандарден во коливе и воедно најзастапен бензинец осеќа узгорнина и тоа како, поготово разликата од товарено и празно е многу поизразена кај бензинецот без оглед на обртајите во кои се вози...

Не си возел ти Сузуки Свифт изгледа :D

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #7052 на: 01 Мај 2013, 22:53:04 pm »

И при максимални вртежи го немаш торкот на дизелот, по фабрички спецификации разликата е голема да не правиме муабет реалност каде неможеш да ја возиш цела Стража на 6000 обртаји пошо неразумно ќе го изгориш моторот и ќе потрошиш еден куп бензин, а ако ја возиш алал да ти е за спремноста да пукнеш толку пари за толку мала километража :)

Мислам дека нема да се сложиме. Кај се дизелите на ридско-брзински трки ако беа толку добри?  :)

Everyday used cars зборам, нормално дека некој 3000цц бензинец нема да осеќа узгорници ама 1.4 или 1.6 што е стандарден во коливе и воедно најзастапен бензинец осеќа узгорнина и тоа како, поготово разликата од товарено и празно е многу поизразена кај бензинецот без оглед на обртајите во кои се вози...

Не си возел ти Сузуки Свифт изгледа :D

Сакам да ти кажам, ама не бензинец, сакам да го пробам дизелот нивен пошо сега извадија и они дизел варијанта :D

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #7053 на: 01 Мај 2013, 23:25:16 pm »

И при максимални вртежи го немаш торкот на дизелот, по фабрички спецификации разликата е голема да не правиме муабет реалност каде неможеш да ја возиш цела Стража на 6000 обртаји пошо неразумно ќе го изгориш моторот и ќе потрошиш еден куп бензин, а ако ја возиш алал да ти е за спремноста да пукнеш толку пари за толку мала километража :)

Полека, со зелениве! Никој мотор што е направен за возење на 6000 вртежи не изгорел на 6000 вртежи!

Пред да се појават дизеливе никој не ни го „драматизираше“ торкот во колите ко не се наменети за тегнење товар. Сега кога тоа е аргумент повеќе постојано се вергла. Епа ИМТ има одлични трактори со 2,4L мотори со 35ks и можат приколица бостан до Плетвар да искачат. Тркот на тој мотор не го прави подобар возен агрегат за автомобилот кој јас сакам да го возам. Веројатно ни ти не би го сакал истиот мотор во товојот автомобил.

Ако два велосипедисти возат на некоја стрмнина нагоре, и едниот има одличен торк па може да вози на помали запчаницим но не може брзо да врти (го мачи неки тендонитис), а друг нема добар мускул но врти 2 пати побрзо од првиов, кој побрзо ќе се искачи до врвот?

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #7054 на: 01 Мај 2013, 23:29:58 pm »
Не ти е мака кога ја возиш колата на својот максимум? Јас на пример неможам а да возам блиску максималните вртежи некако се осеќам ко да ја силувам колата без разлика дали е бензинец или дизел. Затоа кажав дека ако сакаш да поминеш со разумна количина на гориво неможеш да форсираш нон-стоп, кај дизелот немаш мака може ќе треба 500 обртаји повеќе за да смениш брзина ама ништо страшно до 3000 ќе стигнеш, а кај бензинец ако не ја исцедиш брзината нема префрлање во поголема поготово на узгорници и + товар (ова за коли кои се регулар односно 1.4, 1.6 или некоја таква варијанта).

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7116
« Одговори #7055 на: 01 Мај 2013, 23:31:02 pm »
Ако два велосипедисти возат на некоја стрмнина нагоре, и едниот има одличен торк па може да вози на помали запчаницим но не може брзо да врти (го мачи неки тендонитис), а друг нема добар мускул но врти 2 пати побрзо од првиов, кој побрзо ќе се искачи до врвот?

Ниту едниот, ниту другиот, едниот е повреден, другиот нема кондиција :D

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #7056 на: 01 Мај 2013, 23:32:36 pm »
Не ти е мака кога ја возиш колата на својот максимум? Јас на пример неможам а да возам блиску максималните вртежи некако се осеќам ко да ја силувам колата без разлика дали е бензинец или дизел. Затоа кажав дека ако сакаш да поминеш со разумна количина на гориво неможеш да форсираш нон-стоп, кај дизелот немаш мака може ќе треба 500 обртаји повеќе за да смениш брзина ама ништо страшно до 3000 ќе стигнеш, а кај бензинец ако не ја исцедиш брзината нема префрлање во поголема поготово на узгорници и + товар (ова за коли кои се регулар односно 1.4, 1.6 или некоја таква варијанта).

За да не ти прегрее колата на нагорнини, се вози во повисоки вртежи, ако неможе со 4, вракаш 3 и возиш во високи вртежи ;)

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #7057 на: 01 Мај 2013, 23:34:38 pm »

За да не ти прегрее колата на нагорнини, се вози во повисоки вртежи, ако неможе со 4, вракаш 3 и возиш во високи вртежи ;)

Денес ретко која кола прегрева, може некој степен погоре да отиде ама не за долго. Јас зборам за возењето на крајните вртежи дека е мачење за колата според мене, а тој проблем го немам со дизел мотор, 3000 обртаји и смени брзина потегнува без проблем и да е натоварена...

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #7058 на: 01 Мај 2013, 23:36:20 pm »
Земи некоја кола со 1.4 мотор, на нагорно каде што очигледно е дека неможе да оди со 4, пример во 4 повеке од 50 не оди, држи гас до крај и види што ке се случи ;)

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #7059 на: 01 Мај 2013, 23:38:45 pm »
Земи некоја кола со 1.4 мотор, на нагорно каде што очигледно е дека неможе да оди со 4, пример во 4 повеке од 50 не оди, држи гас до крај и види што ке се случи ;)

Ееееее тоа будала треба да си, се осеќа кога иде а кога се мачи. Зборам без да ја мачиш да качуваш, односно да можеш да забрзаш на узгорнината во тој пренос да ја возиш.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #7060 на: 01 Мај 2013, 23:41:39 pm »

Оние бензинци кои се направени да „вртат“ - едноставно нели! ВРТАТ и моторот одлично се осеќа и јас возејќи го. И не се тоа коли ки не може да си ги дозволиш, и не се умира на бензинска кога се оди и не паѓа стрелаката на Велешко брдо на 3км  да истроши 2л бензин.

А инаку мака ми е моиве дизели кога ќе почнам да ги вртам на 3к. Звучат лошо, губат торк, целата кола звучи како да ќе излета моторот од неа како доаѓаш до 4к.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #7061 на: 01 Мај 2013, 23:42:43 pm »

Ниту едниот, ниту другиот, едниот е повреден, другиот нема кондиција :D

Голема е наградата, се борат! :)

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #7062 на: 01 Мај 2013, 23:45:38 pm »

Оние бензинци кои се направени да „вртат“ - едноставно нели! ВРТАТ и моторот одлично се осеќа и јас возејќи го. И не се тоа коли ки не може да си ги дозволиш, и не се умира на бензинска кога се оди и не паѓа стрелаката на Велешко брдо на 3км  да истроши 2л бензин.

А инаку мака ми е моиве дизели кога ќе почнам да ги вртам на 3к. Звучат лошо, губат торк, целата кола звучи како да ќе излета моторот од неа како доаѓаш до 4к.

Јас незнам кога си имал потреба да возиш на повеќе од 3к, јас лично никогаш ни со товар ни празен едино на некој семафор ако сакаш да збркаш. Кажав за вртежите кај бензинец не викам дека му сметаат ама мене ми е некако шубе а дека потрошувачката драстично расте над 4к кај бензинците неможеш да кажеш не

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #7063 на: 01 Мај 2013, 23:48:38 pm »
Ај сега одржи ми и ти лекција за возње!

И кажи ми дека не знам да возам дизел како аргумент дека дизелот е добар ама не чини возачот.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #7064 на: 01 Мај 2013, 23:50:05 pm »
Ај сега одржи ми и ти лекција за возње!

И кажи ми дека не знам да возам дизел како аргумент дека дизелот е добар ама не чини возачот.

Не бе па ти... Јас ти кажувам дека јас не сум имал потреба да возам над 3к пошо макс од моторот вадам до 3к и си шалтам без проблем во поголем пренос.