Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531430 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6450 на: 23 Април 2013, 17:28:04 pm »
@Nikola X чим ти така викаш, ОК.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6451 на: 23 Април 2013, 17:29:40 pm »
Ама биди реален дали не си помоќен и посмирен кога возиш 2.0 машина на автопат и по планини него 1.4 бензинец со иста коњажа ама пола torque?
А како се осеќаш посигурно кога претицаш и од 2500RPM почнуваш да ја цедиш брзината па на 4000RPM колата нагло прекинува со акселерација? Или пак кога ќе можеш да довртиш до 6000RPM притоа располагајќи практично со максималната снага рамномерно?
Плус тој торк кој го збориш не го чувствуаш директно туку оди преку пренос и разликите од 1.2:1 (320NM на 1750 вртежи vs 250NM на 1500 вртежи) се практично 1:1(ѕирни ги преносните односи на редукторите на двата мењачи), но кај бензинецот моментот почнува порано т.е. од 1500RPM и трае до 4500RPM, а кај дизелот од 1750 до 3500RPM. На крај она што треба да те интересира е како побрзо ќе ја постигнеш посакуваната брзина, а согласно графиците постирани од Марјанот 2.0 дизелот не е во предност во однос на 1.4 бензинот. Плус рачунај дека дизелот е потежок и на планини потешко ќе се пентери токолку бензинот, плус во кривини послабо ќе лепи за пат, т.е. ќе биде помалку стабилен.

Цитат
За низ град и така и така нема да осетиш многу од тој torque ама па кога ќе видиш дека можеш да го имаш за помалце потрошено гориво и плус разлика од цена на литар и дека разликата во цената на ново ја вадиш за макс. 4 години а ќе ја возиш 10 години реално...
10 години дека ќе ја вози не верувам. Плус тури му ги во есап сите сервиси и провери колку пари коштаат деловите за 2.0 турбо-дизел и спореди со оние за 1.4 турбо-бензин.

Цитат
Си има предности бензинот ама кога ќе ги ставиш на вага со дизелот дизелот тепа стално, бар на мојава вага што можда греши пошо не е баждарена од '92 па навака ;D
Кога ќе ги ставиш на вага се тука некаде. Ако возиш многу километри(над 20.000km годишно) тогаш дизелот е подобар избор, во спротивно бензинот.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 591
« Одговори #6452 на: 23 Април 2013, 17:33:31 pm »
rabotava so diesel vs benzin stana ko zenska ........ rabota na vkusovi :) a za vkusovi ne se komentira :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #6453 на: 23 Април 2013, 17:34:46 pm »
Бензинец без плин во 90% случаи е утка.

@Filomkd Зошто според мене е боље и многу поевтино. Пре би возел дизел него бензин на плин, више ако земам бензин ќе го возам на БЕНЗИН

@marjanot За перформансите на 1.4 тси и 2.0 тди што ги постираше, како што сам кажа 2.0 е поекономично а перформансите исти + немораш да ја стискаш гаста до крај за да повлече со полн товар (torque си е torque)
;D ;D ;D ;D ;D ;D Ме изнасмеа. Бензин се зема исклучиво за да му се вгради плин.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6454 на: 23 Април 2013, 17:35:06 pm »
Егзакли !

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #6455 на: 23 Април 2013, 17:36:07 pm »
Ама биди реален дали не си помоќен и посмирен кога возиш 2.0 машина на автопат и по планини него 1.4 бензинец со иста коњажа ама пола torque?
А како се осеќаш посигурно кога претицаш кога возиш на 2500RPM и цедиш до 4000RPM и колата нагло прекинува со акселерација, или пак кога ќе можеш да довртиш до 6000RPM притоа располагајќи со снагата рамномерно?
Плус тој торк кој го збориш не го чувствуаш директно туку оди преку пренос и разликите од 1.6:1 се практично 1.2:1(ѕирни ги преносните односи на редукторите на двата мењачи). На крај она што треба да те интересира е како побрзо ќе ја постигнеш посакуваната брзина, а согласно графиците постирани од Марјанот 2.0 дизелот не е во предност во однос на 1.4 бензинот. Плус рачунај дека дизелот е потежок и на планини потешко ќе се пентери токолку бензинот, плус во кривини послабо ќе лепи за пат, т.е. ќе биде помалку стабилен.

Што е битно колку втрежи покажува ако повеќе влече??? и во кој свет живееш? ве свет каде дизелите се 500кг потешки??? разликата во тежина на денешните дизели се осеќа само на стаза и тоа ако ги возат професионални возачи и тогаш влагањето во кривина нека биде 5км на саат поспоро... ти ке ги осетиш тие разлики и си спремен да платиш повеќе во цена на возење од 300-500е + на годишно ниво? Кој ја мења колата на 3-4 години жити се? ако ја мења значи дека и на керозин да вози има пари да пуни...

Бензинец без плин во 90% случаи е утка.

@Filomkd Зошто според мене е боље и многу поевтино. Пре би возел дизел него бензин на плин, више ако земам бензин ќе го возам на БЕНЗИН

@marjanot За перформансите на 1.4 тси и 2.0 тди што ги постираше, како што сам кажа 2.0 е поекономично а перформансите исти + немораш да ја стискаш гаста до крај за да повлече со полн товар (torque си е torque)
;D ;D ;D ;D ;D ;D Ме изнасмеа. Бензин се зема исклучиво за да му се вгради плин.

Па така де ;D Ај ќе земам бензин и после ќе му вградам дизел мотор хаха ама добро тоа беше саркастично кажано од Filomkd така да се признава како фер комент :D

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #6456 на: 23 Април 2013, 17:38:12 pm »
Керозинот е најевтин... Или грешам ? :)

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6457 на: 23 Април 2013, 17:39:53 pm »
Не грешиш ама потрошњата е различна и затоа поскапо доаѓа во мојата логика :D И + мислев авион дека ќе си купиш а не да се еба*аш со коли ко смртник обичен

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #6458 на: 23 Април 2013, 17:41:08 pm »
Логикава твоја вришти на сите страни :D

БТЊ, разумен свет
+36
топло станува

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6459 на: 23 Април 2013, 17:44:18 pm »
Ги лажа комунистине. :D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7112
« Одговори #6460 на: 23 Април 2013, 17:45:28 pm »
Па така де ;D Ај ќе земам бензин и после ќе му вградам дизел мотор хаха ама добро тоа беше саркастично кажано од Filomkd така да се признава како фер комент :D

И шо е саркастично од моја страна ? Ај вака, бензинец на бензин ке возеа само богатите ако го немаше светото гориво, господ да го поживее, ПЛИНЧЕ златно. Амин!

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6461 на: 23 Април 2013, 17:46:54 pm »

И шо е саркастично од моја страна ? Ај вака, бензинец на бензин ке возеа само богатите ако го немаше светото гориво, господ да го поживее, ПЛИНЧЕ златно. Амин!

Путин за Претседател на Македонија :D И под итно дирекција на ГАЗПРОМ во Ск до триумфалната капија ;D И Тито да ги правеше југовците дизел ама не се разбирал од коли па ај бензинец па ќе им стават плин :D АМИН!

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6462 на: 23 Април 2013, 17:52:35 pm »
Што е битно колку втрежи покажува ако повеќе влече???
Како тоа повеќе влече а поспоро убрзава?!?? Објасни ми жити Исак Њутн и неговите закони (F = m * a гомна да јаде)!

Цитат
и во кој свет живееш? ве свет каде дизелите се 500кг потешки???
Јас на планетата земја, а ти каде живееш? Наместо да скокаш како прле пред магаре прво прегледај ги бројките па после скокај...

1305 vs 1155kg, тоа е разлика од 150kg, т.е. 13% која јас не би ја занемарил во никој случај.

Цитат
разликата во тежина на денешните дизели се осеќа само на стаза и тоа ако ги возат професионални возачи и тогаш влагањето во кривина нека биде 5км на саат поспоро...
Абе ајде...Објасни тогаш како турбо дизелот кој има 10КС(+7%) поголема максимална моќност и 70NM(+23%) поголем максимален вртежен момент има послаби перформанси?
Објасни ми зошто на турбо дизелот траекторијата на кочење од 100km/h до 0km/h е 39 метри, а на турбо бензинецот е 34 метри?
Објасни ми ако еден ист шофер влезе во една иста кривина со една иста брзина и притоа колата му пролизга, која кола повеќе ќе отстапува од посаканата траекторија на движење, полесната или потешката?

Цитат
ти ке ги осетиш тие разлики и си спремен да платиш повеќе во цена на возење од 300-500е + на годишно ниво?
Пак забораваш многу битен фактор, а тоа е одржување. Рачунаш од прилика по +70 евра трошок за редовен сервис на дизелот на секои 10000km? А што праиме ако на пример ти рикне една дизна на турбо дизелот? Мораш да ги смениш сите 4, т.е. да се опрчиш минимун 2000 евра. Кај 1.4TSI можеш да поминеш и со промена на една дизна т.е. 150 евра.

Цитат
Кој ја мења колата на 3-4 години жити се?
А кај реков дека ќе ја мења на 3-4 години? Ете Марјанот го има Леонот 4 години и планира за брзо да го смени. Ако не се лажам веќе го пикираше новиот Леон.

Цитат
ако ја мења значи дека и на керозин да ја вози има пари да ја пуни...
Керозинот е поефтин и од дизел и од бензин.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #6463 на: 23 Април 2013, 17:56:03 pm »
Гојдо едно време сакаше дизел, што се пишмани сега?

П.С. Предност на дизелите е што имаат поголем багажник во однос на бензинците.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6464 на: 23 Април 2013, 17:59:17 pm »
Па torque-от е одговорен за помалиот напор што го осеќа дизелот на узгорници ако сум во право или не е така???
Кој тоа ти кажал дека сите дизни мора да ги смениш на дизел а на бензинец не?? Јас на меганот му ја чистев едната дизна во 80ккм и кошташе 50е може и помалце не се сеќавам точно ама и по твоето пак испаѓа 200е поевтино годишно... 5 години = 1000е само во горивото и да ги има сите кварови што можеш да ги најдеш кај дизел за 50ккм... Реално на 50ккм луѓе не отвориле хауба освен за промена на уље и филтри така да и тоа ти паѓа во вода...