Што е битно колку втрежи покажува ако повеќе влече???
Како тоа повеќе влече а поспоро убрзава?!?? Објасни ми жити Исак Њутн и неговите закони (F = m * a гомна да јаде)!
и во кој свет живееш? ве свет каде дизелите се 500кг потешки???
Јас на планетата земја, а ти каде живееш? Наместо да скокаш како прле пред магаре прво прегледај ги бројките па после скокај...

1305 vs 1155kg, тоа е разлика од 150kg, т.е. 13% која јас не би ја занемарил во никој случај.
разликата во тежина на денешните дизели се осеќа само на стаза и тоа ако ги возат професионални возачи и тогаш влагањето во кривина нека биде 5км на саат поспоро...
Абе ајде...Објасни тогаш како турбо дизелот кој има 10КС(+7%) поголема максимална моќност и 70NM(+23%) поголем максимален вртежен момент има послаби перформанси?
Објасни ми зошто на турбо дизелот траекторијата на кочење од 100km/h до 0km/h е 39 метри, а на турбо бензинецот е 34 метри?
Објасни ми ако еден ист шофер влезе во една иста кривина со една иста брзина и притоа колата му пролизга, која кола повеќе ќе отстапува од посаканата траекторија на движење, полесната или потешката?
ти ке ги осетиш тие разлики и си спремен да платиш повеќе во цена на возење од 300-500е + на годишно ниво?
Пак забораваш многу битен фактор, а тоа е одржување. Рачунаш од прилика по +70 евра трошок за редовен сервис на дизелот на секои 10000km? А што праиме ако на пример ти рикне една дизна на турбо дизелот? Мораш да ги смениш сите 4, т.е. да се опрчиш минимун 2000 евра. Кај 1.4TSI можеш да поминеш и со промена на една дизна т.е. 150 евра.
Кој ја мења колата на 3-4 години жити се?
А кај реков дека ќе ја мења на 3-4 години? Ете Марјанот го има Леонот 4 години и планира за брзо да го смени. Ако не се лажам веќе го пикираше новиот Леон.
ако ја мења значи дека и на керозин да ја вози има пари да ја пуни...
Керозинот е поефтин и од дизел и од бензин.