Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2542682 пати)

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7115
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #5355 на: 21 Март 2013, 20:16:35 pm »
Samo ako ti raboti benzinecot pod pogolemi vrtezi vo ler mozes da trgnes... I sekako probaj na ugorno, dizelot na ugorno trga bez gas, na 800rpm, vo prva.

Со угорното се сложувам дека дизелот ке тргне а бензинецот ке изгаси, ама на РАМНО и бензинецот ке тргне без гас.
Јас пак ке ти кажам, мојот опел праисториски, со карбуратор и плин при лер гас, значи ни саух повлечен малку, ниту притискам на гас, само кумплуг и успевам да го придвижам без да изгаси.
Твое е дали ке веруваш или не, а јас можам многу лесно да докажам, можам и видео да снимам ако сакаш ;)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #5356 на: 21 Март 2013, 20:16:58 pm »
Simo:
i da i ne. kaj kosilicite turzata se regulira so klapnata, i toa e daaaaaaelku poneprecizen nacin na reguliranje na vrtezite...

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5357 на: 21 Март 2013, 20:18:08 pm »
Ни грам повеќе тролање од оноа на филипв

какво црно тролање

Ни грам повеќе тролање од оноа на филипв ;) А твоиве аргументи за тротл респонсот и прецизноста, ко` од предизборна програма да излегле..

за разлика од предизборната програма, се што кажа лп е ДО ЗБОР дочно

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #5358 на: 21 Март 2013, 20:20:42 pm »
Simo:
i da i ne. kaj kosilicite turzata se regulira so klapnata, i toa e daaaaaaelku poneprecizen nacin na reguliranje na vrtezite...

Еве глеј (уствари ти не мора, туку оние што ти веруваат нека видат):
Цитат

Pedal is held steady and the throttle map is switched using cruise control buttons. Starting with standard, then modified, standard, modified. Could be useful for wet conditions, or for those who want it more aggressive, or to adjust the balance between throttle and boost to make torque.

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #5359 на: 21 Март 2013, 20:22:53 pm »
симо кујзнае колку ти е досадно чим уште се докажуваш во темава

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5360 на: 21 Март 2013, 20:23:42 pm »
R35... за да обезбеди интуитивен тротл риспонс ангажирана електроника ко пентиум...

ај сеа ја да најдам дизелаш од тој ценовен ранг?

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #5361 на: 21 Март 2013, 20:25:30 pm »
Едини конкурент е м550д,друг нема.А кај бензинците ги има колку сакаш..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5362 на: 21 Март 2013, 20:30:14 pm »
R35... за да обезбеди интуитивен тротл риспонс ангажирана електроника ко пентиум...

ај сеа ја да најдам дизелаш од тој ценовен ранг?

Оф мори мајко, не читаме се` а? Туку се фаќаме за која кола е. Ок.....  Ајде, втор обид. Тротл респонсот се твикува на СЕКОЈА кола.
Цитат
The 2013 Fiat 500 and 500c Lounge models now feature the five-speed manual transmission, allowing these two Cinquecento models to deliver up to 40 mpg highway and quicker off-the-line acceleration. For more engaging driving, the driver can select the “Sport” mode on the instrument panel to unleash a more aggressive throttle map for improved engine responsiveness.
На пример. Сеа најди соодветен дизел. whatever. Не е ТОА поентата. Поентата е дека се твикува по желба тротл респонсот и со тоа контролата врз вртежите. Степер моторите се доволно прецизни, речиси ко` сајла од папуча за гас (јас би преферирал сајла ако ме прашате баш).

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5363 на: 21 Март 2013, 20:33:58 pm »
ок ок

не се разбравме

бензинецот докај 2000 е мртво пувало. не влече. стискаш полека стискаш стискаш и одеднаш ОПАААА тегне

тоа е ОДВРАТНО својство. ГО МРАЗАМ.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #5364 на: 21 Март 2013, 20:40:50 pm »
Ti ne razbiras Simo. Kaj dizelot gorivoto ja odreduva turazata, kaj benzinecot vozduhot.

Kaj dizelot turazata ja reguliras taka sto odreduvas do 0.000000000001 del od litar nafta koj go vbrizguvas vo cilinderot, i na toa mu dodavas golema kolicina na vozduh. Ne e bitno kolku vozduh, zatoa sto dizelot podrzuva sekakva smesa na gorivo i vozduh. So tie 0.000000000001 litri gorivo direktno gi kontroliras vrtezite. Kontrolata na vrtezite kaj dizelot moze da odi do 10ti del od eden rpm, no toa ne e potrebno, pa vo praksa cekorot iznesuva okolu 10rpm.

Kaj kosilicite turzata se kontrolira so pomos na pozicijata na klapnata. Kolku i da e precizna taa kontrola, okolu milion pati e poneprecizna od kontrolata na gorivoto kaj dizelot.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5365 на: 21 Март 2013, 21:42:05 pm »
Ti ne razbiras Simo. Kaj dizelot gorivoto ja odreduva turazata, kaj benzinecot vozduhot.

Kaj dizelot turazata ja reguliras taka sto odreduvas do 0.000000000001 del od litar nafta koj go vbrizguvas vo cilinderot, i na toa mu dodavas golema kolicina na vozduh. Ne e bitno kolku vozduh, zatoa sto dizelot podrzuva sekakva smesa na gorivo i vozduh. So tie 0.000000000001 litri gorivo direktno gi kontroliras vrtezite. Kontrolata na vrtezite kaj dizelot moze da odi do 10ti del od eden rpm, no toa ne e potrebno, pa vo praksa cekorot iznesuva okolu 10rpm.

Kaj kosilicite turzata se kontrolira so pomos na pozicijata na klapnata. Kolku i da e precizna taa kontrola, okolu milion pati e poneprecizna od kontrolata na gorivoto kaj dizelot.

Поради начинот на работа (самозапалувње на смешата), дизелот има проблеми со ова што го кажуваш.

Еве ти еден предизвик: Ајде утре усними како контролираш турбо дизел со педал на гас на 1000 и 1100, 2000 и 2100 и на  3000, 3100 вртежи.  инкременти од 100 вртежи не од 1/10 вртеж. Баш ме занима.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4117
« Одговори #5366 на: 21 Март 2013, 21:47:46 pm »
ок ок

не се разбравме

бензинецот докај 2000 е мртво пувало. не влече. стискаш полека стискаш стискаш и одеднаш ОПАААА тегне

Пак генерализација, постои бензинец кој ќе повлече одлично на 1500 (не како турбо дизел). Инаку и еден неворајтно стар бензинец на Citroen ZX 1.8i 8v се осеќа сосема добро во тие обртаи, јас имав мака на плин да го натерам оти беше наштиман сам да се вклучува над 2200 ако свртиш, па ако се заборавиш не внимаваш ќе си го навозиш на бензин.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #5367 на: 21 Март 2013, 21:57:44 pm »
ок ок

не се разбравме

Ау ау ау ...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5368 на: 21 Март 2013, 21:58:49 pm »
Полека - полека ќе  се покаже дека омразата и личното чуство на одвратност се водилките кон инаетењето ;D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4117
« Одговори #5369 на: 21 Март 2013, 22:04:07 pm »
Личното искоствое најбитно во секоја од овие дискусии. Затоа јас Accord 2.0i нечум да видам. Џабе што е бензинец :)