Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2544069 пати)

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7116
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #5280 на: 21 Март 2013, 15:21:16 pm »
Голф 2 е машина над машините, бугар знае ;D ;D

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #5281 на: 21 Март 2013, 15:26:28 pm »
@Nikola X - Штета што сум од Битола.

Ако дојдам со мојата кола Скопје на некој собир се нудам да ги пробаме моите 75кс на атмо бензин, со твоите 75кс на турбо дизел.

;)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5282 на: 21 Март 2013, 15:29:56 pm »
Со таа разлика што јас возам нормално, си ја стискам колата низ град и уживам како што сакам, и колата ми троши 7. За бензинец со иста моќност да троши 7 низ град треба да се вози пензионерски со пердув на педалата за гас, и евентуално меѓу полноќ и 3 сабајле.

Баш така, а силата што ја добиваш за дупла цена не литража не се исплати, да не збориме дека сега излегоа biturbo diesel што троши макс. 1л повеќе од обичен ТД а силата е иста со турбобензинецот само плус њутн метри добиваш и не се плашиш на секое брдце во која брзина влагаш и дали си доволно улетан. Недај боже натоварен да си со уште тројца во кола и стража да ја качуваш, голф 2 1.6 Д те тица на узгорница, ич не ми ја ни треба колата ако голф 2 ме тица на узгорница со 100000000000000км поминато. Бензинецот нема њутн метри бидејќи има 3 пати помала компресија во цилиндрите и се мачи кога треба да повлече на ниски вртежи ЕНД ОФ ДИСКАШН :) тицањето од голф 2 ми се деси кога јас бев во голф 5 1.4 со тројца другари без багаж...

И како и многу други љубители на енергенсот за греење во домаќинствата досега, споредуваш перформанси на ТУРБО-Дизел со атмосферски бензинец. Али не си ти крив, темата е погрешно поставена уште у старт, пошто вика „ДИЗЕЛАШИШТА против Бензинчиња“.

*sigh*
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #5283 на: 21 Март 2013, 15:39:14 pm »
@Rakun4e Не е проблем пробано е веќе, стартот на бензинот е побрз ама после 50-тина метри њутн метрите доаѓаат до израз, да не превиме муабет што мојот дизел е 3 цилиндра и е 1.4, ако бензинецот е над таа кубикажа немо\ам да ти кажам за сигурно, во секој случај ќе се пробаме ако е 1.4 или нешто околу тоа, иако имаш цилиндар вишак од мене :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #5284 на: 21 Март 2013, 15:47:49 pm »
проток и доток не е исто?
Има различно значење. Проток е во две насоки: влез-излез, доток е во една: влез. :D

Цитат
јас мислев дека аголот на лептирот е она што одредува колку ваздух ќе влезе
Кога моторот не работи и ќе го отвориш лептирот, колку воздух влегува? Дали е исто тоа како и кога ќе ја нагазиш колата на неколку иљади вртежи?

Цитат
EDIT еве сеа читам за throttle и тачно така е ко што го имав замислено. Токму лептир-клапната одредува колку ваздух ќе влезе у моторот!
Погрешно пишале или погрешно си разбрал. Колку воздух ќе влезе зависи од многу фактори, а само еден од тие фактори е отвореноста на клапната. Примарен фактор е подпритисокот кој се јавува во усисната грана кој пак зависи од тоа колку брзо вртат клиповите, дали моторот е под терет или не, температурата, релативната влажност и т.н.

Понатаму, кога отоворот на клапната е доволно голем за да го „порамни“ притисокот во усисната грана со оној надвор со дополнително отварање нема да се зголеми дотокот на воздух. Клапната е само вентил кој може да го ограничи протокот, но не и да го генерира односно не да генерира притисок. Во спротивно немаше да посојат турбини, а нивната улога ќе ја преземеше клапната.

Кога клапната би одредувала колку воздух ќе влезе во усисната грана немаше да постојат MAF/MAP сензори кои всушност мерат колкаво количество на воздух влегува во усисната грана, па во зависност од тој податок покрај многу други(број на вртежи, оптеретеност, коректори и друго) ECU-то пресметува колкаво количество на гориво ќе дозира.

Цитат
па ќе резимирам: повисок октански број може да значи помала потрошувачка доколку смесата се осиромаши, но истовремено се крене компресијата.
Мешаш некои работи. Сиромашна смеса е едно, а помало количество на смеса е друго. Без разлика колку ефективно ќе согорува горивото, ECU-то секогаш го брка стохиометриски-идеалниот сооднос на гориво и кислород.
Со зголемувањето на компресијата се зголемува притисокот под кој се пали горивото. Колку притисокот е поголем толку посилна ќе биде експлозијата, односно толку повеќе ќе се ослободи механичка енергија за сметка на помалку топлинска. И обратно, колку притисокот е помал, толку послаба ќе биде експлозијата, односно толку помалку механичка енергија ќе се ослободи за сметка на повеќе топлинска. На пример земи една пиратка и пресечија, истури и го барутот на земја и запали го. Дали ќе експлодира? Не. Само ќе ослободи топлина која ќе ја изгори земјата. Притоа горењето на барутот ќе трае временски многу подлого во однос на она кога пиратката би пукнала. Притоа и во двата случаи ќе се искористи исто количество на енергија, односно ќе согориме исто количество на барут(гориво во нашиот случај), но ќе добиеме различни количини на топлинска и механичка енергија.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #5285 на: 21 Март 2013, 16:12:14 pm »
Со таа разлика што јас возам нормално, си ја стискам колата низ град и уживам како што сакам, и колата ми троши 7. За бензинец со иста моќност да троши 7 низ град треба да се вози пензионерски со пердув на педалата за гас, и евентуално меѓу полноќ и 3 сабајле.

Баш така, а силата што ја добиваш за дупла цена не литража не се исплати, да не збориме дека сега излегоа biturbo diesel што троши макс. 1л повеќе од обичен ТД а силата е иста со турбобензинецот само плус њутн метри добиваш и не се плашиш на секое брдце во која брзина влагаш и дали си доволно улетан. Недај боже натоварен да си со уште тројца во кола и стража да ја качуваш, голф 2 1.6 Д те тица на узгорница, ич не ми ја ни треба колата ако голф 2 ме тица на узгорница со 100000000000000км поминато. Бензинецот нема њутн метри бидејќи има 3 пати помала компресија во цилиндрите и се мачи кога треба да повлече на ниски вртежи ЕНД ОФ ДИСКАШН :) тицањето од голф 2 ми се деси кога јас бев во голф 5 1.4 со тројца другари без багаж...

Никола, тазе си, а темава има над 350 страни разглобено баш заради муабетиве како твојот. Потпрочитај и малку поназад, не само последните 3-5 страни.
Претходно велеше дека си немал пари за 3000-ка бензинец, а сега ставаш во конотација би-турбо дизел.

Јас Стража натоварен, со 3 деца позади и куфер на кров ја качувам во 4-та и 5-та. Турбо бензин возам. Бензинецот има њутн метри и на располагање му е максималниот број веќе од 1500 врт/мин.
Повторно ти велам, не земај како репер Голф 5 1.4 од 80 кс, па уште и товарен со другари.

Ако си расположен и ако имаш малку време, еве ти релевантна споредба на бензин vs дизел ;)
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,61.msg392288.html#msg392288

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5286 на: 21 Март 2013, 16:18:41 pm »
Ќе треба да го демонстрираш ова на патот до Белград и назад :)

За секој случај:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

;D

Што ти значи големо искуство со дефекти на кола?

Фала Куоре !

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #5287 на: 21 Март 2013, 16:19:24 pm »
@Rakun4e Не е проблем пробано е веќе, стартот на бензинот е побрз ама после 50-тина метри њутн метрите доаѓаат до израз, да не превиме муабет што мојот дизел е 3 цилиндра и е 1.4, ако бензинецот е над таа кубикажа немо\ам да ти кажам за сигурно, во секој случај ќе се пробаме ако е 1.4 или нешто околу тоа, иако имаш цилиндар вишак од мене :)

Opel Astra G 1.6i

Maximum power - Output - Horsepower :    75 PS (74 bhp) (55 kW) @ 5200 rpm
Maximum torque :    128 Nm (94 lb.ft) @ 2800 rpm

Acceleration 0 to 100 km/h (0 to 62 mph) :    14.5 s

Volkswagen Polo 1.4 TDI

Maximum power - Output - Horsepower :    75 PS (74 bhp) (55 kW) @ 4000 rpm
Maximum torque :    195 Nm (143 lb.ft) @ 2200 rpm

Acceleration 0 to 100 km/h (0 to 62 mph) :    14.7 s

Ова што пишува на хартија ке кажам дека благе везе нема во реалност  ;)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5288 на: 21 Март 2013, 16:27:53 pm »
Кога моторот не работи и ќе го отвориш лептирот, колку воздух влегува? Дали е исто тоа како и кога ќе ја нагазиш колата на неколку иљади вртежи?  

Лептирот ја регулира количината ваздух која влага при секој поединечен циклус. Ако мотор не работи - нема поединечен циклус.

Дали е исто тоа како и кога ќе ја нагазиш колата на неколку иљади вртежи?  

Да, при секој поединечен циклус ИСТО воздух ќе влезе и на 2000 и на 5000 вртежи. Колку е тој воздух зависи од отвореноста на лептирот.

Погрешно пишале

Е да бе :-) ај сеа...

или погрешно си разбрал.  

OK, ajде да провериме. Вака вика:

"In a gasoline internal combustion engine, the throttle is a valve that directly regulates the amount of air entering the engine, indirectly controlling the charge (fuel + air) burned on each cycle due to the fuel-injector or carburetor maintaining a relatively constant fuel/air ratio."

Tи како го толкуваш ова? Прееска кажа „нема врска со температура и притисок, ниту пак може директно да го диктира влезот на воздух.“. I'd argue дека не само што - заедно со горивото - ги диктира вртежите (а со тоа и протокот на воздухот), туку дека има и тоа каква врска со температура/притисок (во термодинамиката заедно идат тие работи). Како што веќе обајаснив: при константен волумен (цилиндар) повеќе гас значи повеќе притисок а тоа значи поголема температура.

Со лептирот ДИРЕКТНО се контролира снагата која ја испорачува моторот! Кај бензинците (sans tsi/fsi) просто нема друг начин. Отворен лептир -> цилиндерот усисава повеќе воздух -> може да согори повеќе гориво -> снагата расте -> се усмукува повеќе гориво... Иначе, доколку ти си у право а ја не, кажи: за што воопшто служи лептирот ако не за регулирање на тоа колку ваздух ќе влезе при секој циклус? Ова више те прашав ама не одговори.

Колку воздух ќе влезе зависи од многу фактори, а само еден од тие фактори е отвореноста на клапната.

Во право си доколку разгледуваме колку воздух ќе влезе во единица време (на пр 1 минута). Но, колку воздух ќе влезе при секој поединечен циклус зависи само од 2 фактори: кубикажата на моторот и позицијата на лептирот.... уствари има и други фактори (атмосферски притисок и температура) али не збориме сеа за нив.

Клапната е само вентил кој може да го ограничи протокот, но не и да го генерира односно не да генерира притисок.

ниту го реков ниту го помислив тоа. Клапната е вентил, но мора да се потенцира варијабилен вентил. Не е само 1/0.

Мешаш некои работи. Сиромашна смеса е едно, а помало количество на смеса е друго.

Ништо не мешам. За гориво со повисок октански број да донесе заштеда во гориво мора смесата да се осиромаши: при секој циклус да има малце помалку гориво (заштеда) и малку повеќе воздух (подобра компресија=подобра ефикасност) за на крај снагата да биде иста за малку помалку потрошено гориво.

Прочитав на интерент и во право сум :-)

мислам дека нашите недоразбирања се должат на тоа што јас зборувам за воздух при поединечен циклус, а ти за воздух во единица време. Нели?

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5289 на: 21 Март 2013, 16:27:59 pm »
Не е баш дупло.... далеку е од дупло.. Уствари треба години да возиш, за да ја исплатиш премијата што си ја платил за дизел во салон.

Седи недоволен, кец !
« Последно менување: 21 Март 2013, 16:38:00 pm Sportex »

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #5290 на: 21 Март 2013, 16:36:20 pm »
во право е симо,една пријателка сега ја продаде колата,па зимаше нешто преку фирма кола,ја прашав зошто земавте бензин,рачунале и излегло дека треба да поминат 4-5 години со нејзината годишна километража од 10-12 000км за да се исплати дизелот :)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #5291 на: 21 Март 2013, 16:49:51 pm »

чудно,уште немам видено вакво видео со дизели,ама што знаат они

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7116
« Одговори #5292 на: 21 Март 2013, 16:50:39 pm »
За жена дизел никако оти научени се они цело време да цепаат со 2-ра и 4000 вртежи, 3 брзина многу ретко ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5293 на: 21 Март 2013, 16:51:18 pm »
чудно,уште немам видено вакво видео со дизели,ама што знаат они

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #5294 на: 21 Март 2013, 17:23:33 pm »

Opel Astra G 1.6i

Maximum power - Output - Horsepower :    75 PS (74 bhp) (55 kW) @ 5200 rpm
Maximum torque :    128 Nm (94 lb.ft) @ 2800 rpm

Acceleration 0 to 100 km/h (0 to 62 mph) :    14.5 s

Volkswagen Polo 1.4 TDI

Maximum power - Output - Horsepower :    75 PS (74 bhp) (55 kW) @ 4000 rpm
Maximum torque :    195 Nm (143 lb.ft) @ 2200 rpm

Acceleration 0 to 100 km/h (0 to 62 mph) :    14.7 s

Ова што пишува на хартија ке кажам дека благе везе нема во реалност  ;)

Тогаш дефинитивно треба еден семафор да збркаме на партизанска па да видиме дали хартија лаже или инженерите на бензинците коваат тајна завета против дизелот XD ако не друго ќе се повозиме како и да свртиш се е во вкусот, некој сака обртаи некој економичност а јапанците измислија hybrid... :D