Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2003461 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #3945 на: 08 Февруари 2013, 11:15:23 am »
ja bi rekol bas obratno. dizelot ceo vreme ima potencija, benzincheto samo na visoki vrtezi. vidi ti cij patlak cel vreme visi obesen.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3946 на: 08 Февруари 2013, 11:17:31 am »
Сакаш да каеш дека сега ти е надрвен ?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43951
  • Il Moderatore
« Одговори #3947 на: 08 Февруари 2013, 11:22:28 am »
Да не се навраќам наназад, тврдам дека (турбо)бензинците во својот вртежен ранг испорачуваат повеќе торк од (турбо) дизелите. Дали некој пробал да пресмета колку е ΔTorque на дизел во рангот од 1000-4500 вртежи VS е ΔTorque на соодветен бензинец од 1000-7000 вртежи? Јас сум убеден дека бензинецот и во оваа категорија ќе тепа, иако не сум седнал да пресметувам :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #3948 на: 08 Февруари 2013, 11:31:48 am »
koj e toj turbo benzinec sto isporacuva torque 1000-7000? I vo koja druga kategorija tepal benzinecot? Vo testot za 550xd procitaj go komentarot za zvuk. I tuka veke benzincite ne se dominantni.

Turbo benzincite se nova kategorija, na koja mozebi i pretsoi bleskava idnina, toa ostanuva da se vidi. Segasnosta mu pripaga na negovoto visocestvo Dizelasot!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #3949 на: 08 Февруари 2013, 11:32:59 am »
Јас би кажал дека е цврст став. Ќе си купам бензинец и седан и ќе бидам среќен крај на приказната. Знам однапред што сакам а не после да бидам пишман аџија.

Од вакви цврсти ставови не мрдна државав 20 години од место! Вози си што сакаш само те молам немој да влегуваш во политика! ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3950 на: 08 Февруари 2013, 11:36:55 am »
koj e toj turbo benzinec sto isporacuva torque 1000-7000? I vo koja druga kategorija tepal benzinecot? Vo testot za 550xd procitaj go komentarot za zvuk. I tuka veke benzincite ne se dominantni.

Turbo benzincite se nova kategorija, na koja mozebi i pretsoi bleskava idnina, toa ostanuva da se vidi. Segasnosta mu pripaga na negovoto visocestvo Dizelasot!

Секој бензинец испорачува торк до лимит. Прашање е колку. Новите турбобензинци испорачуваат МАКСИМАЛЕН, пази МАКСИМАЛЕН торк од 1200 па до 5-5500 вртежи. Но тоа не значи дека немаат торк под и над тој ранг. Само не е максимален. Секако торкот не се создава и губи наеднаш (уствари ова кај дизелите се дешава над 4000 вртежи, да се изгуби торкот наеднаш ;).)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14398
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3951 на: 08 Февруари 2013, 11:38:08 am »
А дизелите шо прават,спијат?Плус торкот е поголем кај дизелите,така да....
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #3952 на: 08 Февруари 2013, 11:39:37 am »

Usually, diesel engines never lack torque, but they do not instantly respond to pressure on the throttle.

Интересно, секако не спомнато до сега во 262 страни од темава, особено од стручњаците за дизел.

И секако ова некако изостана од муабетот :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29808
    • CARclub.mk
« Одговори #3953 на: 08 Февруари 2013, 11:43:01 am »
Генерално дизелашите каснат со одзив на гас, али со помодерните дизели тоа е намалено скоро до минимум. На велештрумф коментарот кога прв пат влезе во мојот Голф беше „абе, му кажал некој дека е дизел?“

Е сега, дека каснат, каснат, ама повеќе е изразен моментот со турбо дупката него каснењето на одзивот, што е уствари проблем на секој турбаш.

Нит турбо бензинец, нит турбо дизел можат да ја имаат инстантната реакција на гас која што ја има добар атмосферец.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3954 на: 08 Февруари 2013, 11:47:33 am »
А дизелите шо прават,спијат?Плус торкот е поголем кај дизелите,така да....

Јас зборам за ВКУПНИОТ ИСПОРАЧАН ТОРК ВО ВРТЕЖНИОТ РАНГ, не за МАКСИМАЛЕН ТОРК при одреден број вртежи. Тука мислам (тврдам) дека турбобензинците се во ОГРРРОООМНА предност.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #3955 на: 08 Февруари 2013, 11:48:05 am »
I sto kazuva pasusot banza? Na turbo dizelite ime treba 0.5 sekundi do 2 sekundi za da povlecat kako lokomotiva dokolku prethodno bile vozeni penzionerski. Toa e vremeto sto e potrebno turboto da zavrti na 200.000rpm. Se znae deka atmosferskite motori imaat inicijalna podobra reakcija, motorot vednas ja prifaka reakcijata na gasta. No samo ja prifaka, ne pravi nisto poveke okolu toa, osven sto ke pocne da brci. Edinstven dizel koj imase momentalna reakcija na gasta (a bese dostapen za obicniot narod) bese PD TDi, koj W go ukina, vo paket so site drugi dobri raboti koi gi ukina vo procesot na golemoto stedenje !

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #3956 на: 08 Февруари 2013, 11:49:04 am »

Usually, diesel engines never lack torque, but they do not instantly respond to pressure on the throttle.

Интересно, секако не спомнато до сега во 262 страни од темава, особено од стручњаците за дизел.

И секако ова некако изостана од муабетот :)

Ти од кога немаш возено посовремен дизел? ;D

Ако си слободен ќе те викнам кога ќе имам шанса, да пробаме едно дизелче со неколку стотини коњи и четвороцифрени Њутнови метришта, да видиш колку и како касни одзивот, ама пази на здивот!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #3957 на: 08 Февруари 2013, 11:53:54 am »
Go vozi on vtoroto najdobro- turbo benzinec. No za nekoja godina ke se prestrasi i ke kupi dizel, so opravdanie deka e zenet i star ;D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #3958 на: 08 Февруари 2013, 11:54:27 am »
Usually. Не 550д, не тоа твоето со 1000НМ :)

Иначе после 20ти барај ме за дизелчето, не мрзам дизел и би го возел за секој ден во некоја нормална кола. Само уживање и мерак не ги поврзувам со дизел.

ЕДИТ: Никогаш не сум напишал дека нема да возам дизел некогаш, можда и утре.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #3959 на: 08 Февруари 2013, 11:55:31 am »
evoluiraj banza. ke te zgazi vremeto ;D