Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2551040 пати)

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #2835 на: 23 Ноември 2012, 20:12:19 pm »
Choose your destiny!

Бензин    64 (59.8%)
Дизел    43 (40.2%)

Вкупно гласови: 107

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #2836 на: 23 Ноември 2012, 20:26:30 pm »
Не иде вака. Ова треба да се седне со мене, ЛП, Симо, Филип, Едо, Куоре, Зеро... и да се издискутира на маса како луѓе!  8)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #2837 на: 23 Ноември 2012, 20:35:25 pm »
Ооо, дададааа! Сокаче е фино место да се продискутираат вакви работи...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2838 на: 23 Ноември 2012, 20:42:08 pm »
Нема гајле,има коли бензинци за демонстрации..

*секој* бензинец од 70 или повеќе коња може при демонстрација на крајните перформанси да го остави позади себе сди-то на автопат и на угорница и на удолница и секако. тоа НИКОЈ не го спори, а јас најмалку.

АЛИ

За тоа да се постигне, бензинецот практично не треба да се спушти под 3-3ипол иљади вртежи и често (на угорници) мора да се задира во 4-5-6и јаче илјади рпм во четврта или трета, а во нормална секојдневна вожња така скоро никој не вози. И тоа е проблемот: на хартија многу максимални коњи, но во реалноста најчесто многу, многу помалце коњи. За тркање е закон, ама за нормално возење? Не е лошо, али дизелот е бољи.

Еднаш го гледав оној џамирокуаи на телевизија. И вика „оваа ми е  колата за преку ден“ (my day car) и таму гледаш некој раскошен турбодизел караван со унутра спејс шатл опрема, гуми дебели седумнаески итн итн. А после ни ги покажува аутата за навечер :-) ламбо, ферари, порше итн итн итн не знам што све тачно. Све бензинци нормално.

И ова е работата: при нормално секојдневно возење - а тоа е секое возење кое не е на тркачка стаза - дизелот е подобар и поскап. Ова е толку брилијантно проста релација „подобар-поскап“ што стварно не ми е јасно зашто ви е тешка за сфаќање. Сето тоа може и со бензинец, ама не е толку добро (читај: не е толку јако) и поевтино е. Просто ко пасуљ.

При ненормално возење близу макс рпм - а тоа е секое возење на стаза или тркање или драг рејсинг или сл - бензинецот е у принцип бољи поради тоа што нема принципиелна граница на највисоките можни вртежи и тоа никој никогаш не го оспорил. Бензинецот има и подобар однос тежина/снага („ефикасноста“ на симо) што го прави особено погоден за летала, скутери/мотори, најмали коли и тркачки коли.

дали сега се разбираме?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2839 на: 23 Ноември 2012, 20:55:46 pm »
Ауди RS6 му е дејли кар, АЛООО EРEС ШЕСКА, каков дизел какве пи*е материне ;D ;D

5:10.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2840 на: 23 Ноември 2012, 21:30:21 pm »
duri i benzinecot da ima isti performansi kako dizelot, duri i da go napravat da trosi isto kako dizelot i naftata da cini isto pari kako benzinot, pak bi zel dizel...ako mozam. Sakam na ugorno da pominam nekoja kosilica, i taa da vidi crn cad pred sebe, da svati deka traktor ja pominal, i da posaka da si ja frli kosilicata vo otpad. Nestoo slicno, kako koga Chlink go izduva eden dizel na Gradsko-Veles, na ugornicata sto nekolkumina rekoja deka ne e nikakva ugornica. Chlink tuka drzese polna turaza, vo najvisokata brzina, vleze na ugornicata so zalet i naleta na traktor. Traktorot kulutrno se premesti na desnata traka i ja pusti zaletanata kosilica. Potoa dodade turaza i rece cao decaci.

ete toa go sakam, toa sum jas so pasatot, taka si igram so kosilici.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2841 на: 23 Ноември 2012, 21:34:02 pm »
duri i benzinecot da ima isti performansi kako dizelot, duri i da go napravat da trosi isto kako dizelot i naftata da cini isto pari kako benzinot, pak bi zel dizel...ako mozam. Sakam na ugorno da pominam nekoja kosilica, i taa da vidi crn cad pred sebe, da svati deka traktor ja pominal, i da posaka da si ja frli kosilicata vo otpad. Nestoo slicno, kako koga Chlink go izduva eden dizel na Gradsko-Veles, na ugornicata sto nekolkumina rekoja deka ne e nikakva ugornica. Chlink tuka drzese polna turaza, vo najvisokata brzina, vleze na ugornicata so zalet i naleta na traktor. Traktorot kulutrno se premesti na desnata traka i ja pusti zaletanata kosilica. Potoa dodade turaza i rece cao decaci.

Јас мислев сакаш да уживаш во возењето..
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #2842 на: 23 Ноември 2012, 21:38:47 pm »

Лошко, дали ти несакајќи се издаде дека брчиш Пасат ТДИ ? ;D

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7664
  • French diamond
« Одговори #2843 на: 23 Ноември 2012, 21:54:33 pm »
Арно де сакај ти, ама не е цел пат угорница  :) Прашање е дали тој тракторот ќе биди на пола пат до угорницата, ако тргнат заедно  :)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #2844 на: 23 Ноември 2012, 22:01:19 pm »
Ваљда многу ја замараат руката за дркање па имаат потешкотии при мењеање брзини.
MUAHAUAHHAHAa :D

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2845 на: 23 Ноември 2012, 22:01:20 pm »
Ti sto mislis? I koj poveke ke urla vadejki isti performansi? :)

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #2846 на: 23 Ноември 2012, 22:09:23 pm »
Сите овие работи кои набројувате од дизелите, како потрошувачката, екологијата, ТУРБОТО односно влечењето, во ДЕНЕШНО време се достапни во така наречените БЕНЗИНЦИ СО ДИРЕКТНО ВПРСКУВАЊЕ И НАДПОЛНЕЊЕ. Пример ти се VW BMW MINI MERCEDES HYUNDAI (KIA) OPEL.... разликата од обичните бензинци е нормално во цената :D коштаат скоро како дизелите...

Значи, моторот е СВЕ во едно, перформанси (КЕИФ), вртливост и култивираност од бензин, + монстер торк од ДИЗЕЛ и ниска потрошња.
ПРИЈАТНО

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2847 на: 23 Ноември 2012, 22:11:40 pm »
 Шо ве глеам чудни.... пола град става резонантни аЛспуси за да им урлаат колите, вас сеа тоа ви е аргументот.. ќе урлала колата.. Па нека урла ако нема друга работа, напната е, има да урла!
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #2848 на: 23 Ноември 2012, 22:13:55 pm »
Шо ве глеам чудни.... пола град става резонантни аЛспуси за да им урлаат колите, вас сеа тоа ви е аргументот.. ќе урлала колата.. Па нека урла ако нема друга работа, напната е, има да урла!
во превод, ВОЗЕТЕ се со ВОЗ или БУС ако не ви е до возење и урлање

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2849 на: 23 Ноември 2012, 22:22:57 pm »
Jas so Dkidji pod raka si sakam tisona. :) :) Ona spava :)