Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2553205 пати)

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #1770 на: 27 Јули 2012, 19:24:57 pm »
Се е у реду јас сум увек за бензин посебно ТБ. Мислев да не се убедувате кој на кого што му одговара... темата е кој е подобар мотор. Повеќе критериуми исполнува ТБ :D

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #1771 на: 27 Јули 2012, 19:29:11 pm »
Многу брзо цената на дизел горивото ќе се изедначи со цената на бензинот. Побарувачката си го наметнува тоа. нема free ride никаде. Сега за сега ЕДИНСТВЕНО економичноста останува на страна на дизелите во патничките возила.

Технологијата на изработка на современ бензинец (директно вбризгување под висок притисок, променлива геометрија и отворање на вентили, турбо компресори, еколошки прифатливи системи итн) е подеднакво сложено ако не и посложено од CR турбо дизел.

Мојот следен избор ќе биде турбо бензинец, без двоумење. Ако земам кола на старо, ќе биде 159tbi, ако земам на ново, тоа ќе биде Giulia 1750 multiair :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1772 на: 27 Јули 2012, 19:31:31 pm »
Многу брзо цената на дизел горивото ќе се изедначи со цената на бензинот. Побарувачката си го наметнува тоа. нема free ride никаде. Сега за сега ЕДИНСТВЕНО економичноста останува на страна на дизелите во патничките возила.

И да е иста цена по литро, возењето со дизел ќе биде поефтино пошто дизелот е енергетски поефикасна машина и од ова нема бегање. сврти се наопачки ако сакаш.

а да не збориме што популарноста на дизелите расте и онаму каде што литро нафта е поскапо од литро бензин

Технологијата на изработка на современ бензинец (директно вбризгување под висок притисок, променлива геометрија и отворање на вентили, турбо компресори, еколошки прифатливи системи итн) е подеднакво сложено ако не и посложено од CR турбо дизел.

Се согласувам... но не и пред 30 години! Пошто тоа праша, да те потсетам...

Мојот следен избор ќе биде турбо бензинец, без двоумење. Ако земам кола на старо, ќе биде 159tbi, ако земам на ново, тоа ќе биде Giulia 1750 multiair :)

тоа си е веќе твоја работа. за мене е предоцна. ставени на кантар предностите и мааните, ми претежнува накај дизел.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1773 на: 27 Јули 2012, 21:16:55 pm »
Да али Зеро до сега има поминато 10 000 км, знаеш ли што нафта е преебано за тоа време а уште нема ни пола година. Дизел ти е ко дрога, те тера да го возиш, ќе ти дае малце филинг на 2000 обртаја и после ќе го снема.

тд дава филинг до 4500 рпм што е сосем доволно ако не се тркаш. dci влече ко луд до 4500

и сељак си што не се извини за „стока“ погоре, само да си знаеш

aman, vrie od seljacista forumov ;D

se zezam Cuore, ti ne si seljaciste.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #1774 на: 27 Јули 2012, 21:27:54 pm »
Ste se napnale petocki...olabavete malce so edno dub stepche.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #1775 на: 27 Јули 2012, 21:40:00 pm »

Ваква информација дека имаш бар мал план да купиш Џулиа не се кажува јавно на форум, има многу луѓе кои би ти ја украле истиот ден кога ќе ја донесеш :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1776 на: 27 Јули 2012, 22:27:01 pm »
Уште малку уљарци, ќе стигне гласањево до европскиот просек 45% dieselbutts vs  55% petrolheads ;)

И да е иста цена по литро, возењето со дизел ќе биде поефтино пошто дизелот е енергетски поефикасна машина и од ова нема бегање. сврти се наопачки ако сакаш.

а да не збориме што популарноста на дизелите расте и онаму каде што литро нафта е поскапо од литро бензин

Се согласувам... но не и пред 30 години! Пошто тоа праша, да те потсетам...
Само се надоврзав на муабетот. Инаку Ако се вратиме назад во времето, и дизелите беа прости и едноставни, и гласни и чадливи и неефикасни и трошеа скоро исто гориво колку и бензинците, Зошто беа прости и едноставни, и одеа на се` што има јаглехидрати во течна состојба, беа погодни за користење на најефтиниот дериват после мазутот. и што е најбитно, од нив не се бараше да работат во вртежен опсег, туку да возат стабилно на 1200 вртежи, кај што се енергетснки најефикасни.
Цитат
тоа си е веќе твоја работа. за мене е предоцна. ставени на кантар предностите и мааните, ми претежнува накај дизел.

Секој со својот товар....
За мене секогаш ќе преовладува од ова:

до ова:

и сите варијанти и број на цилиндри измеѓу, во мојот избор.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #1777 на: 27 Јули 2012, 22:46:33 pm »
Како и да е, со новите технологии како тука: http://www.carclub.mk/2012/07/25/opel-corsa-all-blackwhite-colour-edition/ Ке возиш турбо бензинец со многу помала потрошувачка од атмосферците...т.е ајде да не се 5.5, стави му уште +2 да лапа = 7.5 прифатлива бројка...Така да дизелашите одат на нивите да ораат..:D

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #1778 на: 27 Јули 2012, 22:48:48 pm »
Мене дизелот ми праи мерак. Мене ми се свиѓа вртежниот момент, опуштеното возење, па дури и звукот. Мене ми е доволно брз и ме лепи за седиште. Пониската потрошувачка е само бонус.

Може сега да престанете да се вртите во круг?
+1 :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #1779 на: 27 Јули 2012, 23:07:40 pm »
Како и да е, со новите технологии како тука: http://www.carclub.mk/2012/07/25/opel-corsa-all-blackwhite-colour-edition/ Ке возиш турбо бензинец со многу помала потрошувачка од атмосферците...т.е ајде да не се 5.5, стави му уште +2 да лапа = 7.5 прифатлива бројка...Така да дизелашите одат на нивите да ораат..:D
7.5 ne e prifatliva brojka. 3.5 e.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #1780 на: 27 Јули 2012, 23:08:28 pm »
За кого како....;)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1781 на: 28 Јули 2012, 07:31:43 am »
Зачи, Симо, тб вс тд победува тб затоа што бугати вејрон. така?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1782 на: 28 Јули 2012, 07:46:59 am »
Зачи, Симо, тб вс тд победува тб затоа што бугати вејрон. така?
И fiat 500 twinair исто така, и giulietta qv, и fiat coupe 20vt, и gtv 2.0v6t итн.. до 16цилиндри на вејрон.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #1783 на: 28 Јули 2012, 10:58:55 am »
Ste se napnale petocki...olabavete malce so edno dub stepche.

Кај некој луѓе лекови не помагаат ти па музиче :D

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
« Одговори #1784 на: 28 Јули 2012, 11:08:32 am »
i jas se potpisuvam od strana na benzincite :)

stavi ja vo ler kolata i stisni na gas, ako ti se naezi kozata togas e benzinec ako nemas nekakva reakcija, dizel. za mene e volku prosto toa prasanje :D
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...