Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1924858 пати)

Отсутен SceMax

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 111
  • In Diesel We Trust !!!
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #255 на: 14 Јануари 2011, 20:12:26 pm »
џабе е шо и да им кажеш кога запнале со тој дизел ко слеп за стап ко пари некој да им дава за да не напињаат дека е најбоље ама остајте ги нека им биде така ние си знаеме како си стојат работите они губат ;)

Mnogu interesna definicija imas za gubenje. Bi sakal non stop vo bilo sto da gubam taka

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #256 на: 14 Јануари 2011, 20:13:30 pm »
да да, и јас :)

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен SceMax

• Јуниор
  • **
  • In Diesel We Trust !!!
« Одговори #257 на: 14 Јануари 2011, 20:13:51 pm »
Леле ќе ми кажува дека TCe  била турбо изведба.  

Твој избор, твои пари. Скоро сите што имале бензинци и купиле дизел, никогаш не се вратиле назад на бензинецот. Ти си прв случај што го знам.

Toj e edinstven slucaj sto go znam :):). Treba da go cuvame :)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #258 на: 14 Јануари 2011, 20:16:47 pm »
Го прогласувам за уникатен примерок и заштитен вид. Покренувам постапка во собрание од понеделник :)

Отсутен SceMax

• Јуниор
  • **
  • In Diesel We Trust !!!
« Одговори #259 на: 14 Јануари 2011, 20:23:01 pm »
Четврто, никој ама баш никој неможе да ме убеди дека доколку може да си дозволи не би возел бензинец наместо дизел.
   - Дали знаеш на Американски пазар колкава е процентуалната застапеност на дизели, ако се одземат камиони.

Уште еднаш, дизелите се на пазар пред се заради економичноста.

Ti imash li poim vo USA kolku e poskap dieselot od benzinot i toa SAMO zaradi nivniot strav deka ke prestanat da kupuvaat JurassicPetrol Cars :) so potrosnja 100 na 100 i ke im dojde pametot konecno ?! Znaesh li vo kolkava zaguba ke bidat Texaco i ostanataite monopoli koi go vladeat svetot ?! Namesto po 20l benzin na benzinska lugeto ke stavaat po 5 l diesel !!! Pomnozi po 300 milioni !
Vo dva slucai so eden "jenki" i eden od "down-under" koga sednaa vo propisen sestak TD automatik, mi trebase prvo otvaranje na prozori a potoa na hauba i polnenje na gorivo na pumpa za da mi poveruvaat. Koga ja probaa im se placeshe od keif, im se zalepi nogata za patos i nesakaa da izlezat od nea, a koga plakav na pumpa im idese da se obesat.
Najsmesnoto sleduva. Posle vrakanjeto doma so denovi me konsultiraa i baraa nov diesel ali nabrzo se otkazaa. Skapo i veruvale ili ne polno so sulfur gorivo,  ogin skapa cena na nov dieselash zaradi epten ogranicenata ponuda, skapo odrzuvanje i rezervni delovi. Toa kako i prirodnata glupost i neinformiranost na jenkite e edinstvenata pricina za momentalnata fakticka situacija.
« Последно менување: 14 Јануари 2011, 20:26:54 pm SceMax »

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #260 на: 14 Јануари 2011, 20:28:35 pm »
тоа што не го знаеш, не ти треба :)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10969
  • 430i
« Одговори #261 на: 14 Јануари 2011, 22:27:17 pm »
Го прогласувам за уникатен примерок и заштитен вид. Покренувам постапка во собрание од понеделник :)

Фала за титулата, се надевам имате некој статус на форумов па ќе се изборите достојно да ми ја доделите титулата.

Четврто, никој ама баш никој неможе да ме убеди дека доколку може да си дозволи не би возел бензинец наместо дизел.
   - Дали знаеш на Американски пазар колкава е процентуалната застапеност на дизели, ако се одземат камиони.

Уште еднаш, дизелите се на пазар пред се заради економичноста.

Ti imash li poim vo USA kolku e poskap dieselot od benzinot i toa SAMO zaradi nivniot strav deka ke prestanat da kupuvaat JurassicPetrol Cars :) so potrosnja 100 na 100 i ke im dojde pametot konecno ?! Znaesh li vo kolkava zaguba ke bidat Texaco i ostanataite monopoli koi go vladeat svetot ?! Namesto po 20l benzin na benzinska lugeto ke stavaat po 5 l diesel !!! Pomnozi po 300 milioni !
Vo dva slucai so eden "jenki" i eden od "down-under" koga sednaa vo propisen sestak TD automatik, mi trebase prvo otvaranje na prozori a potoa na hauba i polnenje na gorivo na pumpa za da mi poveruvaat. Koga ja probaa im se placeshe od keif, im se zalepi nogata za patos i nesakaa da izlezat od nea, a koga plakav na pumpa im idese da se obesat.
Najsmesnoto sleduva. Posle vrakanjeto doma so denovi me konsultiraa i baraa nov diesel ali nabrzo se otkazaa. Skapo i veruvale ili ne polno so sulfur gorivo,  ogin skapa cena na nov dieselash zaradi epten ogranicenata ponuda, skapo odrzuvanje i rezervni delovi. Toa kako i prirodnata glupost i neinformiranost na jenkite e edinstvenata pricina za momentalnata fakticka situacija.

Примеров не да нема веза али ОК, Јенки, Тексако, Америте немаат пари за дизел, така е.

Ќе се префрлам на некоја подтема кај што се прави позрел муабет, оваа на велико ја угушивте со црн чад од дизеливе, џабе турирате.
Може да свратам да видам евентуално титулата до кај е.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #262 на: 14 Јануари 2011, 22:42:50 pm »
мислам дека скрос не ја свати поентата за америте.

Отсутен SceMax

• Јуниор
  • **
  • In Diesel We Trust !!!
« Одговори #263 на: 14 Јануари 2011, 23:56:48 pm »

Примеров не да нема веза али ОК, Јенки, Тексако, Америте немаат пари за дизел, така е.

Jas stvarno neznam zosto imas poteskotija da razberes sto e kulturoloska razlika i vlijanie na PR so deceniii.  Eve eden banalen primer, azijatite a posebno kinezite se gostevaat so sekakvi insekti a specijalitet im e domasno kuce. Kaj nas ako pravis taka si za vo ludnica, so tapija !!! Tamu toa e normalno i sekojdnevno. Natamu ke razberes sam ... se nadevam.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34098
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #264 на: 15 Јануари 2011, 11:27:54 am »
мислам дека скрос не ја свати поентата за америте.

Нема поента бидејќи не е така ама ајде нека ти биде..... многу си упорен.
На пример администрацијата на Обама до 2015 година зададе таргет дека нема да смее да се продава возило од 170кс што ќе троши повеќе од 10л во град. Па сега ти види дали америте се глупави и неинформирани.

Отсутен zOkO

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 76
  • брм брм
« Одговори #265 на: 15 Јануари 2011, 18:48:04 pm »
Од 18 страни дискусија разбравме дека:

1. ЛП и сите што се сопственици дизел, возат строго на отворено и строго на успони и многу му значи тоа што нема да шалта 2-3 пути него само ќе додаде гас
2. Корса ТД е совршенство од ауто и тоа поготово ако е на ЛП (еве тука го замолувам да го сними звукот на аутцето за да чуеме и тоа на било колку обртаи и во било која брзина па макар и у 5-тата која му е омилена)
3. Турбодизелите се савршенство и дека турботехнологија е измислена само за нив - прв турбо мотор Oldsmobile F-85 Turbo Jetfire од 1962, а прв ТД мотор Mercedes-Benz 300SD од 1978. Од тука единствен заклучок ако збориме чисто од инат е дека дизел технологија касни некои 15 години
4. Дизел троши помалку а иде поише. Троши помалце, ама не иде поише него бензин со турбо и иста кубикажа/коњажа ама па одма ќе се фатите за тежината (шо да праам коа дизел мотор е тежок ко тенк). Шо се тиче потрошњата - на Банзаи да речеме му троши 15 (онака на памет лупам) - ја тврдам дека сите што возите дизелаши свршавате на таа кола пошо само може да сањате за тие перформанси и тоа чувство, а сирото количе нема ни турбо и троши многу (за разлика од дизел) - абе КРШ ауто
5. Има уше пуно бисери кои може да се научат од ЛП и компанија ама ќе застанам....па после 15-16 нови страни величање пак ќе ви ја спомнам Хондата на Банзаи за да има за што да сањате у однос на перформанси

П.С
Не ми вадете некои дизели од Леман пошо Ф1 е врвот у мотоспортот и таму се возат строго дизели - оние шо се еластични у 5-та брзина меѓу 80 и 120км/х
I don't discriminate, I hate

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #266 на: 15 Јануари 2011, 19:24:51 pm »
Уште да имаше Хондата допирни точки со реалните коли кои се возат во Македонија и добиваш лајк. Топ се бензинците само децата со најосновните бензинци се пуваат дека имаат перформанс машина. Или Киа 109кс дека била лудница, или 1.6 140кс спортаж. Сфаќаш, каде лежи мачорот?
Генералната разлика се светува на мотори со турбина и без. И дека тие со турбина се драстично подобри од атмосферските, за мене. Тука не спаѓаат Интеграта, Ф430, СЛС и сличните. Значи да не забегаваме, нормално дека се супер и тие. Ама конкретно имам ставено Тјунд Суперкарс тема каде е опишано зошто ф430 или Гаљардо треба да имаат не една туку две или повеќе турбини...
Во реалниот свет како што опишав претходно се вози Фокус 1.6 и 1.6 ТДЦи, се вози Фиеста 1.4 или ТДЦи, се вози Спортаж 1.6 или ЦРДи, се вози Аурис 1.3 или Д4д, се вози Лансер 1.5 или ДИД... во сите овие случаи дизелот според мене е подобар избор. А можеби сум и субјективен зошто ќе речам турбо е подобро, па оттаму следува:
Меган ТЦе е тука некаде со ДЦи, Голф ТСи е тука некаде со ТДи и слично. Ако се поминуваат нормални километри со овие возила, а разликата при купување е барем 1500 евра тогаш моторите се многу блиски.
Секако дека дизелот на крајот ќе испадне поефтин. Некогаш малку, некогаш многу. На некој му се исплати, на некој не. Кој како сака. А дизелот дека е побрз каде што треба? Види ги првите што ги набројав Фокус, Лансер... Уште мислиш дека дизелот е поспор? Тце и ТСи се побрзи од дизелите, па соодветно и велам дека се добри и да се купат.
Како што ти ја даде Хондата на Банзе како пример, јас ќе ти дадам уште подобри примери. А всушност и ти ги дадов веќе двапати „перформанс“ аутата.

П.С. Едно е да земеш фраерски бензинец, сосема друго е да земеш основен бензинец и да фураш дека ти обожаваш бензинци. Врска нема.
« Последно менување: 15 Јануари 2011, 19:28:34 pm Deni »

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #267 на: 15 Јануари 2011, 19:57:15 pm »
А замисли да имаш основен турбо-дизел стар 15 години и да се фураш дека дизел моторите се најдобри на светот.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен zOkO

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 76
  • брм брм
« Одговори #268 на: 15 Јануари 2011, 19:58:19 pm »
Да продолжам: едно е да возиш ТД со 150+ коња, друго е да имаш дизелче со макс 90 коња и да си убеден дека е врвот на технологијата и најбрзо ауто. Да ама ти ремап им правиш и се уште побрзи ;)

Коа сме кај реалните споредби на ниво на Македонија: од сите дизели у МК 95% се макс 100 коња (тие ти што ги наброја) и се далеку од тоа што тука се раскажува. Од 100 коња никој не ни очекува нешто спектакуларно нели? (можда ЛП само)

Моабетот дека децата со основни бензинци се пувале дека бензин е врв не ти го сваќам. Ако не се слагам со некого дека дизелот е спејс шатл и дека според мене бензинец е подобар (ради поише причини), а успут возам некое стандард бензинче шо би рекол ти, ондак значи дека сум уфуран дека возам којзнае што?
I don't discriminate, I hate

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29676
    • CARclub.mk
« Одговори #269 на: 15 Јануари 2011, 20:12:50 pm »
Малку оф-топик, али набрзинка коментар. Правилно е муабет, а не моабет. :)