Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1924978 пати)

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #765 на: 20 Февруари 2012, 19:11:55 pm »
Во навика прејде да се усерува секоја тема со муабети за Алфа.
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #766 на: 20 Февруари 2012, 19:19:01 pm »
Тој што немал алфа,никад нема да знае што е добра кола,и ќе сере само за нејзе затоа што неможе да си приушти една..

PS : ЛП што не се пуштивте на крајна,па да видевме што ќе бидне..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #767 на: 20 Февруари 2012, 19:27:29 pm »
Не разбирам што е толку болно да се каже вистината за Алфа, погледнете по огласи се продаваат за пет пари, ретко кој купува, тоа е доволен знак дека Алфа како бренд не е ценет и не држи цена, со други зборови често се расипува, скапо се поправа.

Алфа има мит околу нивните автомобили, митот е настанат дел од легендарните и неконвенционалните дизајни дел е маркетинг. Последно време  е чисто маркетинг.

Инаку не му завидувам на ниеден возач на Алфа, напротив, мислам дека катастрофално греши во изборот на автомобил кога станува збор за економично експлоатирање на возилото.

Ако имаш вишок пари и едноставно сакаш да уживаш во Алфа и нејзините погодности/мани, тогаш или си Бранко Црвенковски или Димитар Бузлевски. Тие се единствените кои јас ги познавам а возат Алфа од кога паметам :)

Наместо да купам ефтина Алфа и да збогатам механичари јас избирам поскапо да платам друг бренд на автомобил и да немам никакво гајле.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29679
    • CARclub.mk
« Одговори #768 на: 20 Февруари 2012, 19:32:18 pm »
Има тема за Алфа муабети, нема потреба да се сјебе оваа. Ве молам продолжете го муабетот таму.

Иначе, одамна не сум прочитал волку краткогледо размислување.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #769 на: 20 Февруари 2012, 22:17:07 pm »
Иначе, одамна не сум прочитал волку краткогледо размислување.

Богами..

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #770 на: 20 Февруари 2012, 22:27:03 pm »
alfa dizel e dobro vozilo.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34098
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #771 на: 20 Февруари 2012, 22:37:31 pm »
Луѓето имаат право на свои размислувања.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #772 на: 20 Февруари 2012, 22:40:43 pm »
1.9 jtd e eden od najdobrite motori bilo koga napraveni. Tolku se dobri sto Opel resi da gi vgraduva vo svoite vozila. JTD e prviot common rail motor vo svetot, prviot dizel vo svetot sto na nula stepeni pali bez greaci. Raboti mnogu kultivirano i ima izobilstvo na snaga. Nikakvi problemi so trajnosta na motorot.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #773 на: 21 Февруари 2012, 09:29:23 am »
citirano od stig:
Секое возило си има своја убавина, освен исклучоци. Мене лично ми се свиѓа 147ката замалку лани ќе купев една со 1.9јтд мотор

i jas za malce, samo mala mi bese pozadi barav familijarno, i citav na forum losi kritiki.....
inaku 1.9 motor e najpogoden za dizel od bilo koja marka.....sto se trpi toa e cudo ... :)

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #774 на: 21 Февруари 2012, 09:34:28 am »
1.9 jtd e eden od najdobrite motori bilo koga napraveni. Tolku se dobri sto Opel resi da gi vgraduva vo svoite vozila. JTD e prviot common rail motor vo svetot, prviot dizel vo svetot sto na nula stepeni pali bez greaci. Raboti mnogu kultivirano i ima izobilstvo na snaga. Nikakvi problemi so trajnosta na motorot.

Нема дилема околу тоа дека JTD и JTDm се може едни од најдобрите common rail-НО неможам да се согласам дека пали на 0 степени без греачи-НИКАКО (ти кажувам од искуство) !

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #775 на: 21 Февруари 2012, 09:37:10 am »
Moeto iskustvo so 156 jtd. Kolata si imase ispravni greaci, no koga vrtis na kluc istite ne se uklucucvaat na temperaturi do nulata, i vednas mozes da go zapalis motorot.

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #776 на: 21 Февруари 2012, 09:45:17 am »
ЛП ти кажав од искуство-се работи за ново Фиат Добло 1.9 JTD со 105кс (фантастично влече-ко за Pick Up),кое во моментов има 30000км, и секое сабајле иста процедура со греачите!

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #777 на: 21 Февруари 2012, 10:23:24 am »
Moeto iskustvo so 156 jtd. Kolata si imase ispravni greaci, no koga vrtis na kluc istite ne se uklucucvaat na temperaturi do nulata, i vednas mozes da go zapalis motorot.

Грешиш  ЛП, греачите на ЈТД се палат од 5-6 степени па надолу што значи на нула степени си работат веќе.

citirano od stig:
Секое возило си има своја убавина, освен исклучоци. Мене лично ми се свиѓа 147ката замалку лани ќе купев една со 1.9јтд мотор

i jas za malce, samo mala mi bese pozadi barav familijarno, i citav na forum losi kritiki.....
inaku 1.9 motor e najpogoden za dizel od bilo koja marka.....sto se trpi toa e cudo ... :)

Може има некои електронски гремлини ама оверал е добро возило, и ми се свиѓаше внатрешноста мада тогаш купував друго возило од кај истиот продавач кое чинеше повеќе од дупло од алфата па не знаев како ќе оди продажбата за малку не ми бегаше да станам алфиста ;D

Отсутен StenmarC

• Почетник
  • *
  • Пораки: 17
« Одговори #778 на: 02 Март 2012, 11:40:20 am »
Не разбирам што е толку болно да се каже вистината за Алфа, погледнете по огласи се продаваат за пет пари, ретко кој купува, тоа е доволен знак дека Алфа како бренд не е ценет и не држи цена, со други зборови често се расипува, скапо се поправа.

Алфа има мит околу нивните автомобили, митот е настанат дел од легендарните и неконвенционалните дизајни дел е маркетинг. Последно време  е чисто маркетинг.

Инаку не му завидувам на ниеден возач на Алфа, напротив, мислам дека катастрофално греши во изборот на автомобил кога станува збор за економично експлоатирање на возилото.

Ако имаш вишок пари и едноставно сакаш да уживаш во Алфа и нејзините погодности/мани, тогаш или си Бранко Црвенковски или Димитар Бузлевски. Тие се единствените кои јас ги познавам а возат Алфа од кога паметам :)

Наместо да купам ефтина Алфа и да збогатам механичари јас избирам поскапо да платам друг бренд на автомобил и да немам никакво гајле.

Друже,  кај нас се фураат германски коли. Зошто? Кажи ми колку луѓе кај нас знаат да поправаат Алфа Ромео? Или да го преформулирам прашањето... Колку автомеханичари кај нас ЧИТААТ, СЕ НАДОГРАДУВААТ И РАЗБИРААТ? Се се сведува на одврти од тука, заврти тука, чепни ваму-таму. 90% од механичарите кај нас се приучени и они ги пуштаат тие муабети - Абе вози си голф, најдобро е. Најдобро е затоа што он знае да го прави, не затоа што е најдобро.
Групацијата Фиат има голем број на иновации кои другите производители успеваат поубаво да ги спакуваат и продадат. За квалитетот на моторите од Алфа ромео ќе кажат луѓето што ги сервисираат, а не оние кои увезуваат и расклапаат коли накај Тетово и донекаде ја диктираат цената.

Што се однесува до цената, нормално е да паѓа друже.  Алфата е минимум 5 000 илјади евра поскапа од останатите автомобили во нивната класа. Нормално е да падне повеќе.  Прашај луѓе што се разбираат во коли, што возеле и поправале алфа ромео и ќе ти кажат мислење.

За крај... и кока-колата држи цена, ама сите знаеме дека има еден куп подобри пијалоци за таа, или пониска цена....

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1132
« Одговори #779 на: 17 Март 2012, 18:37:41 pm »
Дизел вс Бензинец зависно од потреба .
Дизелите се за нијанса поскапи за одржавање од бензинците и поскапи во старт со овие цени на бензини треба да изминуваш повеке од 15.000 годишно за да ти е исплатлив дизелот.
Еве јас лично се зезнав при изборот на кола пред 2-3 години наместо некој дизел фиеста или 207 ц3 купив 307 бензинец со која поминувам преку 25.000 км и сега со ново поскапување сум приморан да ја ставам на плин +700 евра инвестиција.
Инаку од искуство можам да кажам дека новиве дизели тегнат на старт ко ненормални пример другар мој има фиеста 1,4 комонреил ја имам возено неколку пати и моќам да кажам дека е дури постартна од 307.