Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1885280 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6075 на: 11 Април 2013, 22:34:08 pm »
Maserati, Jaguar, Porsche se dizelasi. Prasanje na vreeme e koga i ostanatite ke go napravat ovoj poteg.

тој логичен, разумен, во склад со здравиот разум потег.

Има некоја статистика за продажба на дизел мотори вс бензинци кај наведените модели? Баш ме занима соодносот, колку панамери дизели се шитнати вс бензинци?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #6076 на: 11 Април 2013, 22:37:38 pm »
Еве ви ги податоците од Полото

http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=234762

Значи имате мотор 15 години постар, на атмосверски бензинец со 8 вентили со ист волумен, во возило во ист сегмент со подобри перформанси.

Тоа е поентата! Вртежите ништо не ми значат кога возам, ова моторче ќе стигне до 5к рпм пред дизелон да почне иљадарка да гледа. Ниту гледам во борд компјутерот ниту во обртомерот. Возам по сетила и брзиномер е се што ми треба да не забегам.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #6077 на: 11 Април 2013, 22:38:47 pm »
Баш денес искинав еден со корола, мислам дека беше 1.6 ама не сум сигурен може и 1.4 беше, бензинец да нема забуни. Се збркавме на узгорницата од александар палас накај пластичарската и дечкото сигурно потроши ролна тоалетна од мука што го јадеше од 3 цилиндра ТДИ со 75кс ;D може е до него како возач ама пак се гледаше и дека не е некое дрво пошо го измучи королчето :)

Корлата веројатно е потешка од твојата а и стварно немам осет за нивните бензинци ама не ми изгледа некој предизвик да ја решиш, ама што има едно пунто МК1 со 75кс од 1996-та, баш ме интересира колку може тоа моторче од 1,2 8v да се носи со вакво дизлече. Веројатно колата е едно 300  кг полесна од Полото a и брјкиве велат ќе биде добра трка :)

http://www.automobile-catalog.com/car/1994/720095/fiat_punto_75_sx.html

Би му дал сепак предност на старово :)

Може е полесна ама њутн метрите се половинка од 195-те на полото мислам дека килажата нема да го извади пунтото до толку ама не се знае додека не се проба :) разликата е грубо 200кг а и 100 њутн метри   8)

њутн-метрите се конвертираат (зголемуваат/намалуваат по потреба) со помош на мењачот и папучата за гас. Така да, не е толку битно КОЛКУ се максималните, туку КАДЕ се низ вртежите

Ако има некој да се пофалисо вакво, да се пробаме, кој кај сака нека ги бара.

Дообјасни ми што сакаш да кажеш?

Значи имате мотор 15 години постар, на атмосверски бензинец со 8 вентили со ист волумен, во возило во ист сегмент со подобри перформанси.

Тоа е поентата! Вртежите ништо не ми значат кога возам, ова моторче ќе стигне до 5к рпм пред дизелон да почне иљадарка да гледа. Ниту гледам во борд компјутерот ниту во обртомерот. Возам по сетила и брзиномер е се што ми треба да не забегам.

Моето не е 1.2 туку 1.4 од 2003 година :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6078 на: 11 Април 2013, 22:47:11 pm »
Никола ИКС, кога ќе ми дозволиш да ги пробам твоите 75 магарешки сили?

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6079 на: 11 Април 2013, 22:47:44 pm »
Maserati, Jaguar, Porsche se dizelasi. Prasanje na vreeme e koga i ostanatite ke go napravat ovoj poteg.

Има некоја статистика за продажба на дизел мотори вс бензинци кај наведените модели? Баш ме занима соодносот, колку панамери дизели се шитнати вс бензинци?

Пранмера и онака кога ќе ја видш јасно ти е дека е за оние кои сакаат да се возат во BMW 7 ама да изгледаат „младалачки“ како в и да е моторот.

А спортски коли со дизели секако се продукт на побарувањето, и јас да имам слаткарница ќе му направам на зајчето сладолед од муви ако бара секој ден.

Сепак ќе почекам да видам во Дубаи колку вакви ќе има за 5г.

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 519
« Одговори #6080 на: 11 Април 2013, 22:49:12 pm »
Бензин е подобро.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6081 на: 11 Април 2013, 22:49:29 pm »

eee чекај, па и ти, одма сакаш... вчера што се вика се појави панамера дизел, а денес сакаш рекорди у продажба да соборува?

чекај, има традиција, предрасуди, закоравени сфаќања.... тие работи не исчезнуваат преку ноќ.

башка треба уште мааааалку да ја рафинираат работата на дизелот, уште повеќе да ги намалат вибрациите. не дека сега со цр ги има многу, али за луксузни аута треба шо се вика да спие. ќе го биде. како тргнале, ќе го биде

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6082 на: 11 Април 2013, 22:50:19 pm »
Никола ИКС, кога ќе ми дозволиш да ги пробам твоите 75 магарешки сили?

Кога ти душа сака, а кога ќе ти присака да бидам и јас слободен, тогаш ;D

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6083 на: 11 Април 2013, 22:50:29 pm »
Баш денес искинав еден со корола, мислам дека беше 1.6 ама не сум сигурен може и 1.4 беше, бензинец да нема забуни. Се збркавме на узгорницата од александар палас накај пластичарската и дечкото сигурно потроши ролна тоалетна од мука што го јадеше од 3 цилиндра ТДИ со 75кс ;D може е до него како возач ама пак се гледаше и дека не е некое дрво пошо го измучи королчето :)

Корлата веројатно е потешка од твојата а и стварно немам осет за нивните бензинци ама не ми изгледа некој предизвик да ја решиш, ама што има едно пунто МК1 со 75кс од 1996-та, баш ме интересира колку може тоа моторче од 1,2 8v да се носи со вакво дизлече. Веројатно колата е едно 300  кг полесна од Полото a и брјкиве велат ќе биде добра трка :)

http://www.automobile-catalog.com/car/1994/720095/fiat_punto_75_sx.html

Би му дал сепак предност на старово :)

Може е полесна ама њутн метрите се половинка од 195-те на полото мислам дека килажата нема да го извади пунтото до толку ама не се знае додека не се проба :) разликата е грубо 200кг а и 100 њутн метри   8)

њутн-метрите се конвертираат (зголемуваат/намалуваат по потреба) со помош на мењачот и папучата за гас. Така да, не е толку битно КОЛКУ се максималните, туку КАДЕ се низ вртежите

Ако има некој да се пофалисо вакво, да се пробаме, кој кај сака нека ги бара.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Дообјасни ми што сакаш да кажеш?

Моето не е 1.2 туку 1.4 од 2003 година :)

Ако е ова http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=148797 ич да не пробуваме.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #6084 на: 11 Април 2013, 22:52:29 pm »
Дизели воведуваат поради „општиот тренд и европска законска обврска за намалување на CO2 низ гамата на производителот“. Некој бута дизел, некој промовира iGO со Aston Martin беџ... и двете работи се .... мизерни... ко` за спортски бренодови од типот на Астон и Масерати :(

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6085 на: 11 Април 2013, 22:53:28 pm »
Моето е 3 цилиндра 75кс и 196 њутн метри со едно црвено е, ова што си ми го пратил е послабото ваљда не сум сигурен

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6086 на: 11 Април 2013, 22:54:59 pm »
Моето е 3 цилиндра 75кс и 196 њутн метри со едно црвено е, ова што си ми го пратил е послабото ваљда не сум сигурен
Епа ај најди го не ме мачи да нагаѓам. Појма немам кое е.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6087 на: 11 Април 2013, 22:57:01 pm »

http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=8444

ова е мојот мотор и истиот модел е моето 9n

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4199
« Одговори #6088 на: 11 Април 2013, 22:58:19 pm »
мислам дека е 198 или 199 Nm,ама не е 155 сигурно.ја на ибицата го имам тој мотор,си ја тера солидно.што се тиче трка,од 0-100 зависи од шофер пред се,ама у меѓузабрзувања,претицање на пат(поготово угорници) ко од шала ќе го проаѓа 1.2 атмо

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6089 на: 11 Април 2013, 22:59:14 pm »

http://www.um.co.za/specifications/volkswagen_polo_1_4_tdi_(2003).aspx

Ова е ?